Runcvoorthof

Runcvoorthof

Over
info left

Waarom dit project?

AG VESPA pakt met het stedelijk grond- en pandenbeleid leegstaande en verkrotte panden aan en brengt ze als kwaliteitsvolle en duurzame woningen opnieuw op de markt. Op die manier krijgt de opwaardering van een aantal wijken een impuls.

Wat gebeurt er?

De historisch waardevolle site Runcvoorthof in Merksem wordt herbestemd tot een gediversifieerd woonproject. 

De oorsprong van het kasteel Runcvoorthof gaat terug naar het midden van de 16de eeuw. Het huidige gebouw bestaat uit 3 vleugels: een kasteelvleugel, een dienstvleugel en een kloostervleugel. Er is ook een koetshuis.

Stedenbouwkundig wordt het kasteel als het ware opnieuw in het park geplaatst door een aantal bijgebouwen te slopen en het park zo vroeg mogelijk te laten aanvangen. De Terlindenhofstraat wordt heringericht tot een dreef als waardige entree van het park. De achterzijde van de kloostervleugel wordt publiek. Bijkomend wordt er een publieke doorsteek door het kasteel via de historische toegangsbrug gecreëerd. Er gaat specifieke aandacht naar de omgevingsaanleg, de grens tussen private en publieke delen.

Voor de renovatie en restauratie van de gebouwen zelf, vormde het historisch interieur het uitgangspunt. Het interieurontwerp omvat verschillende woontypes en sluit mooi aan bij het publieke park er rond.

In de kasteel- en dienstvleugel worden 7 woningen gerealiseerd voor verhuur. Er is plaats voor zowel gezinswoningen als een studio en een loft.

Ook de kloostervleugel wordt herbestemd tot een woonproject. AG VESPA zal alvast de renovatie van de buitenschil op zich nemen. De verdere invulling van die vleugel wordt momenteel onderzocht.

Het koetshuis wordt gerenoveerd en gerestaureerd en krijgt een nieuwe, commerciële invulling.

De start van de werken is voorzien in het najaar van 2018.

info right
info-right-fields
Rol AG VESPA
Architect

Collectief Noord - Studio Roma

Subsidies

Stedenfonds

Projectkost

6.785.000 euro incl. btw

Adres
Terlindenhofstraat 204
2170 Antwerpen
Status
In realisatie

Gerelateerd

Impressiebeeld Runcvoorthof © TV Collectief Noord – Studio Roma
Nieuws

Oproep renovatie en restauratie Runcvoorthof

Kandidaat gezocht voor de renovatie en de restauratie van het Runcvoorthof.

Toekomstbeeld vanuit de Lovelingstraat © Burobill
Project

Lange Beeldekensstraat 223–227

Wonen

In Antwerpen Noord bouwen we een nieuwbouwwoning en 3 appartementen en leggen we de publiek toegankelijke steeg naar de achterliggende gebouwen opnieuw aan.