Vlasmarkt 26-30

Over
info left

Waarom dit project?

Het gebouw op de Vlasmarkt 26-30 werd gerenoveerd tot 2 handelsruimtes en 3 appartementen op de bovenliggende verdiepingen. Zo investeren we in de opwaardering van historisch patrimonium en in het wonen boven winkels.

Wat gebeurt er?

Het neoclassicistisch gebouw dateert uit 1887 en is beschermd als monument. Het pand is gelegen in het middeleeuwse stadsgedeelte. Het werd oorspronkelijk gebouwd als de 'Stedelijke Kindertuin nr. 7'. De 16de eeuwse achtergebouwen op de binnenplaats zijn wellicht overblijfselen van de 'Oude Munte', een vluchthuis van de Gentse Sint- Baafsabdij. De oudste delen zijn sinds 1976 beschermd als monument.

De voorbouw aan de Vlasmarkt 26 en 30 is in eigendom van AG Vespa en is volledig gerenoveerd. Het achterliggende gebouw met centrale binnenplaats (huisnummer 28) blijft in erfpacht voor de vzw Griekse Gemeenschap Antwerpen - Grieks Zeemanshuis.

Een volledige technische renovatie en een herindeling van de voorbouw was nodig. Zo maken we het gebouw opnieuw geschikt voor bewoning, met alle hedendaags comfort.

Er is respectvol omgegaan met het historische karakter van het gebouw. Waar een agressieve verbouwing uit de jaren 80 weinig rekening hield met de originele elementen van weleer, doet het nieuwe ontwerp dat wel. Zo krijgt het interieur een hedendaagse vertaling van de originele sfeer van het dubbelhuis  en is de gevel grotendeels gerenoveerd met behoud of herstel van het originele houten schrijnwerk.

Wonen boven winkels

Door deze renovatie versterken 2 mooie handelsruimtes met grote vitrines en karakteristieke hoge plafonds de Vlasmarkt als winkelstraat. De bovenliggende appartementen genieten van een centrale ligging in de historische binnenstad en hebben elk een buitenruimte in de vorm van een patio, wintertuin en/of terras. Het dakappartement op de derde verdieping heeft een extra troef: een uniek uitzicht op de kathedraal.

AG Vespa verhuurt zowel de appartementen als de handelsruimtes.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Architect

Atelier Bellevue

Aannemer

Renotec

Projectkost

877.000 euro incl. btw

Adres
Vlasmarkt 26-30
2000 Antwerpen
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

De voorgevel van de Groenplaats 26
Project

Groenplaats 26

Commercieel vastgoed, Wonen

Dit pand is beschermd als monument en huisvest vandaag café De Post. De bovenliggende verdiepingen werden gerenoveerd tot 2 appartementen.

Voorgevel Grote Markt 16 © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Grote Markt 16

Commercieel vastgoed, Wonen

Het voormalige huis Den Gulden Beyr werd volledig gerenoveerd tot een handelsruimte, studio en triplexappartement.

Voorgevel Leysstraat 7-15 © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Leysstraat 7-15

Commercieel vastgoed, Wonen

We renoveerde en restaureerden de monumentale gebouwen in de Leysstraat 7-15. De bovenste verdiepingen zijn heringericht tot 8 unieke huurappartementen.