Het ontwerp voor het nieuw openbaar domein geeft de buurt groen, rustplekken en verschillende spelmogelijkheden. Het ontwerp houdt rekening met de historisch beschermde spoorwegberm en -bruggen en geeft de stationsbuurt opnieuw een internationale uitstraling.
Het ontwerp houdt rekening met de suggesties van de buurt en de gebruikers van het gebied. Het openbaar domein wordt in 3 fasen heraangelegd, aansluitend op de realisatie van 3 grote bouwontwikkelingen. De gebouwen en het openbaar domein worden zoveel mogelijk op elkaar afgestemd.


Mediaplein
De heraanleg van het Mediaplein is de derde fase van de heraanleg van het openbaar domein. Het Mediaplein bevindt zich bovenop een ondergrondse parking. Daarom komt er in het midden van het Mediaplein een verhoogde zone, om voldoende grond te creëren voor het wortelen van de bomen. Tien bomen zullen zorgen voor schaduw, breken de wind en creëren een plaats om tot rust te komen.
Het verhoogde plein is langs alle zijden te betreden via de traptreden en een lange helling aan de zuidzijde. Bovenop het verhoogde plein komen meerdere banken. Als speelaanleiding wordt er een ondiep waterkanaaltje aangelegd. Het heeft een verkoelend effect en zorgt tegelijkertijd voor water voor de bomen.
De huidige trapconstructie naar de ondergrondse parking, midden in het Mediaplein, wordt geïntegreerd in het verhoogde plein.
Een centrale hoge verlichtingsmast met spots zorgt voor het algemeen verlichten van de omgeving, grondspots zetten de kruinen van de bomen in de kijker. De fietsas Lange Kievitstraat wordt in de zone onder de sporen extra aangelicht door spots die gemonteerd worden tegen de kolommen.
Kleinere keerlus onder de sporen
Het huidige Mediaplein beschikt over een grote keerlus voor gemotoriseerd verkeer. Die wordt nu gecomprimeerd en onder de spoorwegbrug geschoven. De huidige kiss-and-ridezone en andere functionaliteiten blijven, net zoals het aantal opstelplaatsen op de keerlus. Er komt een oplaadzuil voor elektrische taxi’s. Zo zal het Mediaplein bestaan uit een aangename verblijfsruimte in de openlucht en een functioneel gedeelte onder de sporen.
Op het Mediaplein komen voetgangers en fietsers uit alle richtingen. Het verhoogde plein en een aantal ontwerpelementen leiden fietsers via een comfortabele fietsverbinding langs de Lange Kievitstraat. Zo zal er minder fietsverkeer zijn op de rest van het Mediaplein.
Timing
Als alles vlot verloopt, kan de heraanleg van het Mediaplein in de lente van 2021 starten. In de lente van 2022 zouden de werken afgerond zijn.
Er zijn ook 3 nieuwe gebouwen bijgekomen in de Kievitwijk. Ze zorgen voor een mix van wonen, werken, winkels en horeca.
- Bouwblok III: een kantoor voor Electrabel, een 30-tal woningen en gelijkvloerse ruimtes voor winkels en horeca. Bouwblok III grenst aan de Plantin en Moretuslei en aan een doorgang onder de spoorwegberm die de Diamantwijk en de Kievitwijk met elkaar verbindt. Stéphane Beel is de architect.
- Bouwblok II b: de doorsteek onder de sporen wordt langs de andere zijde begrensd door een bouwblok met kantoren en woningen, naar een ontwerp van SVR-ARCHITECTS.
- Bouwblok I: het laatste bouwblok dat gerealiseerd is, bevindt zich recht tegenover het station aan het Mediaplein. De Persgroep Publishing heeft er zijn hoofdkantoor gerealiseerd, met kantoren en commerciële functies zoals een horecazaak. Het ontwerp is van Crepain Binst Architecture. De Persgroep heeft in 2019 zijn intrek genomen in het gebouw.
Als alles vlot verloopt, wordt het heraangelegde Mediaplein in de lente van 2022 opgeleverd en is het stadsproject Kievit II afgerond.
Als alles vlot verloopt, start de heraanleg van het Mediaplein in de lente van 2021.
Er is een definitief ontwerp voor het Mediaplein. Je leest er meer over in het nieuwsbericht over het definitief ontwerp.

Het noordelijke deel van het openbaar domein wordt heraangelegd.
De heraanleg van het Mediaplein (het vroegere Kievitplein) is de derde fase van de heraanleg van het openbaar domein. In maart 2020 werd het schetsontwerp goedgekeurd. Je leest er meer over in het nieuwsbericht over het schetsontwerp.
Bouwblok I, een ontwikkeling van De Persgroep Publishing nv, wordt gerealiseerd. Het bouwblok bevindt zich recht tegenover het station aan het Kievitplein en zal het kantoor van De Persgroep huisvesten en commerciële functies zoals een Grand Café. Hier zie je het wedstrijdontwerp van Crepain Binst Architecture.

Om het nieuwe RUP en de terinzagelegging van de proces- en startnota toe te lichten, organiseert de stad een infomarkt.

Bouwblok II b, een private ontwikkeling door L.I.F.E. en Kairos nv, wordt gerealiseerd tot kantoren en woningen.
In november 2016 wordt het winnend ontwerp voor het bouwblok Kievit I bekendgemaakt.
Het zuidelijke deel van het openbaar domein wordt heraangelegd.
Bouwblok III, een private ontwikkeling door Kairos nv, wordt gerealiseerd tot het kantoor van ENGIE en woningen.
In november 2012 wordt het winnend ontwerp voor het bouwblok Kievit II bekendgemaakt.
Er wordt een winnend ontwerpteam gekozen voor het openbaar domein: BUUR en Hosper, in samenwerking met ARA. Hier zie je hun wedstrijdontwerp.

De ontwerpwedstrijd voor het openbaar domein start.
De Vlaamse regering keurt het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Kievit II goed.