fbpx Sam van Embden Award voor Park Spoor Noord | AG VESPA
Park Spoor Noord © AG VESPA - Bart Gosselin

Sam van Embden Award voor Park Spoor Noord

Sam van Embden Award voor Park Spoor Noord

De stad Antwerpen en AG VESPA vielen in de prijzen tijdens de uitreiking van de Sam van Embden Award in Rotterdam. Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van het ISOCARP World Planning Congress werden er drie prijzen uitgereikt: de lifetime achievement award en awards voor een organisatie en een stad of regio. De vakjury was het voor de derde categorie unaniem eens dat Antwerpen voor de ontwikkeling van Park Spoor Noord de prijs Sam van Embden verdient.

Deze namiddag werd naar aanleiding van de 50ste verjaardag van ISOCARP, het wereldcongres voor stadsplanners, de Sam van Embden Award uitgereikt. De dochters van de bekende Nederlandse stadsplanner Sam van Embden, naar wie de award vernoemd is, kondigden de winnaars van de drie categorieën aan. Het ging om een 'lifetime achievement of a person' award en awards voor een organisatie en voor een stad of regio. In deze laatste categorie haalde de stad Antwerpen de prijs binnen met het project Park Spoor Noord. Hardwin De Wever, directeur stadsprojecten van AG VESPA, nam de prijs dankbaar in ontvangst.

Het is niet de eerste keer dat Park Spoor Noord in de prijzen valt. In 2009 kreeg het project maar liefst drie awards: de Thuis in de Stad-prijs, de Prijs Bouwheer en de UDiTE Knowledge sharing award. Daarnaast kreeg Park Spoor Noord ook drie nominaties: in 2010 voor de VRP Planningsprijs en voor ‘Publieke Ruimte – Steunpunt straten’ en in 2013 voor de RegioStars Awards in de categorie ‘Citystar - Integrated approaches to sustainable urban development’.

Vooral de betrokkenheid en inspraak van de buurtbewoners vielen in de smaak bij de jury van de Sam van Embden Award. De stad kon 18 hectare verwerven in ruil voor de bouwrechten voor de rest van het gebied (6 hectare). In samenspraak met de inwoners werden stadsplanners Bernardo Secchi en Paola Vigano aangesteld om deze brownfield om te bouwen tot een park.

“Het open karakter van het park benadrukt en versterkt het publieke karakter. Het gebruik van het park door verschillende mensen draagt bij aan de uitzonderlijke kwaliteit. Park Spoor Noord is het bewijs dat creatieve interactie en coproductie tussen inwoners en andere stakeholders aan de ene kant en een kwalitatief ontwerp aan de andere kant een mooi voorbeeld vormen voor stadsontwikkeling”, stellen de juryleden.

In de categorie lifetime achievement award viel Dhiru Thadani uit de Verenigde Staten in de prijzen. Zijn werk kenmerkt zich door bouwprojecten op mensenmaat en de verbetering van leefomstandigheden. In de categorie voor een publieke of private organisatie ging de award naar UN-Habitat. Dit project dateert al van de jaren 70 en kenmerkt zich als de eerste internationale organisatie die zich richt tot woningen in ontwikkelingsgebieden.

ISOCARP

ISOCARP (International Society of City and Regional Planners) is een congres waarbij stadsplanners uit meer dan 80 landen bij elkaar komen. Dit jaar werd de 50ste verjaardag van het congres gevierd. Daarvoor verspreidden de stadsplanners zich over twaalf verschillende Europese gaststeden die elk rond een thema werkten eigen aan de stad. Eerder deze week verwelkomde de stad Antwerpen een zeventigtal experten die nadachten over het thema ‘productieve stad’. Na hun bezoek aan de gaststeden reisden de experten door naar Rotterdam voor een overkoepelende workshop en de uitreiking van de awards.

In 2008 won Antwerpen de ‘ISOCARP Award for Excellence in Planning’ voor het Ruimtelijk Structuurplan met onder meer het Schipperskwartier en de omgeving van het station Antwerpen-Centraal.

Gerelateerd

Park Spoor Noord © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Park Spoor Noord

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

Park Spoor Noord is in korte tijd uitgegroeid tot een van de populairste plekken van Antwerpen. Het park wordt intensief gebruikt door buurtbewoners, sporters en verenigingen maar dankzij de openheid is er genoeg ruimte voor iedereen.