De eerste passiefwoningen binnen het grond- en pandenbeleid zijn verkocht en AG Vespa experimenteert volop met nieuwe woonvormen, zoals cohousing en buurwonen. Met de renovatie van acht appartementen aan de Meir werd er gestart met het wonen boven winkels te stimuleren. Patrimonium kent een kwalitatieve en duurzame opwaardering en wordt gevaloriseerd door marktconforme verhuring.
Ik ben ook heel tevreden met de beslissing om de Fierensblokken aan te kopen waarmee we een eerste grote verhuuropdracht voor betaalbaar wonen opzetten. Het historische gebouw wordt gerenoveerd en krijgt een 130-tal betaalbare huurwoningen. Daarbij mikken we op specifieke doelgroepen die net uit de boot vallen om een sociale woning te kunnen huren.
De inkanteling van AG Stadsplanning binnen AG Vespa in 2014 heeft zijn succes bewezen en projecten zoals de Centers, Kievit fase II, Cadix, ... worden met een geïntegreerde aanpak benaderd. Het wordt uitkijken naar de heraanleg van de Scheldekaaien waar hard aan gewerkt is om dit jaar te kunnen starten ter hoogte van Sint-Andries.
Minder geweten maar daarom niet minder belangrijk is dat AG Vespa de intendant voor de overkapping van de Ring rond Antwerpen, professor Alexander D’Hooghe, ondersteuning biedt.
Zo zijn we meer dan klaar om ook van 2016 een topjaar te maken.
Rob Van de Velde
Schepen voor stadsontwikkeling en voorzitter AG Vespa
Betaalbare huurwoningen
In 2015 ondertekende AG Vespa een overeenkomst met de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven voor de aankoop van de leegstaande Fierensblokken in de Nationalestraat. AG Vespa zal het gebouw renoveren en omvormen tot een 130-tal betaalbare huurwoningen. Een mooie nieuwe uitdaging om een historisch gebouw te bewaren en betaalbaar wonen in de stad voor specifieke doelgroepen toegankelijk te maken.
Alle expertise en specialismes nodig voor dit project zijn beschikbaar in het sinds 2014 uitgebreide AG Vespa-huis:
- Het afsluiten van de overeenkomst met NMBS / Infrabel voor het gedeeltelijk gebruiken van de spoorweginfrastructuur en het verhuren en exploiteren van de toekomstige 59 centers vraagt een gedegen vastgoedkennis. Daarvoor wordt de specialiteit van de afdeling vastgoed ingezet.
- De renovatie van de 59 centers is dan weer een omlijnd bouwproject. Het hele bouwproces, van ontwerp tot en met uitvoering en oplevering, kan bogen op de ervaring van de afdeling bouwprojecten.
- Het project is opgezet vanuit de afdeling stadsprojecten, die het procesverloop en de afstemming met projecten in de omgeving blijft coördineren. Ook de koppeling met de vernieuwing van de publieke ruimte én transformatie van de ruimere omgeving maakt dit een typisch stadsproject.
Op maat van dit project zet AG Vespa een efficiënte afdelingsoverschrijdende samenwerking op punt, die exemplarisch is voor huidige en toekomstige integrale projecten.
11 leden hebben een politiek mandaat in de Antwerpse gemeenteraad of in een van de districtsraden. De voorzitter van de raad van bestuur is Rob Van de Velde. Jos Goossens is secretaris. De raad van bestuur is 11 keer samengekomen en behandelde 144 agendapunten in 2015.
Het directiecomité staat in voor de dagelijkse leiding en zorgt voor de uitvoering van de beleidslijnen. In 2015 bestond het directiecomité uit:
- Herman Boumans: voorzitter
- Jos Goossens: algemeen directeur
- Petra Buytaert: directeur vastgoed
- Steven Decloedt: directeur bouw
- Hardwin De Wever: directeur stadsprojecten
- Walter Naets: directeur financiën
In 2015 kwam het directiecomité 48 keer samen en keurde 1014 besluiten goed.
Hieronder vind je ook de jaarrekening 2015.
In 2015 verkochten we voor 2,96 miljoen euro aan stadspatrimonium en voor 32,51 miljoen euro aan AG Vespa patrimonium, waarvan 19,34 miljoen in de Cadixwijk en 't Groen Kwartier. In 2015 werd er voor 5,46 miljoen euro aan woonprojecten verkocht (24 wooneenheden en 13 parkeerplaatsen).
AG Vespa kocht in 2015 ook heel wat patrimonium aan. Voor grond- en pandenprojecten kochten we voor 1,84 miljoen euro aan, voor de eigen vastgoedportefeuille voor 626.000 euro en voor stadspatrimonium voor 2,86 miljoen euro.
Lees meer voor enkele voorbeelden van transacties.
AG Vespa volgde in 2015 een 35-tal publieke bouwprojecten van zeer diverse grootte op (750 m² - 60.000 m²) voor verschillende klanten, zoals het stedelijk onderwijs, de brandweer, politie en kinderopvang.
In 2016 is de oplevering van deze bouwwerven voorzien:
- Topsportschool (Wilrijk): oplevering juni 2016
- Berenschool (Berendrecht): oplevering juli 2016
- Kinderdagverblijf Neuze Neuze (Berendrecht): oplevering april 2016
- Kinderdagverblijf Koekendoos (Deurne): oplevering maart 2016
- Politiekantoor City (Zegelstraat Borgerhout): oplevering juli 2016
- Buurtsporthal en jeugdcentrum Linkeroever: oplevering augustus 2016