StartupVillage

Over
info left

Het monumentale herenhuis aan de Lange Gasthuisstraat 29-31​​​​​ dateert van 1789. In 1910 werd het uitgebreid met een nieuwe zijvleugel en deed het dienst als meisjesschool. Tot voor kort was het gebouw gekend als het Open Onderwijshuis. Het bood onderdak aan verschillende stedelijke diensten daaraan gelieerd. In 2010 heeft AG Vespa het gebouw aangekocht, waarna enkele opfrissingswerken werden uitgevoerd om het gebouw tijdelijk te verhuren aan de lokale politie.

Waarom dit project?

AG Vespa optimaliseert steeds zijn patrimonium. Door het te renoveren en restaureren kunnen we het zo rendabel mogelijk verhuren of verkopen. De stad zocht een plek waar start-ups (jonge innovatieve ondernemingen), grote bedrijven en investeerders elkaar kunnen vinden. Het gebouw aan de Lange Gasthuisstraat 29-31 bleek daarvoor een geschikte plek en werd voor 10 jaar ter beschikking gesteld voor de uitbouw van een StartupVillage.

Wat gebeurt er?

AG Vespa stond in voor de restauratie en renovatie van het pand. Dat verliep in 2 fases. In een eerste fase, van midden 2015 tot februari 2016, is de achterbouw van het pand aangepakt. In een tweede fase, van januari 2016 tot april 2017, de voorbouw.

De werken omvatten onder andere renovatiewerken aan de buitenschil, uitbreiden en/of vernieuwen van de technische installaties tot afwerking van de gemeenschappelijke delen en restauratie van waardevolle interieurs.

Waardevolle interieurs, zoals de prachtige salons en authentieke traphal, zijn met grote zorg gerestaureerd. Gevels zijn gerestaureerd of opnieuw bepleisterd en geschilderd. Het buitenschrijnwerk is hersteld of vernieuwd naar historisch model.

Met de renovatie en restauratie is de historische structuur van het gebouwencomplex opnieuw leesbaar en helder maken. Zo werd het rechtse poortgebouw in de voorbouw volledig vrijgemaakt en ingevuld met een nieuwe trap die alle vloerniveaus met elkaar verbindt.

Technische installaties, elektriciteit en sanitair zijn gemoderniseerd, daken geïsoleerd en vergaderzalen vernieuwd. Het hele gebouw werd aangepast aan een duurzame en flexibele invulling.

In mei 2017 is StartupVillage officieel geopend. AG Vespa heeft ook een concessieovereenkomst afgesloten met de uitbaters van restaurant en evenementenruimte De Serre. De Serre bevindt zich in de achterbouw van StartupVillage en is zowel via plantentuin Den Botaniek in de Leopoldstraat als via de Lange Gasthuisstraat toegankelijk.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Architect

Tijdelijke vereniging HUB – Origin Architecture & Engineering – Bureau Bouwtechniek

Aannemer

Monument Vandekerckhove (fase 1 - algemene werken)

Weerwerk (fase 1 - restauratie parket en schilderwerken)

Renotec (fase 2)

Projectkost

4.585.000 euro incl. btw

Adres
Lange Gasthuisstraat 29-31
2000 Antwerpen
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Toekomstbeeld Belgiëlei 91 © DMT Architecten
Project

Belgiëlei 91

Commercieel vastgoed

We renoveren, restaureren en geven een nieuwe invulling aan het voormalige museum Smidt Van Gelder. Het gebouw is een van de meest luxueuze meesterwoningen uit de belle époque.

Voorgevel van Muntstraat 2
Project

Muntstraat 2

Commercieel vastgoed

Op een onbebouwd perceel in de wijk Sint-Andries bouwden we een polyvalente nieuwbouw voor horeca.

Grote Markt 40 © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Grote Markt 40

Commercieel vastgoed

In 2015 renoveerden we de Grote Markt 40. In maart 2016 opende Antwerp City Hostel er z'n deuren.