GATE15

Over
info left

Waarom dit project?

De vzw GATE15 zocht naar een nieuwe centrale locatie die voldoet aan hun noden. AG Vespa  bracht het bouwprogramma samen met dat van het Studentenloket, een stadsdienst die ook op zoek was naar een centrale locatie. Beide instellingen profiteren van het gezamenlijk gebruik van een aantal ruimten. Bovendien werd het bouwprogramma verder ontwikkeld met studentenkamers die AG Vespa verhuurt en een commerciële ruimte. AG Vespa was als publieke ontwikkelaar en bouwheer verantwoordelijk voor de coördinatie van het hele project.

Wat gebeurt er?

AG Vespa heeft zijn schouders gezet onder het restaureren van het pand ‘Het Fortuijntken' dat in de 17de eeuw opgericht werd als breedhuis en daarna lange tijd als handelspand heeft gefunctioneerd. Het pand was erg in verval geraakt en gelegen op een braakliggende site. De site was uitgegroeid tot een stadskanker in gebruik genomen als parking en standplaats voor vuilcontainers. AG Vespa heeft in een haalbaarheidsstudie onderzocht of dat een geschikte site kon zijn voor GATE15.

BOB361 Architects heeft de dubieuze stedenbouwkundige situatie van de plek opgelost én tegelijkertijd een waardevolle invulling gegeven aan een vervallen monument.

De ingang van GATE15, voordien het Huis van de Student, vind je op het nieuwe pleintje aan de kruising tussen de Kleine Kauwenberg en het Kauwenstraatje. In het gebouw is een balie, een wachtruimte met computerhoek en een studentenloket voor de opvang van buitenlandse studenten. Op het gelijkvloers is een onafhankelijk te gebruiken polyvalente zaal. Links op de site is de toegang tot de studentenwoningen.

Rechts van GATE15, op het gelijkvloers, is een commerciële ruimte met eventueel een coworkingplaats. De 3 bovenste bouwlagen zijn 21 studentenkamers, die AG Vespa verhuurt.

In 2015 won GATE15 de Belgische Prijs voor Architectuur. Vandaag merk je dat het een bruisende plek is waar studenten zich kunnen informeren, elkaar ontmoeten, vergaderen of evenementen organiseren.

Meer informatie vind je op www.gate15.be.

info right
info-right-fields
Partners
Antwerpen Studentenstad vzw
stad Antwerpen
Architect

BOB361 Architects

Aannemer

DCA

Projectkost

5.570.000 euro incl. btw

Adres
Kleine Kauwenberg 7-21
2000 Antwerpen
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Middenbeuk van de kerk met centrale altaar voor de restauratiewerken
Project

Sint-Jacobskerk

Publieke gebouwen

De Sint-Jacobskerk in de Lange Nieuwstraat is momenteel aan restauratie toe. Begin 2019 zijn we gestart met de volledige restauratie van dit beschermde monument.

Werken Falcon
Project

Falcon

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

Falcon, een bouwblok in het Schipperskwartier, is in volle ontwikkeling.

Parkbrug © Jonathan Ramael
Project

Parkbrug

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

Vlot te voet of met de fiets van Park Spoor Noord naar het Eilandje en omgekeerd.