Regiokantoor politie Oudaan

Veiligheidswerken

Waarom dit project?

De bekende politietoren was aan dringende veiligheidswerken toe, onder andere omwille van betonrot.

Wat gebeurt er?

Met eerbied voor het beschermde gebouw werden volgende veiligheidswerken uitgevoerd:

 • de buitenschil: restauratie van alle betonnen en natuurstenen gevelelementen, vernieuwen van de bliksemafleiding en het dak
 • het interieur met betrekking tot evacuatie: aanpassen van traphallen, vernieuwen of aanbrengen van nood- en veiligheidsverlichting, verlichte pictogrammen, signalisatie en evacuatieplannen
 • het interieur met betrekking tot brandveiligheid: vernieuwen en plaatsen van de branddeuren, branddrukknoppen, sirenes en blusmiddelen
Herinrichtingswerken

Waarom dit project?

AG Vespa voerde de herinrichtingswerken uit van enkele verdiepingen. De inrichting van het gebouw was gedateerd en de technische installaties waren deels verouderd.

Wat gebeurt er?

De herinrichtingswerken omvatten het plaatsen van nieuw vast meubilair zoals nieuwe ontvangstbalies en kitchenettes. Er werden ook nieuwe vergaderruimtes ingericht en nieuwe werkplekken (stiltewerkplekken, aanlandplekken, ...). AG Vespa plaatste ook nieuwe vloerbekleding en realiseerde een nieuw archief. 

Verkoop

Waarom dit project?

Het masterplan huisvesting van de Lokale Politie Antwerpen is gebaseerd op het principe ‘centralisatie waar het kan, deconcentratie waar het hoort’. Zo wordt enerzijds de onthaal- en wijkwerking gedeconcentreerd door diverse regio- en wijkkantoren te voorzien. Anderzijds wordt de werking aangevuld met een sterk gecentraliseerde interventiewerking vanuit één locatie, een mastergebouw.

In het kader van dat masterplan wordt er een nieuw mastergebouw gerealiseerd op de site Post X in Berchem en heeft AG Vespa de Oudaan 5 verkocht.

Wat gebeurt er?

AG Vespa verkocht de Oudaan 5 in september 2016. Samen met het gebouw, dat een totale vloeroppervlakte van 13.247 m² heeft, werd ook het recht van erfpacht op 51 autostaanplaatsen in een ondergrondse parkeergarage verkocht. De verkoop gebeurde met biedingen onder gesloten omslag.

De Oudaan 5 blijft nog een paar jaar een politiekantoor en krijgt een nieuwe bestemming van zodra de politie verhuisd is. Wat de nieuwe bestemming precies inhoudt, is nog niet geweten. AG Vespa heeft met de verkoop een ambitieuze herbestemming van de Oudaan als doel. De renovatie en oplevering van het gebouw is contractueel vastgelegd op 3 jaar na de verhuis van de politie.

Over
info left

De Oudaan 5 is een politiekantoor en administratief centrum in het hart van Antwerpen. Naast de Onze-Lieve-Vrouw-Kathedraal en de Boerentoren heeft het gebouw een centrale positie in de skyline van de stad. Het gebouw is ontworpen door de architecten Renaat Braem, Jul De Roover en Maxime Wynants. In 1958 is de eerste steen gelegd van wat een groot administratief gebouw voor de stadsdiensten moest worden. Dat complex is echter nooit volledig gerealiseerd, het bleef bij de bouw van 1 toren. Het gebouw werd gerealiseerd tussen 1958 en 1966 en is al sinds dag 1 in gebruik door de lokale politie Antwerpen.

  info right
  info-right-fields
  Partners
  Politie Antwerpen
  Architect

  Origin Architecture & Engineering

  Aannemer

  Renotec

  Vanthuyne bvba (herinrichting kantoren)

  Projectkost

  4.005.000 euro incl. btw

  292.000 euro excl. btw (herinrichting kantoren)

  Adres
  Oudaan 5
  2000 Antwerpen
  Status
  Gerealiseerd

  Gerelateerd

  Toekomstbeeld mastergebouw zijde Singel © Stéphane Beel Architects - Jaspers-Eyers & Partners
  Project

  Mastergebouw politie

  Publieke gebouwen

  Lokale Politie Antwerpen verhuist naar een nieuw mastergebouw op het terrein van Post X in Berchem. Het wordt de centrale plek waar alle beleidsvoerende en –ondersteunende diensten ondergebracht worden en de werkplek voor een groot deel van het politiepersoneel.

  Toekomstbeeld voorgevel regiokantoor politie Noord © 360 architecten
  Project

  Regiokantoor politie Bredabaan, woningen en commerciële ruimtes

  Commercieel vastgoed, Publieke gebouwen, Wonen

  In Merksem realiseren we een project met een nieuw regiokantoor voor de politie, woningen en ruimtes voor kantoren en/of commerciële functies.

  Gerenoveerde voorgevel van het appartementsgebouw met onderaan het wijkkantoor Zegel.
  Project

  Wijkkantoor politie Turnhoutsebaan en appartementen Zegelstraat 344

  Publieke gebouwen, Wonen

  Op de hoek van de Turnhoutsebaan en de Zegelstraat bouwden we een braakliggend terrein om tot een wijkkantoor voor de politie en 6 appartementen met veel licht en uitzicht.