fbpx AG VESPA | Cadixwijk

Cadixwijk

Schengenplein

In 2017 opende het eerste deel van een volledig nieuw groen wijkplein: het Schengenplein. Het groene plein, ontworpen door PT Architecten, ligt op de parking van het voormalige douanegebouw en is autovrij. Het ligt langs weerszijden van de Kattendijkdok-Oostkaai waarover ook een tram zal rijden.

Opening oostelijk deel Schengenplein op 10 juni 2017
Opening oostelijk deel Schengenplein op 10 juni 2017

In een latere fase volgt de aanleg van het tweede deel van het plein aan het water. Daar komt een open plein met een publieke luifel en wordt het water bereikbaar dankzij een ponton.

Toekomstbeeld ponton Schengenplein

Ook de straten in de wijk, zoals de Binnenvaartstraat, de Kattendijkdok-Oostkaai en de August Michielsstraat zijn opnieuw aangelegd. In een volgende fase start ook de heraanleg van de binnenstraten in het centrum van de wijk. Ze worden onder meer voorzien van een fietscomfortstrook.

In het noorden van de wijk is het Havenbedrijf gestart met de aanleg van een nieuwe dokrand langs de Houtdok-Zuidkaai waardoor er woonboten kunnen aanmeren.

Grootte: 17.360 m²

Toekomstbeeld westelijk deel Schengenplein aan het water
Toekomstbeeld westelijk deel Schengenplein aan het water © PT Architecten
Toekomstbeeld volledig aangelegd Schengenplein
Toekomstbeeld volledig aangelegd Schengenplein © PT Architecten
links naast tekst
content
Tijdlijn
 • 2009: start participatietraject
   
 • eind 2010: lancering ontwerpwedstrijd via Open Oproep
   
 • eind 2011: gunning ontwerpopdracht
   
 • eind 2012: goedkeuring voorontwerp
   
 • 2013-2014: technische en administratieve voorbereiding, oplevering definitief ontwerp
   
 • 2016: start aanleg samen met de heraanleg van de Napelsstraat, aansluitend op de werken aan de Kattendijkdok-Oostkaai
   
 • midden 2017: oplevering oostelijk deel wijkplein: Schengenplein
   
 • oktober 2017: oplevering Napelsstraat
   
 • 2020-2021: start aanleg westelijk deel Schengenplein
In het kader van de ontwikkeling van de Cadixwijk werden er in februari 2017 volwassenen bomen terug geplant op het nieuwe Schengenplein op het Eilandje © Bart Gosselin
Bouwblokken
Toekomstbeeld CADIXA © CIP
Toekomstbeeld CADIXA © CIP
links naast tekst
content

 

Bouwblok 3

Op de hoek van de Londenstraat en Kattendijkdok-Oostkaai zijn de werken voor een groot nieuwbouwproject gestart: CADIXA. Ontwikkelaar CIP bouwt er 203 appartementen en 22 handelsruimtes met ondergrondse parking en binnentuin. Het project bestaat uit 5 gebouwen. De werken voor de eerste 2 gebouwen, New York Residence en London Residence, zijn nu gestart. CIP, AG VESPA en de dienst Stadshaven engageren zich om de grondafvoer via het water te doen om zo min mogelijk zwaar werfverkeer in de wijk te hebben. Vanaf 2020, wanneer de werken aan bouwblok 3 zijn afgerond, beginnen we met de aanleg van het openbaar domein: de tweede fase van het Schengenplein, aan het water, en het eerste deel van de werken aan de New Yorkkaai.
 

Bouwblok 4

Voor het driehoekige perceel op de hoek van de Londenstraat en Kattendijkdok-Oostkaai lanceert AG VESPA in 2019 een oproep voor ontwikkelaars voor een project met vooral handels- en kantoorfuncties. Het gebouw moet goed aansluiten op de bestaande bebouwing van de Cadixwijk.
 

