Violetstraat 33

Over
info left

Waarom dit project?

AG Vespa pakt met het stedelijk grond- en pandenbeleid leegstaande en verkrotte panden aan en brengt ze als kwaliteitsvolle en duurzame woningen opnieuw op de markt. Op die manier krijgt de opwaardering van een aantal stadswijken een impuls. Anders dan bij een doorsnee project binnen het grond- en pandenbeleid hebben we deze woning niet zelf gerenoveerd. Kandidaat-kopers moesten een projectvoorstel indienen en zich houden aan een renovatieverplichting.

Wat gebeurt er?

AG Vespa verkocht in 2017 een woning met een grote tuin in de Violetstraat 33. De meesterwoning uit 1875 - 1899 maakte vroeger deel uit van de fabriekssite van liftenbouwer Thiery. De woning heeft een imposante, brede gevel en bestaat uit 4 bouwlagen. Op het gelijkvloers voeren de ambachtelijk aangebrachte lambriseringen, het marmerwerk en de plafondmoulures je terug naar de sfeer van de herenhuizen van weleer. De woning, met veel natuurlijke lichtinval en ruime kamers, heeft een enorm potentieel maar moet grondig gerenoveerd worden.

De koper kon met de renovatie van het eigendom meerdere kanten uit. Er werd aan kandidaat-kopers gevraagd om een projectvoorstel met een totaalvisie op invulling en bestemming van het gebouw in te dienen. De kandidaat-koper moest een of meerdere doelstellingen van het hoofdstuk ‘Wonen’ uit het bestuursakkoord 2013-2018 als uitgangspunt nemen: een gezonde sociale mix, betaalbare en kwaliteitsvolle wooneenheden met aandacht voor nieuwe woonvormen, energiezuinigheid, groendak, warmtecollectoren, zonnepanelen, ...

De kandidaat die het beste projectvoorstel indiende, zal de woning renoveren en restaureren met veel aandacht en respect voor de bestaande originele elementen. Dat zal echter naadloos gecombineerd worden met moderne ingrepen zoals de plaatsing van een lift. Daardoor worden de kelder en de verdiepingen makkelijk bereikbaar en zo ook meer geschikt voor senioren. Het ontwerp is van AGMEN Architecten.

De woning zal verbouwd worden tot 3 wooneenheden en een atelier voor beeldende kunst op het gelijkvloers. De tuin zal regelmatig opengesteld worden als beeldentuin. De kopers, vader en zoon, zullen zelf in de woning gaan wonen. De derde woonunit kan verhuurd worden. 

De kopers dienden in februari 2018 hun bouwaanvraag in.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Thema
Adres
Violetstraat 33
2060 Antwerpen
Status
Gerealiseerd