Rubenshuis wint prestigieuze Europese Erfgoedprijs

Het Rubenshuis is bekroond met de ‘Europese Erfgoedprijzen / Europa Nostra Awards 2020’ in de categorie Instandhouding [conservatie]. 21 laureaten uit 15 Europese landen in 6 verschillende categorieën ontvangen vandaag één van de ‘Europese Erfgoedprijzen / Europa Nostra Award 2020’.
De gerestaureerde portiek en tuinpaviljoen wint in de meest gegeerde categorie samen met andere laureaten zoals het Museum van Schone Kunsten in Boedapest (Hongarije) en de Basiliek van Santa Maria di Collemaggio in L’Aquila (Italië).

Verslag van de jury

De jury prijst de “minimale conservatie, door zowel jonge als ervaren conservators, om de iconische maar kwetsbare, gebeeldhouwde portiek te behoeden en dit gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat in eerste instantie uitgevoerd werd om de meest geschikte conservatiemethoden te bepalen en dat tijdens uitvoering de oorspronkelijke kleuren van het paviljoen aan het licht gebracht heeft. De glazen luifel is ontworpen met veel gevoel en respect voor de portiek met het beeldhouwwerk dat ook voorkomt in de schilderijen van Rubens, een kunstenaar met Europese en zelfs wereldbetekenis.”

Het Rubenshuis heeft met tal van specialisten jarenlang de restauratie van portiek en tuinpaviljoen voorbereid. De werken zijn bijzonder nauwkeurig uitgevoerd. Het resultaat van die restauratie benadrukt nog meer Rubens’ architecturale kwaliteit die alleen in Antwerpen te bewonderen is. De ‘Europese Erfgoedprijs / Europa Nostra Awards 2020’ is een bekroning voor dit jarenlange werk en een erkenning voor het vakkundige en geduldige werk van de restauratoren. 

Bekroning met publieksprijs?

Erfgoedliefhebbers kunnen tot 1 september online stemmen op hun favoriete prijswinnaars en beslissen welke organisatie dit jaar de Publieksprijs in ontvangst zal nemen. Deze prijs wordt na de zomer bekendgemaakt. Er is een geldbedrag van 10.000 EUR aan verbonden.

Gerelateerd

Portiek Rubenshuis na restauratie © Ans Brys
Nieuws

Portiek en tuinpaviljoen Rubenshuis gerestaureerd

De eyecatchers van het Rubenshuis, de portiek en het tuinpaviljoen, zijn terug zichtbaar voor het grote publiek. Na anderhalf jaar is de restauratie voltooid.

Mensen wandelen door de monumentale portiek. Deze werd gerestaureerd en kreeg bovenaan een glazen constructie ter bescherming tegen neerslag en vervuiling.
Project

Rubenshuis

Publieke gebouwen

De 400 jaar oude portiek en het tuinpaviljoen - de twee overgebleven authentieke elementen -  zijn volledig gerestaureerd. 

Verder is de bouw van een nieuw volwaardig onthaal en een modern belevingscentrum gepland. Dit om het erfgoed in het Rubenshuis te beschermen en tegelijkertijd een…