Noorderpershuis © Bart Gosselin
Noorderlijn © Bart Gosselin
rechts van tekst
content

Bouwblok 6

Bouwblok 6 ligt tussen Kattendijkdok-Oostkaai, Madrasstraat, Portostraat en Indiëstraat. Het Noorderpershuis maakt er deel van uit. AG VESPA, sinds september 2016 eigenaar van het gebouw, werkt aan een restauratiedossier dat moet leiden tot een nieuw leven voor het Noorderpershuis. Het complex werd ooit gebouwd voor het bedienen van de bruggen en sluizen van de haven. Daarna kreeg het een tweede leven als havengebouw. Het Noorderpershuis is waardevol erfgoed en belangrijk voor de identiteit van de Cadixwijk. Op termijn wordt het gebouwencomplex gerestaureerd en ontwikkeld voor een nieuwe bestemming met een publieksgericht karakter. Met de toewijzing van de vrijstaande loods op de site, de voormalige elektriciteitscentrale, aan de Antwerpse Brouw Compagnie (ABC), is er al een eerste aanzet gegeven tot de herbestemming van de site. In het bouwblok komt ook een basisschool en secundaire school.
 

Schematisch overzicht van de Cadixwijk
Schematisch overzicht van de Cadixwijk
Binnenstraten
Toekomstbeeld Campus Cadix © Korteknie Stuhlmacher
Toekomstbeeld Campus Cadix © Korteknie Stuhlmacher
rechts van tekst
content

De heraanleg van de binnenstraten, de straten in het centrum van de Cadixwijk, komen midden 2019 aan de beurt. De heraanleg voorziet een gescheiden rioleringsstelsel, een rijweg voor dubbelrichtingsverkeer, comfortstroken voor fietsers, parkeerplaatsen en extra groen met boom-en plantvakken.

De heraanleg gebeurt in 2 fases:

 • De eerste fase start begin juni en omvat de Cadixstraat , de Rigastraat en aansluitend de Genuastraat, telkens tussen de Napelsstraat en de Kempischdok-Westkaai. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemcondities eindigen de werken begin oktober 2019.
 • De tweede fase start in het najaar van 2019 en volgt aansluitend op de bouwwerken van Campus Cadix en de private  woonprojecten in de Kempischdok-Westkaai. Tijdens deze fase zijn de Kempischdok-Westkaai, de Cadixstraat en de Rigastraat (het gedeelte naar de Binnenvaartstraat)  aan de beurt. De werken eindigen tegen de zomer van 2020.

De bouw van Campus Cadix, een campus van het Stedelijk Onderwijs voor wetenschap en techniek en artistieke richtingen, is volop bezig. Er komt zowel secundair onderwijs als volwassenenonderwijs. Het Van Averbekegebouw wordt volledig gerestaureerd, net zoals het gedeelte van de CAD-loodsen dat in gebruik is door de school. Aan de Kempischdok-Westkaai komt een nieuwbouw. Meer informatie over de bouw van de school lees je op de website van het Stedelijk Onderwijs.

Cadixwijk- schematisch overzicht- nutswerken binnenstraten
Schematisch overzicht Cadixwijk
Houtdok-Zuidkaai
Toekomstbeeld woonboten Houtdok
Toekomstbeeld woonboten Houtdok
rechts van tekst
content

Begin 2018 bracht de stad nieuwe woonbootligplaatsen op de markt. Een tiental ligplaatsen is toegewezen, vanaf de zomer 2018 ziet u dus woonboten liggen in het Houtdok. De Houtdok-Zuidkaai is volledig afgewerkt. Een van de nieuwe straten tussen de Madrasstraat en Houtdok-Zuidkaai, in het verlengde van de Binnenvaartstraat, kreeg de naam Vlissingenstraat.

In de zomervan 2018 is ook daar het openbaar domein afgewerkt en is er een bijkomende sorteerstraat in gebruik genomen. In de Cadixwijk zijn er dan 4 sorteerstraten. Er staan er nog 2 later op de planning: bij het kruispunt Kempischdok-Westkaai en Genuastraat en bij het kruispunt Napelsstraat en Rigastraat.
 

