Districtshuis Antwerpen

Tijdlijn
2021
Einde werken

In het voorjaar van 2021 zijn de werken afgelopen en opent het districtshuis van Antwerpen op de nieuwe locatie.

Juni 2019
Uit de stellingen

De stellingen zijn verwijderd en parkbezoekers kunnen de gerestaureerde historische gevel al bewonderen.

gerestaureerde gevel Harmonie
20 november 2018
Project in de kijker Zaal Harmonie

Atelier stadsbouwmeester publiceerde in zijn nieuwsbrief een interview met architecten Atelier Kempe Thill en de opdrachtgevers van de stad over het herbestemmingsproject van Zaal Harmonie. Lees het volledige artikel in de downloads.

Maart 2017
Meerjarige subsidieovereenkomst

Op 3 maart 2017 werd de meerjarige subsidieovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en het Antwerpse stadsbestuur voor de restauratie van de Antwerpse districtshuizen ondertekend.

Voor de  restauratie van de districtshuizen van Borgerhout, Ekeren, Merksem, Hoboken, Wilrijk en het toekomstige districtshuis van Antwerpen (zaal Harmonie) wordt in totaal ca. 12,3 miljoen uitgetrokken. Bijna 6,4 miljoen euro van dat budget is afkomstig van Vlaanderen dat voor dit project een erfgoedpremie toekent

Februari 2018
In de steigers

Vanaf februari vinden er sloopwerken plaats en de nieuwe funderingen worden geplaatst. Het gebouw staat ook volledig in de steigers zodat de daken vernieuwd en de gevels gerestaureerd kunnen worden.

In de steigers
Oktober 2017
Infomoment buurtbewoners

Op dinsdag 10 oktober vindt een infomoment plaats voor de buurtbewoners. Er is ook de mogelijkheid om de zaal te bezichtingen alvorens de werken van start gaan. 

November 2017
Start werken

Begin november gaan de restauratie- en aanpassingswerken aan zaal Harmonie, de aanpalende Oranjerie en de achterliggende conciërgewoning van start.

Over
info left

Waarom dit project?

Het 170 jaar oude gebouw is dringend aan restauratie toe. Zaal Harmonie krijgt opnieuw de uitstraling van weleer. Vanaf 2021 nemen de diensten van het districtshuis van Antwerpen er hun intrek.

Wat gebeurt er? 

De plannen voor de restauratie van zaal Harmonie respecteren het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw.

Niet alleen zaal Harmonie, maar ook de aanpalende conciërgewoning en nabijgelegen oranjerie ondergaan een integrale restauratie.

  • Het pleisterwerk van interieur en gevels wordt hersteld en waar nodig gereconstrueerd.
  • De bestaande gevels van zaal Harmonie krijgen opnieuw monumentaal houten schrijnwerk en de daken de originele dakbedekking. 
  • De gebouwen krijgen alle nodige technieken om een hedendaagse en toekomstgerichte dienstverlening mogelijk te maken.

Invulling

De centrale ruimte van de grote zaal zal niet alleen dienst doen als loketzaal waar diverse diensten aangeboden worden aan de burger. Er zullen ook publieke evenementen kunnen plaatsvinden zoals een receptie, tentoonstelling, voorstelling of lezing. De overige administratieve functies (onder meer werkplekken en personeelsrefter) krijgen een plaats in de naastliggende ruimten.

De vroegere conciërgewoning aan Mozartstraat 7 biedt ruimte voor de kantoren van de districtsschepenen en vergaderzalen.

In de oranjerie komt een horecazaak met terras.

Geschiedenis zaal Harmonie

Het neoclassicistische gebouw was oorspronkelijk een zomerlokaal van de Koninklijke Maatschappij der Harmonie. Deze vereniging van muziekliefhebbers kocht in 1844 de gronden langs de steenwegen naar Berchem en Wilrijk aan om er een concertgebouw op te richten. Ze organiseerde een architectuurwedstrijd waarvoor architect Pieter Dens het winnende concept indiende. Het nieuwe gebouw met oranjerie werd in juli 1846 feestelijk ingehuldigd.

In 1923 kocht de stad Antwerpen de site aan en veranderde ze de tuin in een publiek stadspark. Gedurende tientallen jaren behield de zaal zijn functie als concert- en evenementenzaal.

 

links naast tekst
content
Ontdek hoe de terrazovloer in zaal Harmonie tot stand is gekomen.

Zaal Harmonie krijgt een terrazzovloer. Blijf zeker tot het einde van de video kijken om het mooie resultaat te bewonderen.

rechts van tekst
content
Bekijk hoe de mooie gevel van zaal Harmonie te voorschijn komt.

In deze video is de afbraak van de stellingen te zien. 

links naast tekst
content
Deze video toont de afbraak van de stellingen aan de binnenzijde.

De restauratie van het plafond van zaal Harmonie is afgerond. Hier zie je de volgende stap, namelijk de afbraak van de stellingen. Hierna kan de aannemer starten met de werken op de begane grond en aan de muren.

Harmoniepark 

2018 Antwerpen

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Partners
Stad Antwerpen
Vlaamse overheid
Ontwerper

Atelier Kempe Thill

Projectkost

€ 10.159.000

Adres
Harmoniepark
2018 Antwerpen
Status
In realisatie

Gerelateerd

Het kasteel Sorghvliedt is een U-vormig kasteel van twee bouwlagen en een witte bepleistering en bevindt zich in een park.
Project

Districtshuis Hoboken

Publieke gebouwen

De buitenzijde van het kasteel in park Sorghvliedt, het huidig districtshuis van Hoboken, ondergaat een grondige restauratie.

De wachtruimte heeft bruine vloertegeltjes, houten banken aan de wanden en witgepleisterde muren.
Project

Districtshuis Borgerhout

Publieke gebouwen

In 2016 zijn de herinrichtings- en restauratiewerken aan het gebouw van start gegaan. Begin 2018 zijn alle diensten van het district naar het historische pand verhuisd en zijn ze dus onder één dak terug te vinden. 

Een man vraagt informatie bij een loket.
Project

Districtshuizen

Publieke gebouwen

Dankzij de meerjarige subsidie overeenkomst tussen Vlaanderen en Antwerpen kunnen de restauratiewerken aan de historische districtshuizen officieel van start gaan.

In de kijker
Nieuwbouw

Aan de kant van de Mechelsesteenweg komt een nieuwbouw gedeelte. De plaatsing van de grote raampartijen gebeurde met een kraan.