fbpx Twee van onze bouwprojecten vallen in de prijzen | AG VESPA
Gevel GATE15 © AG VESPA - Bart Gosselin

Twee van onze bouwprojecten vallen in de prijzen

Twee van onze bouwprojecten vallen in de prijzen

Dinsdagavond 15 december werd voor de 11de keer de Belgische Prijs voor Architectuur toegekend door FAB. Het winnende project is GATE15, een huisvesting- en ontmoetingsinfrastructuur voor studenten in Antwerpen van BOB361 architects.

De Belgische Prijs voor Architectuur is een tweejaarlijks initiatief om recente architectuurrealisaties van hoge kwaliteit te bekronen. Recente realisaties van Belgische architecten in binnen- en buitenland en van buitenlandse architecten in België komen in aanmerking. Deze prestigieuze prijs wordt sinds 2000 georganiseerd door de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB), samen met A+ Architecture in Belgium.

Vier categorieën

Ontwerpers konden deelnemen met realisaties in vier categorieën:

  • kleine interventies (waaronder eengezinswoningen)
  • groepswoningbouw of meergezinswoningen
  • niet-residentiële gebouwen voor publiek gebruik
  • niet-residentiële gebouwen voor privaat gebruik

De categorielaureaat met de grootste voorbeeldfunctie ontving de Belgische Prijs voor Architectuur 2015.

Ondanks het beperken van het aantal inzendingen per ontwerpbureau, kon de organisatie bijna 400 inzendingen noteren. Voor twee van de vier categorieën wonnen bouwprojecten van AG VESPA: GATE15 van Bob361 architects en de passiefwoningen in de Prins Leopoldstraat van ONO architecten.

AG VESPA begeleidt de bouwprojecten in zijn rol als deskundig bouwheer. Daarbij stellen we hoge eisen bij het selecteren van de architecten en waken we gedurende het hele bouwproces over de kwaliteit van het bouwproject.

GATE15

Gate15 won in de categorie 'niet-residentieel, publiek gebruik' en werd meteen ook hoofdwinnaar. Zo luidde het jurycommentaar:

"Door het sterke aanbod stond de jury voor een moeilijke keuze bij de selectie van de hoofdwinnaar. Toch koos ze unaniem voor GATE15, een project in Antwerpen van Bob361. De jury heeft in eerste instantie grote waardering voor de manier waarop het relatief bescheiden project een belangrijke bijdrage levert aan de publieke ruimte. Door een voorplein creëert het project een ademruimte in dit oude deel van de Antwerpse binnenstad dat door de bouw van grote universiteitsaula's benauwd aanvoelde. Daarnaast looft de jury de zorgvuldige compositie en detaillering die een band legt tussen de restauratie van een oud pand en nieuwe bouwdelen. GATE15 is daarmee een voorbeeld van de manier waarop architectuur kan bijdragen tot het stedelijk weefsel."

Prins Leopoldstraat

De passiefwoningen in de Prins Leopoldstraat wonnen in de categorie 'groepswoningbouw en meergezinswoningen'. Zo luidde het jurycommentaar:

"Zijn het twee oude rijwoningen die gerenoveerd werden? Nee, het is een gloednieuw gebouw van ONO in Borgerhout waarin drie woningen op ingenieuze manier in elkaar werden gepuzzeld. De hogergeplaatste keukenramen brengen ’s avonds leven in de straat zonder directe inkijk. Ondanks plaatsverlies door drie aparte trappartijen (in plaats van één gemeenschappelijke), is de jury duidelijk: dit (on)gewone project haalt het hoogste aantal punten, en na een pittige discussie ook het grootste aantal stemmen."

Gerelateerd

Gevel GATE15 © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

GATE15

Commercieel vastgoed, Publieke gebouwen

In de studentenbuurt vind je GATE15: een combinatie van studentenhuisvesting en een commerciële ruimte.

Voorgevel Prins Leopoldstraat 15-17 © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Prins Leopoldstraat 15-17

Wonen

In de Prins Leopoldstraat in Borgerhout vervingen we 2 bestaande, verloederde woningen door 3 eengezinswoningen volgens de passiefnorm.