Schematisch overzicht Cadixwijk
Schematisch overzicht Cadixwijk
Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het Eilandje?
Schrijf je dan op de digitale nieuwsbrief Eilandje.

Over
info left

 

Een duurzame woonwijk in volle ontwikkeling

De Cadixwijk op het Eilandje is in volle ontwikkeling. Nieuwe woningen, scholen, kinderdagverblijven, winkels en de heraanleg van het openbaar domein met een groen wijkplein in het centrum van de wijk zorgen voor een grondige vernieuwing van de buurt.

Waarom dit project?

De stad wil van de Cadixwijk een duurzame woonwijk maken. Momenteel wonen er enkele honderden mensen, dat zullen er over enkele jaren ongeveer 4.000 zijn. Daarom worden de braakliggende gronden in verschillende fases verkocht aan voorwaarden zodat een gemengde ontwikkeling met wonen, werken, winkelen er voor iedereen mogelijk is.

Wat gebeurt er?

In de Cadixwijk is alles gericht op aangenaam wonen. De heraanleg van het openbaar domein en de ontwikkelingen verlopen gefaseerd. Winkels, scholen, een kinderopvang, kantoren, horeca en een groen wijkplein maken dat het er prettig leven is. Het woonaanbod is gevarieerd met woningen met een eigen tuin, appartementen, rust- en verzorgingstehuizen en studentenflats. Een cluster woonboten in het Houtdok maakt het plaatje compleet met een maritieme toets. De tram en meerdere Velostations in de wijk brengen bewoners vlot naar het stadscentrum.

Nieuwe ontwikkelingen

Intussen hebben de eerste bewoners hun intrek genomen in nieuwe bouwblokken in het noorden van de wijk en langs het nieuwe Schengenplein. Andere bouwprojecten zijn lopende of worden binnenkort opgestart. Ook Woonhaven bouwt twee gebouwen. In het gebouw op de hoek van de Madrasstraat en de Pireausstraat komen 31 sociale huurwoningen, kinderopvang en een ondergrondse parking. In het gebouw op de hoek van de Indiëstraat en de Portostraat komen 27 sociale koopwoningen. De uitvoering van de tweede fase van het Schenenplein is gepland voor 2019.

Wie werkt eraan mee?

AG VESPA coördineert de gebiedsontwikkeling van het hele Eilandje, en dus ook van de Cadixwijk. Daarnaast legt AG VESPA samen met de stad, Aquafin en diverse private partners het openbaar domein aan.

 

info right
info-right-fields
Rol AG VESPA
Partners
stad Antwerpen
Woonhaven
Ontwerper

Trans architectuur, Hild und K archiketen, Ono architecten, MikeViktorViktor architecten, Crepain-Binst architects, Hub architecten, Stephen Taylor architects, Happel Cornelisse  Verhoeven architecten, Polo architects, Metaarchitectuur, Puls architecten, Cuypers & Q architecten, Raumarchitecten, Office  KGDVS, architecten de vylder vinck tailleu, noAarchitecen, m² Architecten, Bulk architecten, Bovenbouw architecten, Sergison Bates architects

Subsidies

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)

Adres
Tussen Londenstraat en Amsterdamstraat, Kempisch Dok, Houtdok en Kattendijkdok
2000 Antwerpen
Status
In realisatie

Gerelateerd

Schengenplein © Bart Gosselin
Nieuws

Werken Cadixwijk

In de Cadixwijk op het Eilandje starten 11 juni de werken in de Madrasstraat en er komt vanaf 18 juni een ANPR-camera in de voetgangerszone van het Schengenplein.

Een overzicht van de verschillende wijken en dokken van het Eilandje
Project

Eilandje

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

Van havenbuurt naar een nieuwe wijk aan het water.

Parkbrug © Jonathan Ramael
Project

Parkbrug

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

Vlot te voet of met de fiets van Park Spoor Noord naar het Eilandje.