Bouwprojecten patrimonium in 2021

Het Steen werd officieel geopend ©LUCID
Het Steen werd officieel geopend in 2021 © LUCID
links naast tekst
content
Stedelijk patrimonium

Terwijl er aan de binnenzijde van het stadhuis nog hard gewerkt wordt, eindigen de gevelwerken in februari 2021. Na bijna 3 jaar werken, neemt de aannemer de stelling weg en wordt de gerestaureerde gevel zichtbaar.

In mei 2021 opent het nieuwe districtshuis van Antwerpen in de gerenoveerde zaal Harmonie. Naar het einde van het jaar toe eindigen ook de werken aan Het Steen. Voortaan is het oudste gebouw van Antwerpen een bezoekerscentrum met belevingsparcours en uitkijktoren.

Ook de werken aan de belforttoren gingen verder. Zo werden bijvoorbeeld de trekankers van één van de gewelven vervangen.

In Zandvliet kunnen jongeren voortaan terecht in hun nieuwe jeugdhuis.

Enkele andere voorbeelden van lopende projecten zijn: kinderdagverblijf Melkweg, Bourlaschouwburg, Rubenshuis en Sint-Jacobskerk.

De achtergevel van de Kloosterstraat 15 voor de werken
We startten de restauratie en renovatie van het Mercator-Orteliushuis in de Kloosterstraat.
rechts van tekst
content
AG Vespa patrimonium

We restaureren en renoveren het Mercator-Orteliushuis aan de Kloosterstraat 15. Het gebouw wordt herbestemd tot een polyvalent en flexibel gebouw met mogelijkheid voor winkels, kantoren en een café of restaurant. De werken vingen aan in april 2021.

Midden 2021 rondden we de renovatiewerken aan de Parkvilla in de Speelpleinstraat 53-55 af. Het pand heeft nu weer een horecafunctie voor de parkbezoekers.

In oktober startten we de verbouwing van het beschermde monument Sint Jacobsmarkt 16-18 tot een meergezinswoning met commercieel gelijkvloers. Om de erfgoedwaarde te beschermen, gebeuren alle aanpassingen in overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Andere voorbeelden uit het AG Vespa patrimonium zijn: Sint Jacobsmarkt 20-22Grote Markt 29Vleminckveld 25, NoorderpershuisTavernierkaai 1, Belgiëlei 91.