De werken zijn afgelopen. In juni 2022 vindt de officiële opening van het stadhuis plaats.
Aan de Grote Markt en de Zilversmidstraat is een foto van de gevel te zien en aan de kant van de Suikerrui prijkt een tekening van kunstenares Fatinha Ramos.

Rondom het historische gebouw is een vaste werfomheining van 4 meter hoog geplaatst. Kunstenares Fatinha Ramos heeft illustraties uitgewerkt die te bewonderen zijn op deze omheining aan de Grote Markt.
De illustraties vertellen het verhaal van een bezoeker van de stad, de Reiziger. In de poorten van het stadhuis zijn 28 afbeeldingen verwerkt die tonen hoe hij de stad ontdekt. Elke tekening laat een klein stukje Antwerpen zien.

Het stadhuis komt in de steigers te staan. De werken gaan van start.

Op vrijdag 1 december is de meerjarenpremieovereenkomst voor de restauratie van het stadhuis en Het Steen ondertekend. Voor de restauratie van deze historische gebouwen wordt in totaal ca. 35,5 miljoen euro uitgetrokken. Bijna 11 miljoen euro van dat budget is afkomstig van Vlaanderen dat voor deze projecten een erfgoedpremie toekent.
Met de ondertekening van deze overeenkomst tussen Vlaanderen en Antwerpen kunnen de restauratiewerken aan de twee gebouwen officieel van start gaan.
Aan de binnenkant van het stadhuis starten de voorbereidende werken.
De kabinetten, trouwerijen, gemeenteraad en college verhuizen en het stadhuis wordt leeggemaakt.
Naar aanleiding van de geplande restauratiewerken werd er voor het stadhuis een beheersplan opgesteld. Het stadhuis is immers beschermd als monument en behoort tot het Unesco Werelderfgoed.
Het beheersplan van het stadhuis omvat een visie en doelstellingen voor het beheer en de ontwikkeling van het monument in zijn omgeving. De erfgoedwaarde van het gebouw staat hierbij centraal. De stad kiest ervoor om de elementen met erfgoedwaarde zowel aan de binnen- als buitenzijde maximaal te behouden. Om te voldoen aan de hedendaagse normen en verwachtingen komen er verbeteringen op het vlak van duurzaamheid, toegankelijkheid voor het publiek, veiligheid en technieken.
Op 13 maart 2015 wordt het winnend ontwerp voor het Stadhuis bekendgemaakt. Het concept van ontwerpteam 'Huis van de Stad' is geselecteerd.
Tijdens het verjaardagsfeest op 27 februari 2015 ter ere van 450 jaar stadhuis werd de nieuwe LED-verlichting van het stadhuis en de Grote Markt voor het eerst aangestoken. Het eerste project uit het Lichtplan dat goed is voor een besparing van 50% op de energiefactuur.

De Open oproep naar ontwerpers voor een restauratieconcept is gelanceerd.
BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een methode om de duurzaamheid van een gebouw te meten en te verbeteren. De methode laat toe om door allerlei ingrepen, die rekening houden met de erfgoedwaarde van het gebouw, heel goed te scoren op vlak van duurzaamheid.
Het gerestaureerde stadhuis heeft een score van 62% behaald en krijgt het BREEAM-label 'Heel goed'.

Gerelateerd
Bekijk in deze video hoe nauwgezet de restauratoren op het Schoon Verdiep te werk gaan.
