Basisschool De Beren en kinderdagverblijf Neuze Neuze

Basisschool De Beren en kinderdagverblijf Neuze Neuze

Over
info left

Waarom dit project?

Zowel het kinderdagverblijf als de school in Berendrecht waren verouderd.  AG VESPA bouwde een volledig nieuwe school en kinderdagverblijf de passiefnorm.

Wat gebeurt er?

Het ontwerp van de architecten zorgde voor een nieuwbouw van 5.258 m². Hoewel de school en het kinderdagverblijf elk over hun eigen ruimtes beschikken komen ze toch met elkaar in contact via visuele verbindingen. Zo kunnen de peuters van het kinderdagverblijf al kennis maken met de kleuterschool en de kleuters met de lagere school. De campus is ingericht als een brede school. Zowel de wijkafdeling van de stedelijke Academie Ekeren en Kind en Gezin gebruiken een aantal school- en leslokalen. Centraal in het gebouw liggen een grote sporthal en een polyvalente kleuterruimte. Ook de sporthal wordt opengesteld voor lokale sport- en buurtverenigingen.

Het kinderdagverblijf is ingedeeld in vier ruime leefgroepen (twee baby- en twee peutergroepen) met elk een afzonderlijke verzorgingshoek en rustruimte. De inrichting is volledig afgestemd op de noden van de kinderen. Er is ook een gemeenschappelijke, omheinde buitenruimte, waar de kinderen veilig kunnen spelen. Verder hebben de leefgroepen akoestische plafonds die het geluid dempen.

Sneller en energiezuinig bouwen

AG VESPA startte de werken in december 2014. De nieuwbouw werd opgetrokken met betonskeletbouw waarbij kant en klare houten gevelpanelen tegen een skelet van geprefabriceerde betonnen elementen werden geplaatst. Dat leverde een kosten efficiënter en een korter bouwproces op.

Bovendien is er gebouwd volgens de passiefnorm met een gebouwschil die zeer geïsoleerd en luchtdicht is. De groendaken zorgen voor extra isolatie en vetplanten op het dak bufferen het overtollige regenwater. Om het regenwater zoveel mogelijk op het terrein te op te vangen zodat het niet via de riolering moet afgevoerd worden, zijn infiltratiebekkens geplaatst. Bijkomend wordt overtollig regenwater opgevangen door regenwaterputten voor hergebruik.

Om het elektrisch verbruik in het gebouw zo laag mogelijk te houden, is er zoveel mogelijk rekening gehouden met het beschikbare natuurlijke licht en energiezuinige armaturen.

Verder maakt het gebouw gebruik van mechanische ventilatie met warmterecuperatie en doet het ook beroep op een natuurlijke nachtventilatie. Die zorgt ervoor dat de structuur van het gebouw bij warm weer afkoelt met frisse nachtlucht via gestuurde opengaande ramen en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat overdag.

Het kinderdagverblijf 'Neuze Neuze' opende op 17 mei 2016 en heeft vier ruime leefgroepen (twee baby- en twee peutergroepen). De nieuwe stedelijke kleuter- en lagere school 'De Beren' is geopend op 1 september 2016. In de nieuwe basisschool is plaats voor 6 kleuterklassen en 10 lagere schoolklassen.

Bekijk hier een filmpje over de school.

info right
info-right-fields
Rol AG VESPA
Partners
AG Kinderopvang
Architect

MORGEN architectuur

Aannemer

Brebuild

Projectkost

Projectkost kinderdagverblijf: 2.268.000 euro incl. btw
Projectkost school: 7.822.000 euro incl. btw

Adres
Kleine Bredestraat 2A
2040 Berendrecht
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Toekomstbeeld basisschool Land van Nu © Geurst & Schulze Architecten
Project

Basisschool Land van Nu

Publieke gebouwen

AG VESPA werkt aan een nieuwe basisschool op de Boekenberglei in Deurne.

Verschansingstraat 29-43
Project

Dubbele basisschool Studio Dynamo

Publieke gebouwen

We verbouwen een bestaand schoolgebouw in de Verschansingstraat om extra capaciteit te creëren voor de basisschool. Er komt op dezelfde locatie ook een nieuwe secundaire school.