fbpx Winnaar ontwerp Gedempte Zuiderdokken bekend | AG VESPA
Winnend ontwerp 'Dok Zuid' © ADR Architects, Georges Descombes en Technum

Winnaar ontwerp Gedempte Zuiderdokken bekend

Winnaar ontwerp Gedempte Zuiderdokken bekend

Via een open oproep van de Vlaams Bouwmeester ging de stad op zoek naar een ontwerper voor de heraanleg van het plein op de Gedempte Zuiderdokken als publieke ruimte. Een jury van vakmensen koos voor het ontwerp Dok Zuid van het ontwerpteam ADR Architects, Georges Descombes en Technum. Het ontwerp bestaat uit een grote groene openbare ruimte van circa 9 hectare.

Het ontwerp Dok Zuid voorziet:

  • drie ‘tafels’ op de locatie van de voormalige dokken met in het centrale deel de 'weide' met een open karakter en waterpartijen, in het noordelijke deel de 'tuin' met een variatie aan groenvormen en zuidelijk de 'scène' als plek voor evenementen
  • de ‘kroon’ vormt de groene omkadering van Dok Zuid: een wandel- en verblijfsruimte met plaats voor terrassen onder een groen bomendak
  • drie dwarse assen die de wijk verbinden met de Schelde: de Museum-as (MHKA - KMSKA) en de Zuid-as (Waterpoort - FotoMuseum) worden pleinen, de Schelde-as verbindt de Scheldekaaien met Dok Zuid via groene wadi’s

Bekijk het winnende ontwerp van ADR Architects, Georges Descombes en Technum.

Participatie

Het stadsproject Gedempte Zuiderdokken maakt deel uit van een breed participatietraject waarbij op geregelde tijdstippen gepeild wordt naar de mening van bewoners. Zo organiseerde de stad in de zomer van 2015 online een bevraging waarbij iedereen ideeën over een mogelijke invulling voor de toekomst kon meegeven. Meer dan 3000 mensen vulden de enquête in.

In september en oktober 2015 werden ook kinderen, jongeren en de handelaars en horeca bevraagd. Alle resultaten zijn teruggekoppeld in een informatievergadering en zijn meegegeven aan de geselecteerde ontwerpteams.

Op 20 januari 2016 vond opnieuw een inspraakmoment plaats waar alle vijf de ontwerpteams aan de hand van anonieme panelen hun ontwerp konden voorstellen. Meer dan 500 geïnteresseerden kwamen langs in het Zuiderpershuis en meer dan 1700 mensen gaven online hun mening. De resultaten van die bevraging zijn door de intendante van de Gedempte Zuiderdokken, Aglaée Degros, meegegeven aan de jury.

Fasering

In een volgende fase volgen opnieuw participatiemomenten waarop bewoners en bezoekers van de stad hun mening kwijt kunnen over de concrete uitwerking van het ontwerp. In het najaar van 2016 wordt een schetsontwerp voorgesteld aan de Antwerpenaar. In 2017 volgt een voorontwerp en uiteindelijk ook een definitief ontwerp. De eigenlijke realisatie van het nieuwe plein kan pas starten na de bouw van de eerste ondergrondse parking in 2018.

Voor meer informatie over het project kan je terecht op www.gedemptezuiderdokken.be.

Blijf je graag op de hoogte, dan kan je je inschrijven op de nieuwsbrief Onze kaaien.

Contact

  • Over de heraanleg van het openbaar domein:

AG VESPA
Generaal Lemanstraat 55 bus 4
2018 Antwerpen
03 259 28 10
info@vespa.antwerpen.be

  • Over het ondergronds brengen van de parkings:

Parkeerbedrijf Antwerpen
Jordaenskaai 25
2000 Antwerpen
03 727 16 60
www.parkereninantwerpen.be

Gerelateerd

Huidige toestand Gedempte Zuiderdokken © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Gedempte Zuiderdokken

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

De Gedempte Zuiderdokken vormen samen een langwerpig plein in het zuiden van Antwerpen, parallel met de Scheldeoever. De open ruimte die vandaag vooral gebruikt wordt als een enorme parking, wordt omgevormd tot een veelzijdig park.