Bouwprojecten patrimonium in 2022

Demontage uurwerk kathedraaltoren - ©Jonathan Ramael
Terugplaatsen van de gereviseerde en opnieuw vergulde wijzerplaten van de belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.
links naast tekst
content
Stedelijk patrimonium

We rondden afgelopen jaar de restauratie van het stadhuis af. Naast een open huis en een icoon van waardevol onroerend erfgoed is het nu ook een duurzaam gebouw waarin een politiek beleid vormgegeven wordt. Ook de restauratie van de buitenschil van de 500 jaar oude belforttoren werd voltooid. Een hoogtepunt was het terugplaatsen van de gereviseerde en opnieuw vergulde wijzerplaten. Hiervoor werd het uurwerk voor 3,5 jaar stilgelegd.

Het Steen won in oktober de Onroerenderfgoedprijs. De jury: "De nieuwbouw sluit vrijwel naadloos aan bij het oorspronkelijke deel. De strakke volumeopbouw is nooit dominant. De kleurkeuze van de baksteen is geïnspireerd op de zandsteen en Doornikse hardsteen waarmee het monument is gebouwd. Dit zorgt voor een visuele continuïteit. Oud en nieuw gaan hier op stijlvolle wijze hand in hand, zonder elkaar in de weg te staan."

In Deurne startten we de werken aan Jeugdkamer Park Groot Schijn. Als eerste staat de bouw van twee nieuwe lokalen voor de jeugdbewegingen VNJ en Scouts 17e Prins Albert op de planning. Enkele andere voorbeelden van lopende projecten zijn: kinderdagverblijf MelkwegBourlaschouwburgRubenshuis en Sint-Jacobskerk.

Compilatie afbeeldingen werf Belgiëlei 91.
We startten de restauratie en renovatie van een van de meest luxueuze Antwerpse meesterwoningen uit de belle époque aan de Belgiëlei 91.
rechts van tekst
content
AG Vespa patrimonium

In april 2022 startten we de restauratie en renovatie van een van de meest luxueuze Antwerpse meesterwoningen uit de belle époque aan de Belgiëlei 91. Het pand is beter bekend als het voormalige museum Smidt van Gelder. Centraal staat het herstellen van de oorspronkelijke grandeur en uitstraling van deze beschermde meesterwoning en bijhorende waardevolle tuin. De restauratie van het gebouw is niet toegespitst op één specifieke bestemming. Bedoeling van de werken is om een polyvalent en flexibel gebouw te creëren dat een combinatie van verschillende invullingen kan krijgen.

In 2022 werden ook de werken aan Grote Markt 29 afgerond. Het voormalig burgerhuis met de naam Blijdenborch is vastgesteld als bouwkundig erfgoed en de ingangsomlijsting werd beschermd als monument. Het pand onderging een kwalitatieve renovatie met het oog op verhuring van een commerciële ruimte en drie appartementen.

Ook aan de renovatie en restauratie van het Mercator-Orteliushuis aan de Kloosterstraat 15 werd stevig doorgewerkt. Andere voorbeelden uit het AG Vespa patrimonium zijn: Sint Jacobsmarkt 16-18Sint Jacobsmarkt 20-22Vleminckveld 25, Noorderpershuis en Tavernierkaai 1.