fbpx Start renovatiewerken Leysstraat | AG VESPA
Voorgevel Leysstraat 7-15 © AG VESPA - Bart Gosselin

Start renovatiewerken Leysstraat

Start renovatiewerken Leysstraat

AG VESPA begint met een aantal renovaties aan zijn eigen handelspatrimonium. Daarmee wil de stad de leegstand boven winkels aanpakken en aantonen hoe men aantrekkelijk kan wonen in het commerciële hart van de stad. Nog dit jaar starten de werken aan vijf gebouwen. De eerste werf is de renovatie van het statige gebouwencomplex met acht appartementen aan de Leysstraat 7-15.

De Leysstraat vormt de verbinding tussen de Meir en de De Keyserlei. Tot in de 19de eeuw was dit een smalle doorgang, de ‘Meirsteeg’, van de Meir naar de toenmalige vesten (nu de Leien). Door de bouw van het station Antwerpen Centraal werd het een drukke verbindingsweg. Na de verbreding in 1898 werd aan beide zijden de huidige monumentale en indrukwekkende bebouwing opgetrokken. Die getuigt vandaag de dag nog van deze welvarende periode. De gevels en daken zijn in 1971 als monument beschermd.

De gebouwen ter hoogte van de nummers 7 tot 15 kwamen in 2010 in handen van AG VESPA, nadat ze sinds 1898 in eigendom van de stad waren. De winkels worden tot op heden verhuurd, maar de bovenverdiepingen staan al sinds de jaren 90 leeg.

Omdat er een aparte ingang naar de bovenverdiepingen voorhanden is, lenen de ruimtes boven de winkels zich tot het inrichten van wooneenheden. AG VESPA stelde het architectenbureau Bovenbouw en restauratie-architecte Barbara van der Wee aan voor de restauratie, renovatie en herinrichting van het geheel, goed voor in totaal 2344 m² vloeroppervlakte.

Het ontwerp getuigt van een groot respect voor de bestaande gebouwen en hun historische karakter. De voorgevels, inclusief de etalages, zullen in hun oorspronkelijke staat worden hersteld. Authentieke elementen in het interieur (schouwen, plafonds, ...) zijn mee opgenomen in het ontwerp en krijgen hier en daar een hedendaagse toets. De architecten zetten sterk in op duurzame materialen en technieken.

Dat resulteert in acht stijlvolle appartementen, elk met een eigen buitenruimte, in oppervlakte variërend tussen 109 en 125 m². De appartementen zijn bestemd voor verhuur. De huurprijzen worden bekendgemaakt op het einde van de werken, midden 2016. De totale renovatiekost bedraagt 2,66 miljoen euro.

De winkels op het gelijkvloers (Geox, Lush en Planet Parfum) blijven gedurende het hele verloop van de werken open. 

Nog vier renovatieprojecten

AG VESPA werkt momenteel nog vier renovatieprojecten uit die leegstand boven commerciële ruimtes in het hart van de stad aanpakken. Alle projecten gaan dit jaar nog in uitvoering en worden nadien verhuurd.

Groenplaats 26

Dit project omvat de volledige renovatie van de als monument beschermde herberg (café De Post). Op de bovenliggende verdiepingen worden twee huurappartementen ingericht met een uniek zicht op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De werken lopen van maart tot september. De renovatiekost bedraagt 424.000 euro.

Grote Markt 16

Dit pand staat momenteel leeg. Het project omvat de volledige herindeling en renovatie van het voormalige huis ‘Den Gulden Beyr’ tot een winkelruimte met een klein huurappartement op de eerste verdieping en een triplex huurappartement op de bovenste verdiepingen met zicht op de Grote Markt en het stadhuis. De werken starten in juli en nemen ongeveer één jaar in beslag. De renovatiekost bedraagt 417.000 euro.

Sint-Jacobsmarkt 20-22

Deze gebouwen staan gedeeltelijk leeg. Het project omvat de volledige renovatie van twee historisch waardevolle panden die aanleunen tegen de Sint-Jacobskerk. De renovatie van drie huurappartementen op de verdiepingen is afgerond. De werken aan de gevel en het commerciële gelijkvloers lopen van augustus tot en met december. De renovatiekost bedraagt 195.000 euro. 

Vlasmarkt 26-30

Dit pand staat momenteel leeg. Het project omvat de volledige herindeling en renovatie van het als monument beschermde gebouw tot twee winkels met daarboven drie huurappartementen met aan de voorzijde uitzicht op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en aan de achterzijde palend aan een historische binnenplaats. De werken starten in april, het einde is voorzien voor juni 2016. De renovatiekost bedraagt 786.000 euro.

Gerelateerd

Voorgevel Leysstraat 7-15 © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Leysstraat 7-15

Commercieel vastgoed, Wonen

We renoveerde en restaureerden de monumentale gebouwen in de Leysstraat 7-15. De bovenste verdiepingen zijn heringericht tot 8 unieke huurappartementen. Zo willen we leegstand boven winkels aanpakken en wonen boven winkels stimuleren.