Tussen de Ring en de Singel ligt Wolvenberg, het enige natuurgebied in de binnenstad van Antwerpen. Binnen Park Brialmont blijft Wolvenberg een natuurgebied waar de natuur haar gang kan gaan. Het gebied ten westen van natuurgebied Wolvenberg is omgevormd tot een nieuwe open groene ruimte. De volkstuinen hebben daar plaatsgemaakt voor een waardevol natuurlandschap met nieuwe recreatieve open plekken voor iedereen. Dat is een wenselijke aanvulling op het zeer schaarse publiek toegankelijke groen in Oud-Berchem. De volkstuinders die tuinierden aan de Singel zijn verhuisd naar extra percelen in park Het Prieel en andere sites in de buurt.
Het nieuwe natuurpark ten westen van Wolvenberg is aangelegd met hoogtes en laagtes. Daardoor ontstaan twee komvormige ruimtes die zorgen voor een aangenamer geluidsklimaat. Die twee kommen zijn de voornaamste verblijfsplekken. Er is een gezellige picknickruimte (met extra lange picknickbank) te midden van een weide met fruitbomen. Verder zijn er natuurspeelplekken, een speelheuvel en wandelpaden doorheen de beboste zones. Een speels slingerpad leidt naar de top van de heuvel.



De projectdefinitie van fase 2 van Park Brialmont in Berchem is in oktober 2020 goedgekeurd. De vorige deelprojecten van het park, natuurpark Wolvenberg en Entree Grotesteenweg, werden in het voorjaar van 2020 opengesteld voor het publiek. Fase 2 omvat de resterende deelzones van Wolvenberg en het Brilschanspark. Met de goedkeuring van de projectdefinitie van fase 2 is de ontwerpopdracht en de timing voor de verdere realisatie van Park Brialmont vastgelegd.
Ontwerpopdracht Park Brialmont fase 2
De ontwerpopdracht bestaat uit de verdere uitwerking van het masterplan in de resterende deelzones van Wolvenberg en het Brilschanspark. Een natuurinventarisatie en een archeologische voorstudie zijn in de zomer van 2020 al opgestart om het ontwerp te ondersteunen. Er zijn verschillende onderzoeks- en ontwerpopdrachten vastgelegd in de opdracht, zowel algemene voor Park Brialmont als specifieke voor de deelzones Wolvenberg en het Brilschanspark.
- Park Brialmont: Het ontwerp in fase 2 moet erfgoed en natuur incorporeren en aansluiten op fase 1. De padenstructuur van het park moet herbekeken worden. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn de aansluitingen op het Ringpad en de Berchembrug vanuit het park en de omliggende wijken. Om erfgoed en natuur beter in beeld te brengen, stippelt het ontwerpteam een informeel parcours uit om recreanten op een verbeeldende manier te wijzen op die identiteit.
- Deelzone Wolvenberg: Met de aanleg van het natuurpark Wolvenberg in fase 1 werd al een groot deel van deze deelzone gerealiseerd. In fase 2 bekijken we samen met de beheerders van het natuurreservaat hoe ontwerp en beheer een nieuw toekomstbeeld voor het natuurreservaat kunnen vastleggen. Dit erkend natuurreservaat is het enige binnen de Antwerpse Ring, daarom willen stad Antwerpen en district Berchem die natuur graag beschermen. Er zal onderzocht worden welke maatregelen en inrichtingen daarvoor nodig zijn en hoe ze op een natuurvriendelijke manier uitgevoerd kunnen worden.
- Deelzone Brilschanspark: Het Brilschanspark is een van de weinige plekken in Antwerpen die nog zo duidelijk de sporen van de Brialmont-omwalling in zich draagt. Het ontwerp moet het militaire reliëf terug zichtbaar en beleefbaar maken, entreezones en verblijfsplekken zullen hier een belangrijke rol in spelen. Daarnaast is Brilschans het recreatieve zwaartepunt van Park Brialmont. In het ontwerp zullen zones aangeduid worden voor sport, spel en evenementen. Ook in Brilschans is heel wat waardevolle natuur terug te vinden, onder andere de Brilschansvijver en waardevolle bomen. Er wordt gekeken hoe recreatie en natuur hier ruimtelijk op elkaar afgestemd kunnen worden.
Omwille van de aanwezigheid van waardevolle natuur en cultureel erfgoed binnen het projectgebied moet het multidisciplinaire ontwerpteam beschikken over voldoende ecologische en cultuurhistorische expertise.
Ringpark Groene Vesten
Het projectgebied Park Brialmont maakt deel uit van het Ringpark Groene Vesten. Ringpark Groene Vesten is zo’n 450 voetbalvelden groot en loopt langs weerskanten van de Ring van het Zuid tot aan de grens van Borgerhout met Deurne. Het Ringpark maakt van die zone langs de Ring een groene plek voor de buurt en de stad.
Park Brialmont en het Ringpark Groene Vesten hebben, zowel tijdens de ontwerp- als later tijdens de werffases, een grote nood aan afstemming op elkaar. Daarom is CLUSTER, dat het masterplan Park Brialmont heeft opgemaakt, mee opgenomen in het ontwerpteam van het Ringpark Groene Vesten (BUUR-Latz-Greisch-SWP, in samenwerking met Antea en Levuur). Zo zal het ontwerp van fase 2 van Park Brialmont op een ideale manier aansluiten op het ontwerp van het Ringpark Groene Vesten en omgekeerd.
Timing
Het ontwerpproces loopt van het najaar van 2020 tot het voorjaar van 2022. De werken zullen plaatsvinden in 2023.
De projectdefinitie van fase 2 van Park Brialmont in Berchem is goedgekeurd. Fase 2 omvat de resterende deelzones van Wolvenberg en het Brilschanspark. Je leest er meer over in het nieuwsbericht over de projectdefinitie van fase 2.
De twee eerste deelprojecten van Park Brialmont in Berchem, het natuurpark Wolvenberg en de Entree Grotesteenweg, zijn midden mei opengesteld voor het publiek.
De werken voor de twee eerste deelprojecten, recreatief natuurpark Wolvenberg en entree Grotesteenweg, starten.
De voorbereidende werken voor de eerste twee concrete uitvoeringsprojecten, het recreatief natuurpark Wolvenberg en de entree aan de Grotesteenweg, starten.
Het masterplan Park Brialmont wordt opgeleverd.
In december 2015 wordt het winnend ontwerp voor het masterplan Park Brialmont bekendgemaakt.
De ontwerpen worden ingediend.
Groepen bewoners gaan in dialoog over Park Brialmont.
Er worden enkele observaties in het Brilschanspark uitgevoerd en bezoekers van het park geven hun mening.
Sporters worden bevraagd naar hun gebruik van het publiek domein.