Stedelijk Lyceum Topsport

Over
info left

Waarom dit project?

AG Vespa bouwt heel wat publieke gebouwen voor de stad Antwerpen: scholen, politiekantoren, kinderdagverblijven, musea, … Duurzaamheid en sterke architectuur staan centraal.

Het Stedelijk Lyceum Topsport barstte op de vorige locatie uit zijn voegen. Het Stedelijk Lyceum Topsport in Wilrijk is een passiefbouw met de school op de bovenste verdieping en uitgebreide sportinfrastructuur op de onderliggende verdiepingen. De school biedt plaats aan ongeveer 200 leerlingen.

Wat gebeurt er?

Het ambitieuze programma en de centrale positie in een groene site vroeg om een doordacht ontwerp. Via een Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester werd gekozen voor het ontwerp van Compagnie-O Architecten. Het architectenbureau ontwierp een gebouw van 5600 m² met een betonnen sokkel, de sportfaciliteiten, met daarop een vlakke schijf: de school. De Topsportschool heeft verrassende materialen en kleuren, zoals geglazuurde groene tegelpannen in de spelersgang, roze kleedkamers en gele sanitaire ruimtes.

In de betonnen sokkel van het gebouw is de sporthal, de judo- en taekwondozaal en de bijhorende ruimtes zoals fitness en refter ondergebracht. Het zijn eerder gesloten, afgeschermde ruimtes uit beton, waar de topsporters zich helemaal kunnen focussen op hun atletische prestaties. De sokkel is 8,5 m hoog en ongeveer 54 x 57 m breed en werd ter plaatse gestort, een technische uitdaging. De schuine wanden in groen beton worden overgelaten aan de natuur zodat mossen en planten er kunnen groeien.

In de bovenste schijf bevinden zich de leslokalen van de school achter een volledig, verdiepingshoge beglaasde gevel met centraal in de schijf een patio. De wijzigende samenstelling van het driedubbele glas zorgt voor een variërende gevel, soms licht transparant tot volledig spiegelend. De schijf bestaat uit een lichte staalstructuur met een lengte van 50 m.

Bouw met uitdagingen

In opdracht van Stedelijk Onderwijs Antwerpen stond AG Vespa als gedelegeerd bouwheer in voor de volledige projectbegeleiding. Het uitgebreide sport- en schoolprogramma en de complexe randvoorwaarden zoals de hoge grondwaterstand, de donkere corridor voor vleermuizen en het militair erfgoed vroegen om een uitgebreid vergunningstraject en permanent overleg met veel instanties.

In februari 2014 startten de werken. De oplevering van het gebouw vond plaats in september 2016.

Duurzame infrastructuur

De school is volgens de passiefhuisstandaard gebouwd en zeer energiezuinig. Er wordt ingezet op regenwaterrecuperatie, warmterecuperatie uit het afgevoerde douchewater en energiezuinige verlichting. Op de luifel van de overdekte speelplaats zijn zonnepanelen geplaatst. Met het Stedelijk Lyceum Topsport investeert Antwerpen verder in een duurzame scholeninfrastructuur.

Tags
info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Partners
Stedelijk Onderwijs Antwerpen
stad Antwerpen
Sport & Jeugd
Architect

Compagnie-O Architecten

Aannemer

Democo NV

Subsidies

AGION

Projectkost

12.228.000 euro incl. btw

Adres
Fort VI
Edegemsesteenweg 100
2610 Wilrijk
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Campus Hardenvoort © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Campus Hardenvoort

Publieke gebouwen

Campus Hardenvoort huisvest een grote kleuterschool, een lagere school en een volledig nieuwe middelbare school.

Luchtfoto genomen tijdens de bouw van de school met torenkraan en gebouwen in werf.
Project

Stedelijk Lyceum Deurne - Lakbors

Publieke gebouwen

We bouwen een nieuwe school voor secundair onderwijs in Deurne: het Stedelijk Lyceum Deurne - Lakbors.

Het Park van Eden
Project

Neerland

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

Een natuur- en parkgebied en een nieuwe woonwijk in Wilrijk.