fbpx AG VESPA | Rubenshuis

Rubenshuis

Rubenshuis

Tijdlijn
Eind 2019
Einde restauratie portiek en tuinpaviljoen

De werken aan de 400 jaar oude elementen zijn afgerond eind 2019.

September 2017
Start restauratie portiek en paviljoen

Op 18 september starten de restauratiewerken aan de twee originele overblijfselen uit de woning van Rubens, namelijk de portiek en tuinpaviljoen. 

Over
info left

Waarom dit project?

De portiek en het tuinpaviljoen zijn de enige twee originele overblijfselen uit de woning van Rubens en vormen bovendien zeldzame sporen van de meester als architect. Deze 400 jaar oude elementen zijn opnieuw aan restauratie toe.

Geschiedenis

In 1610 koopt Rubens een huis met grond aan de Wapper in Antwerpen. Hij schetst zelf de plannen voor een uitbreiding die aan alle  wensen voldoet van de artiest, zakenman, familieman en kunstverzamelaar die hij is. Het oorspronkelijke woonhuis in traditionele bak- en kalkzandsteenstijl  breidt hij uit met een halfrond overkoepeld beeldenmuseum en een schildersatelier in de stijl van een Italiaans palazzo. Een indrukwekkende portiek verbindt het bestaande woonhuis met het nieuwe atelier en biedt een mooie doorkijk naar de tuin met gloednieuw tuinpaviljoen. Vermoedelijk bleef de woning van Rubens onaangeroerd tot midden achttiende eeuw. Daarna werd het pand grondig verbouwd. De stad Antwerpen kan het pand aankopen in 1937 en laat het restaureren en reconstrueren. In 1946 opent het Rubenshuis als museum. Van Rubens’ ontwerp zijn twee originele onderdelen bewaard gebleven: de portiek, die de imposante doorgang naar de tuin vormt, en het tuinpaviljoen, de eyecatcher achter in de tuin.

Wat gebeurt er?

In september 2017 start de conservatie-restauratie van de tuinportiek en het tuinpaviljoen in het Rubenshuis. De werken hebben een zichtbare impact op de site, maar het museum blijft gedurende de werfperiode gewoon open.

  • Na het plaatsen van een stelling volgt de ontmanteling van het tijdelijk aangebrachte houten dak van de portiek. De grote bronzen vazen en beelden van Mercurius en Minerva worden verwijderd.
  • Eerst vinden er reinigingswerken aan de portiek en het tuinpaviljoen plaats, vervolgens start de eigenlijke restauratie. 
  • Een combinatie van conserverende en beschermende maatregelen moet tenslotte een optimale bewaring van de portiek en paviljoen garanderen. Daarom krijgt de portiek na de restauratie een glazen luifel. Deze zorgt voor bescherming tegen neerslag en zal nieuwe steenerosie en vervuiling voorkomen.
  • Tot slot worden de bronzen beelden en vazen teruggeplaatst.

Wie werkt eraan mee?

De Stad Antwerpen en de Vlaamse Overheid -  Agentschap Onroerend Erfgoed realiseren de restauratie van het portiek en het tuinpaviljoen samen met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Monument Vandekerckhove NV, THV Cools-De Vlieger- Lapis Arte, EVEKA bvba, Ney+P, Studiebureau L. De Clercq en MAAT_WERK architecten bvba.

Wapper 9-11, 2000 Antwerpen

Tags
info right
info-right-fields
Rol AG VESPA
Architect

MAAT_WERK architecten

Status
In realisatie

Gerelateerd

Toekomstbeeld inkom ModeMuseum © B-architecten
Project

ModeMuseum

Publieke gebouwen

Het ModeMuseum in hartje Antwerpen wordt gerenoveerd en uitgebreid. Zo kan onder andere de vaste collectie er worden gepresenteerd.

Red Star Line Museum © Frederik Beyens
Project

Red Star Line Museum

Publieke gebouwen

De bestaande gebouwen van rederij Red Star Line zijn gerestaureerd en heringevuld als het Red Star Line Museum. Het museum gaat over de miljoenen landverhuizers die de oversteek waagden van Europa naar de Verenigde Staten en Canada.

Het MAS
Project

MAS - Museum Aan de Stroom

Publieke gebouwen

In opdracht van de stad bouwden we het MAS, het Museum Aan de Stroom. Neutelings Riedijk Architects tekende het ontwerp van dit landmark in de stad.