Wijzerplaten kathedraaltoren worden teruggeplaatst

Sinds januari 2019 staat de belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in de steigers voor restauratiewerken. Hiervoor werd het uurwerk voor 3,5 jaar stilgelegd. De wijzerplaten werden gereviseerd en opnieuw verguld en worden momenteel teruggeplaatst. Vanaf midden juli kan iedereen opnieuw de tijd aflezen op de vertrouwde wijzerplaten van het Antwerpse monument.

De buitenschil van de meer dan 500 jaar oude belfortoren krijgt momenteel een volledig nazicht en de natuursteen, het voegwerk en de beeldhouwwerken worden gerestaureerd waar nodig. De werken van de eerste fase, het bovenste deel, zijn zo goed als afgerond en de gerestaureerde spits met nieuw kruis en hervergulde haan is al terug zichtbaar. Eind dit jaar zal de volledige restauratie afgelopen zijn, en is de fraaie toren terug in volle glorie te bewonderen.

De volledige wijzerplaten (met een diameter van bijna 7 meter en ruim 900 kilo per stuk) uit 1861 zijn grondig nagekeken en opnieuw verguld. Het gaat dus zowel om de ringen, de wijzers als de cijfers. Voor deze minutieuze klus werden circa 25.000 vellen of 160 m² bladgoud gebruikt. De montage neemt in totaal 4 weken in beslag, waardoor het uur vanaf midden juli opnieuw af te lezen zal zijn aan de vier zijdes van de toren.

Ook de beiaard wordt vanaf juli terug bespeeld. Op de concerten van 4 juli en 22 augustus spelen de beiaardiers bovendien verzoeknummers. Via de site van het Museum Vleeshuis, https://museumvleeshuis.be/nl/pagina/de-beiaard-terug kan iedereen zijn of haar favoriete muzieknummer doorgeven.

Vakmannen plaatsen de cijfers van een wijzerplaat aan de kathedraaltoren.
Cijfers van de wijzerplaten staan klaar om gemonteerd te worden.
Een afgewerkte en volledig gemonteerde wijzerplaat aan de belforttoren

Gerelateerd

De windhaan van de kathedraaltoren is opnieuw op de spits geplaatst.
Nieuws

Windhaan pronkt weer op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraaltoren

De haan is tijdens de restauratiewerken aan de toren even weggeweest. Hij is in het atelier opnieuw verguld en kreeg ook een nieuwe inscriptie. Bekijk hier de foto's van het mooie resultaat.

Werf kathedraaltoren Antwerpen © Walter Saenen
Nieuws

Steenherstel kathedraaltoren

erfgoed

De natuursteen van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraaltoren wordt grondig onder handen genomen zodat ze volgend jaar opnieuw in volle glorie bewonderd kan worden. Bekijk hier een nieuwe fotoreportage van de werf. 

Luchtfoto waarop scheldebocht, de historische stad met kathedraaltoren te zien is.
Project

Onze-Lieve-Vrouwekathedraaltoren

Publieke gebouwen

De buitenzijde van de 500 jaar oude belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal ondergaat een grondige restauratie. Vanaf januari 2019 staat de toren in de steigers.