Oprichting
Op 1 maart 2003 ontstond AG Vespa als vastgoeddochter van de stad. In volle visacrisis kreeg het nieuwe autonome gemeentebedrijf vier opdrachten mee van haar moeder de stad: vastgoedbeheer, projectontwikkeling, grond- en pandenbeleid en fondsenbeheer.
Van AG Vespa werd verwacht dat het een belangrijke bijdrage zou leveren aan kwaliteitsvol wonen in de stad en dat het namens de stad een strategische positie zou innemen in stadsontwikkeling en vastgoed. AG Vespa stond toen ook in voor de verkoop van gebouwen en terreinen van de stad, voortaan binnen een strategisch kader en met oog voor het financieel rendement. We startten met een 30-tal medewerkers, uit ander stedelijke diensten en andere stedelijke vzw’s.
Waarom een autonoom gemeentebedrijf en niet een stedelijke dienst?
AG Vespa moet vooral actief zijn op terreinen waarop overwegend privéondernemingen aan de slag zijn en waar bijgevolg bedrijfseconomische wetmatigheden gelden. In de werking van AG Vespa staan daarom - binnen het stedelijk beleidskader - verantwoorde autonomie en bedrijfseconomische logica voorop.
In de loop van de jaren is het takenpakket van AG Vespa en ook het aantal medewerkers geëvolueerd en gevoelig uitgebreid. Vanuit onze bouwexpertise in het grond- en pandenbeleid worden we ook bouwheer voor dochters van de stad zoals het stedelijk onderwijs, de kinderdagverblijven en de brandweer en krijgen we enkele specifieke opdrachten vanuit het schepencollege, zoals het MAS en het Red Star Line museum.
1 + 1 = 3
Een nieuw bedrijf moet meer ambitie hebben dan louter de som van de verschillende delen: 1 + 1 = 3! Onder de werktitel AG Vespa³, startten we daarom in 2021 een groot veranderingstraject dat in 2024 een hoogtepunt kent wanneer de medewerkers aan de slag gaan in een geherstructureerd bedrijf, met nieuwe afdelingen, nieuwe teams en een vernieuwd duurzaam bedrijf dat klaar is voor de uitdagingen van de toekomst.