Windhaan pronkt weer op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraaltoren

In januari 2019 zijn de restauratiewerken aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraaltoren gestart. De werken omvatten het nazicht, de restauratie en het reinigen van de natuursteen, de restauratie en hervergulden van de wijzerplaten en het vergulden van windhaan en kruis.

Vorige week heeft de burgemeester, samen met architect Rutger Steenmeijer, de windhaan terug op de top van de kathedraaltoren geplaatst.  De haan is opnieuw verguld met bladgoud en heeft een inscriptie gekregen met de naam van de burgemeester, architect en aannemer.

Het bestaande kruis was in slechte staat en helaas niet meer geschikt om op de toren te plaatsen. Daarom werd er een replica gemaakt. Deze heeft ook eerst een vergulding in het atelier gekregen en is donderdag gewijd door de bisschop van Antwerpen.

Nu wordt de stelling helemaal bovenaan de toren (6 verdiepingen) afgebroken. Daar zijn de restauratiewerken afgelopen. Aan de rest van de toren wordt nog volop gewerkt. Het einde is voorzien midden 2022.

 

De windhaan wordt bovenop het kruis geplaatst.
De vergulde windhaan is opnieuw op de spits van de kathedraaltoren geplaatst.
De hanenkam van de windhaan bevat inscripties.

© Koen Vermeersch, T.H.V. Monument Goedleven - Monument Vandekerckhove

Gerelateerd

Luchtfoto waarop scheldebocht, de historische stad met kathedraaltoren te zien is.
Project

Onze-Lieve-Vrouwekathedraaltoren

Publieke gebouwen

De buitenzijde van de 500 jaar oude belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal ondergaat een grondige restauratie. Vanaf januari 2019 staat de toren in de steigers.