Grote Markt 40

Over
info left

De Grote Markt is het centrum van het middeleeuws stadsgedeelte. De Grote Markt 40 is het zogenaamde ‘Huis Rodenborch’, een beschermd monument en een van de oudst bewaard gebleven voorbeelden van barokke gildehuizen in Antwerpen. Er wordt verondersteld dat het huis gebouwd werd in de 12de eeuw als een eenvoudige constructie. Daarvan getuigt de kelder in Romaanse stijl. De huidige voorgevel werd opgetrokken in 1644 door de verenigde gilden van Huidevetters en Schoenmakers en heeft een bijzondere architectuurhistorische waarde. In 1976 werd het pand eigendom van de stad Antwerpen en werd het in de mate van het mogelijke gerestaureerd.

Waarom dit project?

De Grote Markt 40 behoort tot het patrimonium van AG Vespa. In functie van een nieuwe invulling is het pand in 2015 gerenoveerd.

Wat gebeurt er?

De gelijkvloerse verdieping met mezzanine werd volledig gestript. Achteraan werd een patio voorzien voor extra natuurlijke lichtinval in de ruimte. Verder werd een aparte toegang voorzien voor de bovenliggende verdiepingen om aan de brandtechnische eisen te voldoen.

In mei 2015 heeft AG Vespa een handelshuurovereenkomst afgesloten. De huurder krijgt het pand in huur voor het uitbaten van een hostel met horecagelegenheid.

De huurder heeft de verdere afwerking van het gelijkvloers uitgevoerd, de mezzanine en technieken werden vernieuwd op kosten van AG Vespa. De bovenliggende verdiepingen werden door de huurder ingericht als hostel. AG Vespa voerde nog onderhoudswerken aan de gevel en het dak uit.

Op 3 maart 2016 heeft Antwerp City Hostel z'n deuren geopend.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Architect

Ontwerpatelier

Aannemer

Renotec

Projectkost

485.000 euro excl. btw

Adres
Grote Markt 40
2000 Antwerpen
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Voorgevel Grote Markt 16 © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Grote Markt 16

Commercieel vastgoed, Wonen

Het voormalige huis Den Gulden Beyr werd volledig gerenoveerd tot een handelsruimte, studio en triplexappartement.

De voorgevel van de Groenplaats 26
Project

Groenplaats 26

Commercieel vastgoed, Wonen

Dit pand is beschermd als monument en huisvest vandaag café De Post. De bovenliggende verdiepingen werden gerenoveerd tot 2 appartementen.

Gerenoveerde gevel met onderaan 2 mooie handelsruimtes met grote vitrines en karakteristieke hoge plafonds
Project

Vlasmarkt 26-30

Commercieel vastgoed, Wonen

We renoveerden het gebouw op de Vlasmarkt 26-30 tot 2 handelsruimtes en 3 appartementen op de bovenliggende verdiepingen.