fbpx AG VESPA | Lagere school Creatopia

Lagere school Creatopia

Lagere school Creatopia

Over
info left

Waarom dit project?

AG VESPA bouwt heel wat publieke gebouwen voor de stad Antwerpen: scholen, politiekantoren, kinderdagverblijven, musea, … Duurzaamheid en sterke architectuur staan centraal. 

Het schoolgebouw van de lagere school Creatopia in de Van Peenestraat is toe aan een totaalrenovatie en heeft nood aan uitbreiding. Het gebouw is opgenomen in de lijst 'vastgesteld onroerend erfgoed' als lagere school in modernistische stijl, gebouwd door de stad Antwerpen in 1937-1939. Stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke kreeg in 1935 opdracht de school te ontwerpen in het binnengebied van het bouwblok gevormd door de Van Peenestraat, de Schijfstraat, de Max Elskampstraat en de Alfons De Cockstraat. De lagere school behoort tot de publieke infrastructuur van de dichtbevolkte westelijke sector van de wijk Kiel, grotendeels ingenomen door de sociale woonblokken van de Antwerpse Maatschappij voor Goedkope Huisvesting die hier sinds 1921 actief was. 

Wat gebeurt er?

Het bestaande gebouw zal na de renovatie capaciteit hebben voor een driestroom lagere school. Hierbij worden drie klassen per leerjaar voorzien. In plaats van ruimte voor 300 leerlingen biedt de school dan plek aan 450 leerlingen.

Het gebouw wordt intern aangepast met respect voor de bestaande structuur, zodat het zo veel mogelijk beantwoordt aan de noden en visie van het hedendaags onderwijs. Er wordt onder andere ingezet op klasoverschrijdend werken en breed gebruik. De architect hanteert bij de uitwerking van dit project 6 speerpunten:

  1. De school krijgt twee gelijkwaardige toegangen.
  2. Breed gebruik wordt mogelijk gemaakt.
  3. Het administratief cluster wordt gebundeld in de bestaande conciërgewoning.
  4. De bestaande patio’s worden opgewaardeerd, vergroend en ingericht zodat ze een uitdagende leeromgeving vormen en creativiteit stimuleren.
  5. Klassen worden per leerjaar geclusterd en krijgen een werknis om klasoverstijgend en zelfstandig te kunnen werken.
  6. De brede gangen worden multifunctioneel ingezet en functioneren als uitbreiding van de klaslokalen.

De doorgedreven energetische renovatie zorgt voor een duurzaam, energiezuinig en comfortabel schoolgebouw. Het ontwerp wordt met respect voor de originele detaillering en vormgeving van Emiel Van Averbeke en in samenwerking met Monumentenzorg uitgewerkt. Kenmerkende elementen blijven zo veel mogelijk behouden of worden hersteld.

Aan de Alfons De Cockstraat 56 wordt het gebouw uit de jaren 30 afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. Zo wordt er aan deze zijde van het bouwblok ook een gezicht en entree voor de school gevormd.
 

Tags
info right
info-right-fields
Rol AG VESPA
Partners
Stedelijk Onderwijs Antwerpen
Architect

Patine Architecten bvba

Subsidies

AGION

Projectkost

14.044.500 incl. btw

Adres
Van Peenestraat 4 en Alfons De Cockstraat 56
2020 Antwerpen
Status
In realisatie

Gerelateerd

Toekomstbeeld basisschool De Molen in Hoboken
Project

Basisschool De Molen

Publieke gebouwen

Basisschool De Molen is gevestigd op twee locaties in Hoboken. In het masterplan van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen werd een splitsing tussen de Krugerstraat en de Onderwijzersstraat opgenomen zodat beide vestigingen zich onafhankelijk kunnen ontwikkelen.

Toekomstbeeld basisschool De Zwaantjes Hoboken
Project

Basisschool De Zwaantjes

Publieke gebouwen

AG VESPA werkt in opdracht van Stedelijk Onderwijs Antwerpen aan de vernieuwing en uitbreiding van basisschool De Zwaantjes in de Krugerstraat in Hoboken.

Toekomstbeeld school Nieuw Zuid
Project

Dubbele basisschool en sporthal Nieuw Zuid

Publieke gebouwen

In de wijk Nieuw Zuid realiseren we een dubbele basisschool met sporthal.