Districtshuis Merksem

Tijdlijn
November 2018
In de steigers

De werken aan binnen- en buitenzijde zijn volop aan de gang.

De lokettenzaal heeft een laag chape en nieuwe vloertegels gekregen. De plaatsing van een nieuwe balie en nieuw meubilair is voorzien in februari 2019. Als die werken gebeurd zijn, wordt de nieuwe lokettenzaal in gebruik genomen.

De werken aan de buitenzijde verlopen in fases. Per gevel is er een reiniging en herstelling van de blauwe hardsteen en baksteen voorzien. Daarbij wordt er ook opnieuw gevoegd waar nodig. De restauratie van het aluminium buitenschrijnwerk verloopt gelijktijdig, alsook het plaatsen van nieuwe beglazing. Het einde van die werken is voorzien in de eerste helft van 2019. 

De restauratie van het beschermd interieur is volop aan de gang. De meubels worden gedemonteerd, er worden op bepaalde zones testen uitgevoerd en de houten wandbekleding krijgt een poetsbeurt. Het leder van de zitbanken wordt intensief gevoed en hersteld, en de vulling van de kussens vervangen zodat de banken er weer decennia tegen kunnen. Ook de restauratie van het interieur zal afgerond worden in de eerste helft van 2019.

 

Augustus 2018
Aanpassingen loketten

De werken aan het onthaal van het districtshuis gaan van start. Tijdens deze werken zijn er tijdelijke loketten terug te vinden in de officiële inkomhal. 

April 2018
Start restauratie

Op 4 april starten de werken aan de buitenzijde van het gebouw.

November 2016
Beheersplan districtshuis Merksem

Het districtshuis werd in 2011 als monument beschermd. In november 2016 keurde het Agentschap Onroerend Erfgoed een beheersplan voor het districtshuis goed. Dit beheersplan omvat een visie en doelstellingen voor het beheer en de ontwikkeling van deze drie beschermde gebouwen in hun omgeving. De erfgoedwaarde staat hierbij centraal.

Over
info left

Het districtshuis van Merksem ondergaat een noodzakelijke restauratie. Dit gebeurt met respect voor de historische elementen van het beschermde monument.

Waarom dit project?

De districtshuizen zijn belangrijk voor een goede dienstverlening naar de bewoners. Daarom investeert de stad in renovatie- en verbeteringswerken. Door de waardevolle historische gebouwen goed te bewaren en te onderhouden, kunnen toekomstige generaties er ook van genieten.

Wat gebeurt er?

  • De gevel en het aluminium van het originele schrijnwerk worden hersteld en gereinigd. Dubbel glas vervangt de oude ruiten zodat er een betere thermische isolatie is.
  • Door een nieuwe afwatering aan de terrassen zal stilstaand water er geen schade meer kunnen veroorzaken.
  • Oude goten en aflopen worden vernieuwd en er komt een duivenwering op het dak. 
  • Gelijktijdig met de werken aan de buitenzijde krijgen de loketten een opfrisbeurt. 
  • De waardevolle interieurinrichting van inkomhal, trouwzaal, raadzaal, collegezaal en vergaderzalen wordt waar nodig hersteld. De aankleding van deze ruimtes gebeurt met het originele meubilair volgens de originele opstelling.

Geschiedenis districtshuis

Het districtshuis, gelegen op het Jozef Nolfplein, werd gebouwd in 1968. Het is het resultaat van een architectuurwedstrijd die gewonnen werd door de Antwerpse architecten Victor Golré en Jozef Frissen. Het is gebouwd ter vervanging van het oude gemeentehuis van Merksem dat vernield werd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het hele ontwerp is afgestemd op de omgeving en de nabijgelegen 17de-eeuwse Sint-Bartholomeuskerk. Interieurarchitect Jan Van Puyenvelde ontwierp een totaalconcept voor het interieur. Dit historische interieur met opvallende houten en perkamenten wandbekleding en designmeubilair uit de jaren 60 werd vrijwel volledig bewaard. Daarom is het gebouw sinds 2011 beschermd als monument. Begin april 2018 starten de restauratiewerken aan het gebouw. Deze namen een jaar in beslag. 

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Architect

Pat Heylen Architectenbureau, in samenwerking met Architecten Beeck & Hermans

Adres
Jozef Nolfplein, Merksem
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Het kasteel Sorghvliedt is een U-vormig kasteel van twee bouwlagen en een witte bepleistering en bevindt zich in een park.
Project

Districtshuis Hoboken

Publieke gebouwen

De buitenzijde van het kasteel in park Sorghvliedt, het huidig districtshuis van Hoboken, ondergaat een grondige restauratie.

Een man vraagt informatie bij een loket.
Project

Districtshuizen

Publieke gebouwen

Dankzij de meerjarige subsidie overeenkomst tussen Vlaanderen en Antwerpen kunnen de restauratiewerken aan de historische districtshuizen officieel van start gaan.

Kasteel Runcvoorthof
Project

Runcvoorthof

Publieke ruimte, Wonen

De historisch site Runcvoorthof in Merksem kreeg een nieuwe bestemming. Ook het openbaar domein rond het kasteel is heraangelegd.