Ook zonder Jos en met het wereldwijde virus bouwden we verder aan de stad. Het belang van openbare ruimte en de noodzaak van kwalitatief wonen werd door het virus (nog maar eens) benadrukt. We wonnen met de vernieuwde Scheldekaaien ter hoogte van Sint-Andries en Zuid de prijs publieke ruimte 2020. In 2021 werken we hard verder aan de verdere heraanleg van de 7km lange Scheldekaaien. Ook elders in de stad werken we aan nieuwe openbare ruimte, zoals het Spoorpark tussen Zurenborg en Borgerhout, de ontwikkeling van de Slachthuissite en de Stuivenbergsite in het noorden van de stad en ook de nieuwe fietshelling aan de Parkbrug in Park Spoor Noord wordt voorbereid. Trots zijn we ook op die andere prestigieuze prijs die we afgelopen jaar in ontvangst mochten nemen: de Europese Erfgoedprijs in de categorie instandhouding [conservatie] voor de restauratie van het portiek en tuinpaviljoen van het Rubenshuis.
We gingen ook door met het vervangen van bouwvallige panden door duurzame starters- en gezinswoningen. We testten een nieuwe koopvorm uit waarbij bewoners de kans krijgen om na 10 jaar erfpacht de grond van hun woning aan te kopen. En met de renovatie van de Fierensblokken mikken we op mensen die het moeilijk hebben op de private huurmarkt. Het belang van sterke hulpdiensten en modern onderwijs werd zelden meer benadrukt dan afgelopen coronajaar. In de Lange Gasthuisstraat en de Halewijnlaan starten we de werken aan nieuwe politiekantoren, terwijl we voor Stedelijk Onderwijs Antwerpen een nieuw kantoorgebouw konden opleveren en nog eens 10 scholen in werf- of voorbereidende fase zaten.
Er waren ook veel lichtpuntjes in 2020. We mochten bijvoorbeeld de gerestaureerde haan weer bovenop de kathedraaltoren plaatsen. Al was dat een moeilijk fotomomentje voor die 1,5 meter afstand. En van daaruit kregen we een magnifiek zicht op die andere werf die letterlijk en figuurlijk in het hart van onze stad ligt: het stadhuis.
We bouwden daarnaast niet enkel aan de stad, maar ook aan onze organisatie. Zo werd onze huisstijl opgefrist, verschillende diensten verder geïntegreerd en werden flinke stappen ondernomen, om plannings- en financiële tools op elkaar af te stemmen.
2020 was geen makkelijk jaar. Maar 2021 brengt weer een nieuwe lente. Het virus verliest aan terrein dankzij de vele nageleefde maatregelen en de massale vaccinaties. Onze onderhoudsploegen starten de stedelijke fonteinen op, de terrasjes in de stad gaan weer open en de deuren van onze kantoren volgen snel. Laat ons weer samenkomen, vertellen over afgelopen jaar en een glas drinken op onze stad en de mensen die deze stad elke dag weer wat mooier en beter maken. Zoals ook onze voorzitter Fons Duchateau. In 2021 neemt hij afscheid als schepen van Antwerpen en voorzitter van AG Vespa, maar in de toekomst blijft hij zich inzetten voor onze stad als netwerkcoördinator en integratiemanager van het ziekenhuisnetwerk GZA-ZNA. Bedankt beste voorzitter. We wensen jou en de rest van de stad een heel gezonde toekomst.
Myriam Heuvelman
CEO AG Vespa
Optimalisatie patrimonium
We optimaliseren continu ons patrimonium. Daar hoort ook het stedelijk, OCMW- en het politiepatrimonium bij. Aan de hand van plaatsbezoeken maken we audits en optimalisatieplannen op. Die plannen richten zich op de renovatie, restauratie en nieuwbouw van het patrimonium.
Binnen het stedelijk patrimonium en OCMW-patrimonium draagt afdeling strategisch onderhoud zorg voor 680 gebouwen, waarvan in 410 panden zowel de verantwoordelijkheid van het eigenaarsonderhoud als het huurdersonderhoud wordt opgenomen. Bij 182 gebouwen van het OCMW-patrimonium ligt de onderhoudsverantwoordelijkheid bij AG Vespa, tegenover 498 gebouwen bij de stad. Verder wordt het onderhoud opgenomen van 506 infrastructuurobjecten zoals fonteinen, monumentale poorten, tribunes, open hangars en beelden.
Binnen de doelstelling brandveiligheid werd er het afgelopen jaar gefocust op het uitvoeren van audits en risico analyses van hoog-risico gebouwen. Hierbinnen werden o.a. 16 conventionele inbraakcentrales vervangen en in diverse musea en de belforttoren uniforme toegang verleend aan de brandweer. Tevens wordt het beheer van de kleine brandblusmiddelen sinds 2020 centraal door strategisch onderhoud opgenomen.
Er zijn ook heel wat lopende en afgeronde bouwprojecten aan het patrimonium.
Verhuringen, concessies en erfpachten
AG Vespa heeft over de jaren heen een sterke vastgoedportefeuille weten uitbouwen. We beheren 1818 huurcontracten. In 2020 was dat goed voor een huuropbrengst van 14.656.212 euro.
Dit jaar werd vond ook de officiële overdracht plaats van het beheer van stedelijke en OCMW vastgoedcontracten naar AG Vespa.
Het hoeft geen uitleg dat 2020 een uitzonderlijk en financieel zwaar jaar was voor heel wat van onze huurders. Om de Antwerpse economie een steuntje in de rug te bieden, keurde het college van 20 maart 2020 dan ook diverse maatregelen goed voor ondersteuning van zelfstandigen, ondernemingen en verenigingen tijdens de coronacrisis. Zo werd er beslist om een uitzonderlijk en tijdelijk kwijtschelding te verlenen voor de huur- en concessievergoedingen van (commerciële) verhuringen, concessies, tijdelijke terbeschikkingstellingen die de stad Antwerpen, OCMW en AG Vespa aanrekenen aan zelfstandigen, verenigingen en ondernemingen. En dit meer bepaald voor de periode van de eerste lockdown waarop de afgekondigde maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad betrekking hadden, plus één extra maand.
Ondanks de coronacrisis hebben we het afgelopen jaar toch ook heel wat knappe projecten in de markt kunnen zetten. Zo zochten we concessiehouders voor de laatste ligplaatsen aan de Houtdok-Zuidkaai, lanceerden we een oproep voor een structurele partner voor Start-Up Village en vonden we een erfpachter voor de kloostervleugel van het kasteel Runctvoorthof in Merksem.