Het Loodswezen blijkt sinds 2022 dan weer een trekpleister voor slechtvalken. Terwijl die in de toren opgroeien, zorgen wij op de kaai naast de site voor een tijdelijke vergroening zodat we -in afwachting van de volledige heraanleg- alvast van deze ruimte kunnen genieten tijdens de zomer van 2023. Dat kan voortaan ook op de Gedempte Zuiderdokken, waar het eerste deel van het nieuwe Zuidpark open is voor iedereen. We stellen verder ook ontwerpteams aan voor de maritieme belevingssite aan de Droogdokken, de Loodswezensite en de omgeving Wilgenstraat. De Slachthuiswijk krijgt een definitief ontwerp voor de nieuwe pleinen, straten en groene ruimtes in de wijk.
Het Steen wint in 2022 de Onroerenderfgoedprijs. Na eerder felle kritiek zien velen ook in dat de herbestemming het gebouw een nieuw en toegankelijk elan heeft gegeven. En net voor Kerst mogen we nog een cadeautje uitpakken. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraaltoren wordt ontdaan van alle stellingen. Voor het eerst sinds 2019 is de grootste gotische toren van de Nederlanden opnieuw in zijn volle glorie te bewonderen! Maar we krijgen ook minder aangename verrassingen. In de nacht van 5 op 6 december komt niet de Sint, maar wel een hackerscollectief op bezoek. Het informaticasysteem van de stad Antwerpen wordt slachtoffer van een cyberaanval en tal van diensten, waaronder ook ons bedrijf, ondervinden maandenlang hinder in hun werking.
In 2023 vliegen we er vol energie weer in, mét nieuwe en veiligere softwaresystemen. Het nieuwe mastergebouw voor politie zal klaar zijn en de gerenoveerde en gerestaureerde Fierensblokken zullen na enkele eenzame jaren weer bewoond worden. Een beetje verderop ondergaat de Sint-Andrieswijk nog meer transformaties. Naast de restauratie van de kerk pakken we ook de site tussen de Sint-Andriesplaats en de Prekersstraat aan. Op de Gedempte Zuiderdokken opent het tweede deel van het Zuidpark en nog iets verder zuidwaarts start de heraanleg van de kaaivlakte Nieuw-Zuid die we transformeren in een groene ontspanningsruimte voor de stad. Na al het harde werk wordt dit bij uitstek een nieuwe plek om te genieten voor bewoners en bezoekers. Want samen maken we onze stad.
Myriam Heuvelman
CEO AG Vespa
Er werd sterk ingezet op de inhaalbeweging omtrent brandveiligheid aan de hand van risicoanalyses (25) en door de uitvoering van brandveiligheidsprojecten. Projecten werden opgestart in o.a. de belforttoren, het MAS, kasteel Bouckenborgh, de Arenbergschouwburg, het Fotomuseum en bibliotheek Merksem.
In het kader van milieuzorg zijn er 29 adviezen gegeven ter ondersteuning van projecten. We verwerkten 92 adviezen van de milieucoördinator, startten 25 omgevingsvergunningsdossiers milieu op en voerden 9 bodemonderzoeken uit op onze risicogronden.
Verder namen we in 2022 een aantal belangrijke gebouwen (terug) in beheer. Hierbij trachten we samen met de bouwafdelingen in te zetten op een vlotte overgang van bouw- naar beheerfase. Zo werden in voorbereiding van de oplevering en ingebruikname van het mastergebouw voor politiezone Antwerpen nieuwe fundamentele afspraken gemaakt over onderhoud tijdens de beheerfase. We grepen deze gelegenheid aan om het interne beheersysteem op punt te zetten en uit te breiden met mogelijkheden om de informatiedeling met klanten en aannemers te automatiseren. Ook het onderhoud van enkele grote gebouwen uit het stedelijk patrimonium zoals het stadhuis en Het Steen werd opnieuw opgestart na oplevering.
Tot slot streven we naar een duurzaam wagenpark binnen AG Vespa. In samenwerking met het voertuigencentrum van de stad hebben we enkele volledig elektrische lichte vrachten (bestelwagens) uitgetest, waarna we 2 exemplaren bestelden. Voor kleinere opdrachten doen we beroep op 2 elektrische bakfietsen. De functionaliteit van ons wagenpark blijft de eerste prioriteit maar stap voor stap verkleinen we onze ecologische voetafdruk.
Bekijk hier ook enkele lopende en afgeronde bouwprojecten binnen het patrimonium.