Innovatief en eco-effectief bedrijventerrein vlak bij de Schelde
Blue Gate Antwerp is een van de zeven deelgebieden van de Scheldekaaien. Ooit was Petroleum Zuid een druk bedrijventerrein waar innovatieve petroleumbedrijven actief waren. Vanaf de jaren 60 trokken de ondernemingen er weg en bleef Petroleum Zuid grotendeels verlaten en vervuild achter. Het terrein wordt nu gesaneerd en ontwikkeld tot Blue Gate Antwerp, een innovatief en toekomstgericht bedrijventerrein.
Waarom dit project?
De stad wil er samen met het Vlaams gewest een bedrijventerrein van maken voor innovatieve bedrijven die hernieuwbare energie en hergebruik van grondstoffen hoog in het vaandel dragen. Blue Gate Antwerp moet circa 2000 jobs creëren.
Wat gebeurt er?
Er is plaats voor productiebedrijven, instellingen voor onderzoek en ontwikkeling en een logistieke zone aan de Scheldekant. Die zone omvat een centrum voor stadsdistributie die vervuilende vrachtwagens uit de stad houdt.
Groen en economie hand in hand
Op Blue Gate Antwerp gaan groen en bedrijvigheid hand in hand. Een groene corridor van 14,5 hectare verbindt de Hobokense Polder met de groenzones rond de Ring. Ook de rest van het terrein krijgt een sterk groen karakter. Een recreatief fietspad door en langs de corridor maakt het bedrijventerrein bereikbaar en toegankelijk.
Sanering, ophoging en aanleg van het terrein
De stad heeft samen met de Vlaamse overheid een groot aantal voorbereidende studies uitgevoerd. Zo werd er een milieueffectrapport opgemaakt, een overeenkomst getekend over behoud van industrieel erfgoed en afspraken met OVAM over sanering gemaakt.
In 2016 ging Blue Gate Antwerp in zee met de private partner Blue O'pen, een consortium rond DEC, Dredging International en Bopro. Bexco, producent van hoogtechnologische touwen, startte hier als eerste zijn productie. BlueChem, een zogenoemde incubator, opende in mei 2020 de deuren en stoomt er start-ups in een beschermde omgeving klaar voor de ontwikkeling van duurzame chemie. Intussen realiseert Universiteit Antwerpen BlueApp, pre-incubator voor duurzame chemie, waar bedrijven en onderzoekers duurzame oplossingen voor de chemie zullen uitwerken.
Begin 2021 opende DHL haar nieuwe CityHub voor de Antwerpse regio op Blue Gate Antwerp. Dit stadsdistributiecentrum zal gemiddeld 50.000 pakjes per week ophalen en leveren in de stad en in de randgemeenten. Het stadscentrum wordt vanaf nu uitsluitend beleverd door ecologische, elektrische voertuigen.
De publieke partners en de private partner hebben samen een grondexploitatievennootschap opgericht dat de sanering, ophoging en aanleg van infrastructuur zal voorzien, om vervolgens de gronden ter beschikking te stellen van bedrijven. Die werken zullen gefaseerd verlopen, net als de vastgoedontwikkeling. Alles staat klaar om een nieuwe economische long voor Antwerpen vorm te geven.
Wie werkt eraan mee?
Blue Gate Antwerp wordt gerealiseerd via een publiek-private samenwerking. De stad, via AG Vespa, en Vlaanderen, via Participatie Maatschappij Vlaanderen en De Vlaamse waterweg nv, investeren er samen met private partner Blue O'pen in de aanleg van een nieuw openbaar domein en het saneren en bouwrijp maken van de terreinen.
Het beeldkwaliteitplan is opgemaakt door HUB in samenwerking met Land en Origin. OMGEVING werkte de plannen verder uit tot een definitief ontwerp.
Blue Gate Antwerp krijgt steun van Agentschap Ondernemen, EFRO en Strategische projecten. Het is een van de grootste investeringsprojecten in Antwerpen.