Sint-Jacobsmarkt 16-18

Over
info left

Waarom dit project?

Sinds 2010 is AG Vespa eigenaar van de panden Sint-Jacobsmarkt 16 en 18. AG Vespa optimaliseert steeds zijn eigen patrimonium. Door het te renoveren en restaureren kunnen we het zo rendabel mogelijk verhuren of verkopen. De panden werden in de 17de eeuw samen opgetrokken als huizen met 2 identieke trapgevels en zijn sinds 1975 volledig beschermd als monument. AG Vespa wil de panden heropwaarderen door ze te renoveren en een nieuwe, gepaste invulling te geven met respect voor hun rijke geschiedenis.

Wat gebeurt er?

Historisch gezien zijn het geen 2 maar 3 panden: 2 voorhuizen en een achterhuis. De 2 voorhuizen hadden aan de straatkant een commerciële functie. Het ontwerp vertrekt dan ook vanuit die insteek. Daarnaast is de bebouwing op die plek in de stad momenteel zeer dicht. Door de eeuwen heen is elke open ruimte ingenomen en zijn de woonkwaliteit en de troeven van de unieke locatie verwaterd.

In de 2 panden komen 5 wooneenheden, elk met hun eigen toegang vanaf een open buitentrap. Zo wordt de oorspronkelijke indeling van de 3 huizen duidelijk onderscheiden, worden de achtergevels van de voorhuizen opnieuw vrijgemaakt en wordt de ademruimte vergroot.

Sint-Jacobsmarkt 16 en 18 hebben, in de voorhuizen, elk een klein appartement met 1 slaapkamer op de eerste verdieping en een duplexappartement op de 2de en 3de verdieping.

In het achterhuis van Sint-Jacobsmarkt 16 wordt 1 duplexstudio ingericht op de 1ste en 2de verdieping.

Door de erfgoedwaarde en de opstelling van de panden konden er geen private buitenruimtes voor de verschillende woningen worden voorzien. Daarom wordt er naast de vrijgemaakte koer een bijkomende gemeenschappelijke buitenruimte gecreëerd: een dakterras op het achterhuis. De gemeenschappelijke buitentrap mondt uit in een ruim dakterras onder een open pergola en biedt een unieke verblijfsplek met een bijzonder perspectief op de Sint-Jacobskerk.

Grenzend aan de koer wordt op het gelijkvloers van het achterhuis een fietsenberging, een afvalberging en een gemeenschappelijke wasplaats voorzien.

Het gelijkvloers van beide voorhuizen kan opnieuw worden ingevuld met een commerciële functie of kantoor. De historische voorgevel wordt volledig behouden.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Architect

Vermeiren - De Coster Architecten bvba

Projectkost

1.009.430 euro incl. btw

Adres
Sint-Jacobsmarkt 16-18
2000 Antwerpen
Status
In realisatie

Gerelateerd

De buitengevel van het Noorderpershuis
Project

Noorderpershuis

Commercieel vastgoed, Gebiedsontwikkeling

Momenteel werken we aan een dossier dat moet leiden tot een nieuw leven voor het Noorderpershuis op het Eilandje.

Tavernierkaai 1 na de werken
Project

Tavernierkaai 1

Commercieel vastgoed

De buitenschil van het voormalige bedieningshuis van het Bonapartedok werd gerestaureerd.

Kasteel Hof ter Beke na restauratie © Stedenbouw & Architectuur Frank Van Hulle bvba - architect Ronald De Meyer
Project

Hof ter Beke

Commercieel vastgoed, Publieke ruimte

Het domein Hof ter Beke aan de Terbekehofdreef 13 in Wilrijk omvat een kasteel, pachthoeve, woning en schuur met duiventil.