Nieuwe trekankers voor de kathedraaltoren

In mei werd er in de kathedraaltoren delicaat werk afgerond. De trekankers van één van de gewelven werden namelijk vervangen.

Het nieuwe trekanker is boven het oude trekanker aan de pijler bevestigd.
Het nieuwe trekanker is boven het oude trekanker aan de pilaar bevestigd.
links naast tekst
content

Wat zijn trekankers?

De horizontale kracht die uit een boog komt en de zijmuren naar buiten drukt, wordt spatkracht genoemd. Ook bij gebouwen met gemetselde gewelven, zoals bijvoorbeeld bij kerken, moeten deze krachten goed opgevangen worden.

Dit gebeurt door trekankers. Zij zorgen ervoor dat de pijlers onder de gewelven niet naar buiten knikken.

Beschadigingen aan natuursteen

De bestaande trekankers in het gewelf van de 5de geleding (+ 100m hoogte) werden geplaatst tijdens de restauratiefase 1950-1958. Rondom de 8 natuurstenen pijlers werd toen een stalen lus voorzien waaraan de trekankers bevestigd werden.

Tijdens de huidige restauratiewerken werden barsten opgemerkt in de natuursteen die aan de buitenzijde van de stalen lussen geplaatst was. De oorzaak lag bij het systeem van bevestiging.

Na veel onderzoek en studiewerk is daarom besloten om de trekankers te vervangen en deze op een andere manier te bevestigen aan de pijlers van het gewelf. Bij de nieuwe trekankers wordt er niet meer gebruik gemaakt van een stalen lus rondom de pijlers, maar een verankering in de pijlers.

Vakmannen slijpen de ouder trekankers door om ze te verwijderen.
Nadat de nieuwe trekankers onder spanning zijn gebracht, kunnen de oude verwijderd worden.
rechts van tekst
content

Delicaat werk

Eerst zijn de nieuwe trekankers, slanke inox staven met een diameter van 32 mm, vlak boven de bestaande trekankers geplaatst door middel van chemische verankering in de pijlers (De verankering wordt gevormd door een chemische reactie van geïnjecteerde stoffen. Na uitharden van het chemische anker ontstaat een sterke verbinding met het materiaal van de pijler).

Onder toezicht van de ingenieur stabiliteit heeft de aannemer ze op spanning gebracht: Vier trekkers op 5 ton en de vier andere op 15 ton.

Tot slot werden de oude trekankers verwijderd. Eén oud opspansysteem wordt museaal opgesteld in de toren.

De bevestiging van een nieuw inox trekanker aan een pilaar.
De nieuwe trekankers zijn door middel van een chemische verankering aan de pilaren bevestigd.

Gerelateerd

De windhaan van de kathedraaltoren is opnieuw op de spits geplaatst.
Nieuws

Windhaan pronkt weer op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraaltoren

De haan is tijdens de restauratiewerken aan de toren even weggeweest. Hij is in het atelier opnieuw verguld en kreeg ook een nieuwe inscriptie. Bekijk hier de foto's van het mooie resultaat.

Werf kathedraaltoren Antwerpen © Walter Saenen
Nieuws

Steenherstel kathedraaltoren

erfgoed

De natuursteen van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraaltoren wordt grondig onder handen genomen zodat ze volgend jaar opnieuw in volle glorie bewonderd kan worden. Bekijk hier een nieuwe fotoreportage van de werf. 

Luchtfoto waarop scheldebocht, de historische stad met kathedraaltoren te zien is.
Project

Onze-Lieve-Vrouwekathedraaltoren

Publieke gebouwen

De buitenzijde van de 500 jaar oude belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal ondergaat een grondige restauratie. Vanaf januari 2019 staat de toren in de steigers.