fbpx Een nieuwe toekomst voor de Fierensblokken | AG VESPA
Het hoekgebouw van de Fierensblokken - wedstrijdontwerp © Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co architecten

Een nieuwe toekomst voor de Fierensblokken

Een nieuwe toekomst voor de Fierensblokken

De stad heeft nieuwe toekomstplannen voor de Fierensblokken in de Nationalestraat. Het gebouw met een historische waarde blijft behouden en krijgt een hedendaagse bestemming. AG VESPA koopt het gebouw van Woonhaven en staat in voor de volledige renovatie. Nadien worden de appartementen verhuurd aan betaalbare prijzen.

De Fierensblok, een monumentaal modernistisch bouwblok in de Nationalestraat, is ontworpen in de jaren 30 door architect Gustave Fierens. Het is een van de laatste bouwblokken in Antwerpen uit het interbellum. Het gebouw staat al geruime tijd leeg. Voordien was het gebouw in gebruik voor 205 sociale wooneenheden. AG VESPA koopt het gebouw van Woonhaven en vormt het na renovatie volledig om tot een 130-tal wooneenheden.

Hedendaags comfort

De gebouwen met hun structuur blijven behouden maar worden omgevormd naar hedendaagse woonnormen. Het aantal wooneenheden in de gebouwen vermindert waardoor de appartementen groter worden  (tussen 60 en 90 m²). Om voldoende ruimtes te voorzien, wordt een aantal ruimtes (zoals wasplaats, speelruimte, buitenruimte, …) collectief. AG VESPA kiest daarbij voor een kwalitatieve, duurzame en energiezuinige afwerking. De eerste werken starten in het voorjaar van 2016.

Betaalbaar wonen

Betaalbaar wonen in de stad is een van de aandachtspunten in het bestuursakkoord. Na renovatie worden de appartementen verhuurd aan specifieke doelgroepen. Het gaat om mensen die op zoek zijn naar een woning aan bescheiden huurprijs, maar die qua inkomen niet terechtkunnen bij de sociale huisvesting. Ze vinden moeilijk een kwalitatieve, betaalbare huurwoning op de privémarkt.

Betaalbaar wonen in de Fierensblok wordt gegarandeerd door:

  • te kiezen voor een duurzame, energiezuinige afwerking waardoor de vaste kosten voor de huurder laag blijven
  • een aantal technische installaties collectief te maken (zoals een gemeenschappelijke centrale verwarming) waardoor het huurdersonderhoud beperkt in prijs blijft
  • het beheer van het gebouw in één hand te houden zodat de exploitatiekost gedrukt wordt.

Met dit woonproject slagen de stad en AG VESPA erin om een historisch gebouw te bewaren, een impuls te geven aan de buurt, betaalbaar wonen in de stad voor bepaalde doelgroepen toegankelijk te maken en is het hiermee complementair aan de private sector.

Gerelateerd

Het hoekgebouw van de Fierensblokken - wedstrijdontwerp © Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co architecten
Project

Fierensblokken

Wonen

De Fierensblokken in de Sint-Andrieswijk worden gerenoveerd en omgevormd tot 122 betaalbare wooneenheden en 8 commerciële ruimtes.