Kapelstraat 131-133

Over
info left

Waarom dit project?

Het Cockerillhof, de voormalige directeurswoning van de verdwenen scheepswerf Cockerill Yards in Hoboken, was ooit een charmant landhuis met een statige toegang vanuit de Kapelstraat en een majestueuze centrale trappenhal. Hoewel de cultuurhistorische waarde van het gebouw algemeen erkend is, stond het pand jaren te verkommeren.

Aangezien de buurt nood had aan kwalitatieve woningen besloot AG Vespa om de renovatie van de woning te kaderen in het grond- en pandenbeleid. Daarmee pakken we leegstaande en verkrotte panden aan en brengen ze als kwaliteitsvolle en duurzame woningen opnieuw op de markt. Op die manier krijgt de opwaardering van een aantal stadswijken een impuls.

Wat gebeurt er?

De directeurswoning is ingevuld met 2 ruime appartementen rond een royale trappenhal. Daarnaast vervangen 3 passiefwoningen het gesloopte prefabgebouw naast de woning. De 5 woningen beschikken samen over een gemeenschappelijke fietsenberging en een mooie polyvalente ruimte in het souterrain, en een grote collectieve tuin. De overblijvende groene ruimte blijft gevrijwaard als buurtpark.

Naast de herwaardering van dit stukje Hobokense geschiedenis werd de fijngevoelige stedenbouwkundige inpassing, die inzet op duidelijke en betekenisvolle collectieve ruimtes, dé grote troef van dit project.

De Kapelstraat 131-133 werd in 2018 verkocht.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Architect

WIT architecten

Aannemer

Brebuild NV

Subsidies

Stedenfonds

Thema
Projectkost

2.174.000 euro excl. btw

Adres
Kapelstraat 131-133
2660 Hoboken
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Voorgevel van directeurswoning Cockerillhof aan Kapelstraat 133
Nieuws

Cohousing en zorgwonen in het Cockerillhof in Hoboken

Het Cockerillhof in Hoboken is verkocht aan Maud&Co. Maud&Co biedt een thuis en een werk- en vrijetijdsbesteding aan 9 jongvolwassenen met een beperking waarbij het belangrijkste basisprincipe de inclusiegedachte is: mensen met en zonder beperking leven samen onder een dak.

Wijkkantoor politie Kioskplaats © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Wijkkantoor politie Kioskplaats

Publieke gebouwen

In het centrum van Hoboken bouwden we een wijkkantoor dat zich in de architectuur van de Kioskplaats voegt.

Voorgevel kasteel na de werken
Project

Kasteel Meerlenhof

Commercieel vastgoed, Wonen

Het kasteel Meerlenhof in Hoboken werd in erfpacht gegeven voor 30 jaar. De nieuwe bewoners realiseerden er een project voor cohousing.