Noorderpershuis

Over
info left

Waarom dit project?

In september 2016 is AG Vespa eigenaar geworden van het Noorderpershuis. AG Vespa optimaliseert steeds zijn eigen patrimonium. Door het te renoveren en restaureren kunnen we het zo rendabel mogelijk verhuren of verkopen.

Het Noorderpershuis werd ooit gebouwd voor het bedienen van de bruggen en sluizen van de haven. Daarna kreeg het een tweede leven als havengebouw. Sinds 2000 is het communicatie- en projectbureau Eilandje er gevestigd. Toen de haven werd gereorganiseerd, stelde AG Vespa, dat de verkoop zou faciliteren voor de haven, begin 2016 voor om het Noorderpershuis zelf te kopen. Het is een historisch waardevolle site en strategisch belangrijk voor de opwaardering van de wijk. De herbestemming van het Noorderpershuis kan afspiegelen op alles wat daarrond nog wordt ontwikkeld.

Wat gebeurt er?

Momenteel werkt AG Vespa aan een dossier dat moet leiden tot een nieuw leven voor het Noorderpershuis. De geschiedenis van het gebouwencomplex ademt een grote identiteit uit die we willen koesteren en als leidraad gebruiken bij de uitwerking tot een nieuwe bestemming. Het Noorderpershuis is ook beschermd als monument dus de mogelijkheden van de site zullen onderzocht worden met respect voor de erfgoedwaarden. Op termijn wordt dit erfgoed gerestaureerd en de site verder ontwikkeld voor een nieuwe bestemming met een publieksgericht karakter.

Onderhoud

Als eigenaar onderhouden we het Noorderpershuis. Zo is de buitenschil van de loods onder handen genomen. We hebben het dak vernieuwd, de gevels zijn hersteld en het metaalwerk en de ramen zijn geschilderd. Er staat ook een nieuwe buitendeur. Om de loods klaar te maken voor verhuur, hebben we ook de voeding van de elektriciteit verplaatst.

Tijdelijke invullingen

Een vrijstaande loods op de site, de voormalige elektriciteitscentrale, wordt verhuurd aan de Antwerpse Brouw Compagnie (ABC), die er in het najaar van 2017 hun stadsbrouwerij opende. In afwachting van een definitieve herbestemming zoeken we nog naar andere geschikte tijdelijke invullingen.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Adres
Kattendijkdok-Oostkaai 3 – Indiëstraat 2
2000 Antwerpen
Status
In realisatie

Gerelateerd

Zicht op de Cadixwijk © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Cadixwijk

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

De Cadixwijk op het Eilandje is een duurzame wijk in volle ontwikkeling.

Luchtfoto van het Eilandje in 2016 © Patrick Henderyckx
Project

Eilandje

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

Van havenbuurt naar een nieuwe wijk aan het water.

De Belvédère in het Droogdokkenpark © Bart Gosselin
Project

Droogdokkeneiland

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

Het Droogdokkeneiland is een van de zeven deelgebieden van de Scheldekaaien. Het gebied bevindt zich in het noorden van de stad, op het Eilandje. Op die locatie komt een nieuw park: het Droogdokkenpark.