fbpx AG VESPA | Sint-Jan-Evangelistkerk

Sint-Jan-Evangelistkerk

Sint-Jan-Evangelistkerk

Tijdlijn
Juni 2018
Architect geselecteerd

FVWW architecten en Origin worden geselecteerd als architect voor de herinvulling van de Sint-Jan-Evangelistkerk. Daarvoor lees je meer op de website van UNIZO Antwerpen.

Winnend ontwerp voor de Sint-Jan-Evangelistkerk © FVWW architecten en Origin
Februari 2018
Kandidaat geselecteerd

De kerkraad volgt de beoordelingscommissie en selecteert UNIZO Antwerpen, de hoogst gerangschikte kandidaat, als kandidaat voor de erfpacht en herinvulling van de Sint-Jan-Evangelistkerk.

21 oktober 2017
Infomoment

Naar aanleiding van de marktverkenning vindt er een infomoment plaats in de Sint-Jan-Evangelistkerk met toelichting over het parochiekerkenplan, de herbestemmingsstudie en de marktverkenning.

4 oktober – 15 december 2017
Marktverkenning

Een marktverkenning waarin de stad en het bisdom Antwerpen op zoek gaan naar een nieuwe bestemming voor de Sint-Jan-Evangelistkerk in Borgerhout loopt.

Over
info left

Op zoek naar een nieuwe bestemming voor ‘de Peperbus’ in Borgerhout

Waarom dit project?

De Sint-Jan-Evangelistkerk is een grote neoromaanse kerk uit 1887-1890. De kerk is een beschermd monument en is momenteel in gebruik als parochiekerk. Ze is opgenomen in het Parochiekerkenplan 2016, en is een van de pilootstudies waarbij een nieuwe bestemming gezocht wordt voor het gebouw. Als die gevonden wordt, is het bisdom bereid het kerkgebouw aan de eredienst te onttrekken.

Wat gebeurt er?

De stad en het bisdom Antwerpen gaan op zoek naar een nieuwe bestemming voor de Sint-Jan-Evangelistkerk in Borgerhout, ‘de Peperbus’. Daarvoor doen ze een beroep op AG VESPA.

Marktverkenning

We wilden met een marktverkenning kennis inwinnen op de markt. Zo konden de stad en het bisdom Antwerpen achterhalen of er interesse is vanuit de private, semi-private en publieke sector voor dit project. Op basis van de voorstellen hebben we daarna een oproep met specifieke randvoorwaarden uitgeschreven.

Bij de herbestemming worden volgende uitgangspunten vooropgesteld:

  • Het projectvoorstel moet uitgaan van het behoud en de renovatie van het monument.
  • Het projectvoorstel moet financieel zelfbedruipend zijn.
  • Het projectvoorstel moet een maatschappelijke meerwaarde creëren.

Resultaat marktverkenning

We ontvingen 7 zeer diverse voorstellen tot herbestemming, gaande van een commerciële invulling, kantoren, recreatie en educatie tot een mix van functies. De buurt en de publieke toegankelijkheid van het gebouw vormden de rode draad in alle voorstellen.

Begin 2018 werd een open oproep uitgeschreven voor een erfpacht met specifieke randvoorwaarden, op basis van de informatie van de marktverkenning. Kandidaten moeten een financieel voorstel en een projectvoorstel indienen. Die open oproep was de volgende stap in de zoektocht naar een kandidaat voor de herbestemming van de Peperbus.

Open oproep

De beoordelingscommissie heeft de kerkraad geadviseerd om de hoogst gerangschikte kandidaat, UNIZO Antwerpen, te selecteren. UNIZO krijgt een onderzoeksperiode van een 6-tal maanden zodat het haar dossier kan afstemmen met de betrokken diensten zoals stedenbouwkundige vergunningen, Onroerend Erfgoed, … Daarna krijgt UNIZO de kerk gedurende 49 jaar in erfpacht en staat ze in voor de restauratie, renovatie en herbestemming van de kerk.

De ondernemersorganisatie verhuist er, na de restauratie en herinrichting van het gebouw, haar kantoren naartoe. Tegelijkertijd heeft ze de ambitie om er met een zogenaamde UNIZONE een nieuw ondernemersproject neer te zetten. Voor de invulling liet ze zich inspireren door sprekende buitenlandse voorbeelden zoals Station F in Parijs, Rockstart in Amsterdam, Space 10 in Kopenhagen en Blue City in Rotterdam.

In juni 2018 is FVWW architecten en Origin geselecteerd als architect voor de herinvulling van de Sint-Jan-Evangelistkerk. Daarvoor lees je meer op de website van UNIZO Antwerpen.

Wie werkt eraan mee?

AG VESPA volgt de marktverkenning van de Sint-Jan-Evangelistkerk op, in opdracht van de stad en het bisdom Antwerpen en op vraag van de plaatselijke kerkraad.

info right
info-right-fields
Partners
Stad Antwerpen
Bisdom Antwerpen
Adres
Sint-Janstraat 23-25
2140 Borgerhout
Status
In realisatie

Gerelateerd

Sint-Jan-Evangelistkerk in Borgerhout, 'de Peperbus' © Georges De Kinder
Nieuws

Kandidaat voor herbestemming van 'de Peperbus'

Vandaag vond een persmoment plaats om de kandidaat voor de herbestemming van de Sint-Jan-Evangelistkerk in Borgerhout voor te stellen.