In het najaar stond ik in de Sint-Jan-Evangelistkerk in Borgerhout voor een honderdtal buurtbewoners. Op vraag van de stad en het bisdom lanceerden we een oproep voor een kandidaat voor de herbestemming van de kerk. UNIZO Antwerpen was de hoogst gerangschikte kandidaat. Ik ben heel benieuwd welke frisse wind er de komende jaren zal waaien in de wijk rond ‘de Peperbus’.
Aan de voet van het MAS vind je trouwens een nieuwe exporuimte over stadsontwikkeling: het paviljoen Antwerpen Morgen. Daar kan je terecht voor een staalkaart van de projecten waar we bij AG Vespa, samen met de collega’s van de stad, dag na dag mee bezig zijn.
De heraanleg van de Scheldekaaien is er zo een van. In 2017 zijn we er eindelijk mee gestart, op 2 plaatsen: in het deelgebied Sint-Andries en Zuid en op het Droogdokkeneiland. Ik ben enorm fier op die mijlpaal en kijk al uit naar de opening van de Belvédère in het Droogdokkenpark in september. Tijdens Open Wervendag kwamen alvast 3000 mensen kijken naar de werf van Sint-Andries en Zuid.
Tot slot hebben we met z’n allen enorm uitgekeken naar onze nieuwe werkplek: de Generale Staf in ’t Groen Kwartier. Het is een hedendaagse werkomgeving met eigentijdse architectuur in een historisch gebouw. We werken al meer dan 10 jaar samen met private partners aan de ontwikkeling van ’t Groen Kwartier. Dat we er nu zelf naartoe verhuisd zijn, maakt het voor ons helemaal af.
Dit bedrijf leiden, is mee bouwen aan de stad. Via stadsontwikkelingsprojecten, nieuwbouwopdrachten, herbestemmingen van bestaand patrimonium draagt AG Vespa een steentje bij aan de uitvoering van het stedelijk beleid. De grootste uitdaging daarbij is wat ik noem onze ‘onbehaaglijke driehoek’. AG Vespa als vennootschap moet zo veel mogelijk financieel rendement nastreven, maar tegelijkertijd moet het kwaliteit bewaken in de bouwprojecten, terwijl het ook nog stedelijke ambities moet realiseren zoals betaalbaar wonen en publieke voorzieningen. Die 3 ambities staan soms lijnrecht tegenover elkaar en het is bijzonder boeiend hoe we project per project proberen de juiste balans te vinden.
In 2018 hoop ik dat de ‘Vespasianen’ met evenveel enthousiasme als ikzelf zich smijten in de vele projecten die we mogen doen en op die manier de stad mee vormgeven.
Myriam Heuvelman
CEO AG Vespa
Het ontwerpteam PROAP/WIT/D-RECTA/IDROESSE werkte in 2010 een masterplan uit na een doorgedreven participatie van de Antwerpse bevolking. Het plan deelt de lange strook langs de Schelde op in 7 deelgebieden. De werken voor de heraanleg verlopen in fases in verschillende deelprojecten en nemen in totaal zo’n 15 jaar in beslag.
Het masterplan Park Brialmont is in maart opgeleverd. Het is de toekomstvisie voor de ontwikkeling van het De Villegaspark, het natuurgebied Wolvenberg en het Brilschanspark. De stad Antwerpen en het district Berchem willen er één grote 'groene long' van maken als onderdeel van de Groene Singel. Zo wordt het mogelijk om binnen- en buitenstad (Berchem binnen en buiten de Ring), die nu doorsneden worden door infrastructuur, met elkaar te verbinden tot één Park Brialmont van 42 hectare. Er zijn ook 2 concrete projecten gekozen om eerst uit te voeren: het recreatief natuurpark Wolvenberg en de entree aan de Grotesteenweg. Die werken starten in 2018.
Een week later vond het openingsfeest van het oostelijke deel van het Schengenplein plaats. Het plein ligt centraal in de Cadixwijk, op de parking van het vroegere douanegebouw. Het volledige plein zal van de Napelsstraat tot aan de dokrand van het Kattendijkdok lopen en wordt anderhalve keer zo groot als de Groenplaats. Het plein is vormgegeven als een park met grote landschappelijke bomen, verschillende speelzones voor peuters en kinderen en rustplekken. De aanleg van het westelijke deel van het Schengeplein start vanaf 2020, aansluitend op de bouwprojecten langs de dokrand.
Je kan een overzicht lezen van de vooruitgang van de 3 verschillende programma’s in 2017: Groene Singel, Stad aan het water en Stedelijke ontwikkeling.
In 2017 verkocht AG Vespa voor 1,39 miljoen euro aan stadspatrimonium en voor 10,9 miljoen euro aan AG Vespa-patrimonium. In 2017 werd er voor 6 miljoen euro aan woonprojecten verkocht.
AG Vespa kocht in 2017 ook heel wat patrimonium aan. Voor het GPB-patrimonium kocht AG Vespa voor 488.000 euro aan. Voor de eigen vastgoedportefeuille kocht AG Vespa voor 113.000 euro aan. De aankopen voor stadspatrimonium bedragen 10,72 miljoen euro.
Lees meer voor enkele voorbeelden van verkopen en aankopen.
Nieuwe wedstrijdpool architectuuropdrachten
De wedstrijdpool architectuuropdrachten is in 2017 vernieuwd. In de pool zitten 12 ontwerpers waarop de stad en AG Vespa gedurende 4 jaar beroep kunnen doen. De opdrachten zijn zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten en heel divers: scholen, kinderdagverblijven, woningbouwprojecten, musea, … Met de wedstrijdpool streven we naar ruimtelijke kwaliteit en kunnen we sneller aanbesteden. Wanneer een project verschillende ruimtelijke mogelijkheden biedt, kunnen we binnen de pool ook een minicompetitie organiseren tussen verschillende ontwerpers.
Terug naar Onze organisatie