fbpx Opening kinderdagverblijf Bobijn in ’t Groen Kwartier | AG VESPA
Kinderdagverblijf Bobijn © AG VESPA – Bart Gosselin

Opening kinderdagverblijf Bobijn in ’t Groen Kwartier

Opening kinderdagverblijf Bobijn in ’t Groen Kwartier

Op 15 september opende kinderdagverblijf Bobijn in de Van Luppenstraat 50. De nieuwe stedelijke locatie voor kinderopvang is een moderne, duurzame voorziening met ruimte voor 85 kinderen van 0 tot 3 jaar. Groepsopvang Bobijn komt in de plaats van 4 kleine opvanglocaties in de buurt.

Bobijn maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject ‘t Groen Kwartier, een nieuwe wijk met een 400-tal woningen en publieke ruimte op de vroegere site van het Militair Hospitaal.

Bobijn is door PULS architecten gerealiseerd op de plaats van het vroegere Kostuumatelier. Het omvat naast het kinderdagverblijf, waarvan de naam Bobijn subtiel verwijst naar de historiek van de site, ook 5 passiefwoningen en een ondergrondse (buurt)parking. Het hele project wordt ontsloten door een nieuwe aangename fiets- en voetgangerdoorsteek, die de link legt tussen 't Groen Kwartier en de Van Luppensstraat. De realisatie was in handen van AG VESPA.

Passiefbouw

De stad Antwerpen en AG VESPA realiseerden samen al een aantal passiefhuisprojecten, maar Bobijn is de eerste stedelijke locatie voor kinderopvang die volgens de regels van de passiefnorm gebouwd is. Het gebouw past daardoor perfect binnen de ambitieuze klimaatambities van de stad. Het verbruikt niet meer energie dan 15 kWh/² per jaar. Het binnenklimaat is er altijd aangenaam, zowel in de winter als in de zomer, zonder traditioneel verwarming- of koelsysteem. Ook de woningen werden volgens dit systeem gebouwd.

Maar wat maakt kinderopvang Bobijn nu net 'passief'?

  • De uiterst hoge isolatiegraad en maximale luchtdichtheid van de buitenschil zorgt voor minimaal warmteverlies.
  • Voor de minimale bijverwarming wordt gebruik gemaakt van hoogrendements condenserende gasketels en vloerverwarming.
  • Het maakt gebruik van 'passief' schrijnwerk: driedubbele beglazing, geïsoleerde houten ramen en aluminium afdekprofielen, allen uiterst luchtdicht geplaatst.
  • Er wordt geautomatiseerde zonnewering voorzien om oververhitting te voorkomen.
  • De zuidwestelijk gerichte ramen zorgen voor warmtewinst in de winter.
  • Dankzij daklichten wordt optimaal gebruik gemaakt van natuurlijk licht.
  • Het volledige gebouw werkt met geautomatiseerde nachtkoeling, waarbij in warme periodes ramen en roosters geopend worden om gedurende de nacht optimale koele luchtstromen te creëren.
  • De volledige ventilatie is voorzien van warmteterugwinning, waarbij warmte van uitgaande luchtstromen de binnenkomende lucht opwarmt.

Kinderopvang Bobijn heeft daarnaast ook een doordacht aangelegd groendak. Dat zorgt enerzijds voor buffering van regenwater tijdens hevige regenval en beperkt de opwarming van het gebouw in warme periodes. Anderzijds biedt het geheel een mooi uitzicht voor de omwonenden.

Meer informatie over het kinderdagverblijf vind je op de website van de stad Antwerpen.

Gerelateerd

Kinderdagverblijf Bobijn © AG VESPA – Bart Gosselin
Project

Kinderdagverblijf Bobijn en woningen Van Luppenstraat 44-50

Publieke gebouwen, Wonen

Een voormalige kostuumatelier werd vervangen door een kinderdagverblijf en 5 woningen met een ondergrondse parkeergarage.

't Groen Kwartier eind 2018 © Matexi
Project

't Groen Kwartier

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

Van Militair Hospitaal naar autovrije woon- en werkplek in 't groen.

De trappenpartij aan de Brilschansvijver © AG VESPA
Project

Park Brialmont

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

Eén groot 'groen hart' in het district Berchem.