Stelplaats en kantoren groendienst en horecazaak

Over
info left

Waarom dit project?

AG Vespa bouwt heel wat publieke gebouwen voor de stad Antwerpen: scholen, politiekantoren, kinderdagverblijven, musea, … Duurzaamheid en sterke architectuur staan centraal.

Tijdens de zomer van 2010 verwoestte een brand het grootste deel van Café Capital (bouwjaar 1974) in het Stadspark. De stad en brouwer AB InBev wilden de locatie graag opnieuw in gebruik nemen en de bestaande functies verbeteren en uitbreiden in een nieuw paviljoen. In mei 2019 gingen de deuren van Café Capital opnieuw open.

Wat gebeurt er?

De stad en brouwer AB InBev bouwden een stelplaats en kantoren voor de stedelijke groendienst en een horecazaak in het Stadspark. De nieuwe horecazaak heeft een dagfunctie met ruim terras met zicht op de speeltuin en een ondergrondse feestzaal. De stelplaats en kantoren van de stedelijke groendienst zijn ook in het nieuwe paviljoen ondergebracht. Het houten cirkelvormige gebouw integreert mooi in het park.

De restanten van het voormalige Café Capital werden verwijderd en het bestaande gebouw van de groendienst werd afgebroken. De nieuwbouw staat op ongeveer dezelfde plaats als het oorspronkelijke gebouw.

Landschapsbeheerplan

Het Stadspark is een beschermd monument in de binnenstad. Om het park in ere te herstellen en te bewaren, stelde de stad een landschapsbeheerplan op. Dat plan geeft weer hoe het park er binnen 20 jaar moet uitzien en grijpt zo veel mogelijk terug naar het oorspronkelijke ontwerp uit 1868 van landschapsontwerper Keilig. In het beheerplan is onder meer vastgelegd waar bebouwing mogelijk is en welke beplanting thuishoort in het park. Bij het ontwerp van het nieuwe paviljoen is rekening gehouden met de status van het Stadspark als beschermd monument en met het beheerplan. Zo moet de beplanting rondom het paviljoen in dezelfde sfeer en samenstelling zijn als de historische beplanting van het Stadspark. Het landschap rondom het nieuwe paviljoen wordt na de bouwwerken opnieuw aangeplant door de stad, in de oorspronkelijke stijl van het park.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Partners
Stads- en Buurtonderhoud
AB InBev
Architect

BULK architecten

Aannemer

Mourik

Projectkost

Stelplaats: 720.000 euro incl. btw

Adres
Rubenslei 37
2018 Antwerpen
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Kinderdagverblijf interieur
Project

Kinderdagverblijf Parkvilla en groenstelplaats

Publieke gebouwen

In het park van Merksem realiseerden we een nieuw kinderdagverblijf en een stelplaats voor de groendienst. 

Toekomstbeeld de Neerhoeve © ONO architectuur - Architecten Beeck & Hermans
Project

Stelplaats groendienst en kantoren dienst begraafplaatsen

Publieke gebouwen

De Neerhoeve wordt gerestaureerd, de bijgebouwen uit de jaren 60 worden afgebroken en er wordt een nieuwe schuur en luifel gebouwd. De hoeve huist een stelplaats van de groendienst en kantoren van de dienst begraafplaatsen.