Districtshuizen

Over
info left

Zes van de negen Antwerpse districtshuizen zijn beschermd als onroerend erfgoed, met name die van districten Borgerhout, Merksem, Ekeren, Wilrijk, Hoboken en zaal Harmonie dat een nieuwe bestemming als districtshuis Antwerpen krijgt.

De werken vinden plaats vanaf 2017. De totaalkost wordt geraamd op ca. 10 miljoen euro. Omdat deze historische gebouwen beschermd zijn als monument, kent de Vlaamse overheid de komende drie jaren hiervoor een onroerenderfgoedpremie toe van bijna 6,4 miljoen euro.

Waarom dit project?

Met het masterplan voor de districtshuizen wordt het waardevol onroerend erfgoed volledig ingezet voor de dienstverlening naar de burgers. De verbeteringswerken zorgen ervoor dat de districtshuizen voor iedereen toegankelijk zijn en de loketwerking optimaal is.

Wat gebeurt er?

Voor elk van deze zes districtshuizen is een beheersplan opgemaakt om meer inzicht te krijgen in:

  • de bouwhistorie en gebruiksevolutie,
  • de inventaris van de erfgoedelementen,
  • de beschrijving van de erfgoedwaarde.

Een beheersplan omvat ook steeds een visie en doelstellingen voor het beheer en de ontwikkeling van het beschermde monument in de omgeving. De erfgoedwaarde staat hierbij centraal.

Antwerpen:

De zaal Harmonie in het gelijknamige park wordt volledig hersteld en ingericht als districtshuis. De werken starten in het najaar 2017 en het gebouw wordt als districtshuis in gebruik genomen begin 2021.

Ekeren:

De restauratie van de gevel van kasteel Hof van Veltwijck en de grachten is gepland van oktober 2017 tot juni 2018.

Merksem:

De restauratiewerken aan het buitenschrijnwerk, de natuursteen en het metselwerk starten in augustus 2017 en eindigen in de loop van 2018. Ook het interieur en het meubilair worden onder handen genomen in 2018.

Borgerhout:

In het najaar van 2017 zijn de herinrichtingswerken in het districtshuis achter de rug. Op de benedenverdieping zijn er nieuwe districtsloketten. Aan het historische deel van het gebouw verandert er weinig. Een nieuwe monumentale trap leidt bezoekers naar de Trouwzaal, de Ontvangstzaal en de Raadszaal  op de eerste verdieping,

De restauratiewerken aan de buitendaken en dakkapellen vinden plaats in de tweede helft van 2017.

Hoboken:

Vanaf 2018 krijgt de gevel van kasteel Sorghvliedt een opfrissing. Vanaf september 2019 kunnen bezoekers van het park de nieuwe kleur van het kasteel bewonderen.

Wilrijk:

Naast de restauratie van het buitenschrijnwerk wordt de enkele beglazing van het historische pand vervangen door monumentenglas. De werken zijn gepland in de loop van 2020.

Wie werkt eraan mee?

Stad Antwerpen werkt met verschillende externe partners samen om de werken aan de historische districtshuizen te realiseren.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Partners
Stad Antwerpen
Status
In realisatie

Gerelateerd

Voorgevel van het districtshuis van Merksem, bestaande uit twee bouwlagen met grote raampartijen.
Project

Districtshuis Merksem

Publieke gebouwen

Het districtshuis van Merksem ondergaat een noodzakelijke restauratie. Dit gebeurt met respect voor de historische elementen van het beschermde monument.

De wachtruimte heeft bruine vloertegeltjes, houten banken aan de wanden en witgepleisterde muren.
Project

Districtshuis Borgerhout

Publieke gebouwen

In 2016 zijn de herinrichtings- en restauratiewerken aan het gebouw van start gegaan. Begin 2018 zijn alle diensten van het district naar het historische pand verhuisd en zijn ze dus onder één dak terug te vinden. 

Een verlichte zaal Harmonie bij valavond in park Harmonie.
Project

Districtshuis Antwerpen

Publieke gebouwen

In november 2017 zijn de grondige restauratie- en aanpassingswerken gestart aan zaal Harmonie in het Harmoniepark. In het voorjaar van 2021 krijgt het historische gebouw een nieuwe functie als districtshuis van Antwerpen.