Dat zorgt voor een moeilijk evenwicht tussen maatschappelijke middelen enerzijds, en beheersbaarheid en kwaliteit anderzijds. Als technisch expert is het onze taak om die uitdagingen in kaart te brengen en mogelijke scenario’s voor een beter beheer van ons patrimonium te onderzoeken. Zo kan het stadsbestuur onderbouwde keuzes maken: keuzes die noodzakelijk zijn om duurzaam te kunnen blijven inzetten op het kwalitatief onderhoud van het Antwerps patrimonium.
Dankzij die keuzes kunnen er ook fantastische projecten gerealiseerd worden. Zo renoveerden we de Fierensblokken die nu een thuis vormen voor kleine en grote gezinnen. Tegelijk laten we lokale handelaars de buurt een frisse dynamiek geven via deze karaktervolle panden. En dat terwijl even verderop een politieagent voor het laatst de Oudaan buitenstapt, om de volgende werkdag in een hypermodern mastergebouw naast de Singel aan de slag te gaan.
Onze projecten laten elke dag een tastbare indruk na op al wie woont, werkt en leeft in onze stad. Een stad die zichtbaar uitbreidt en waarvan de infrastructuur zo goed als mogelijk volgt. Zelfs een tiende district is in de maak. Dat vraagt om wendbaarheid en reorganisatie, nieuwe en cyber-proof toepassingen en het herdenken van workflows. 2023 was ook het kick-off jaar van ons nieuw organisatiemodel dat we de komende tijd verder zullen uitrollen en dat aangestuurd zal worden door een nieuw directiecomité.
Het werk stopt nooit. De stad is nooit af. En gelukkig maar! De komende jaren werken we daarom vol enthousiasme verder aan de Scheldekaaien, starten we de restauratie van het Vleeshuis, bouwen een nieuwe technische cluster voor de stadsmedewerkers, zorgen we voor een invulling van de Stuivenbergsite, heropenen we de meesterwoning Smidt van Gelder, finaliseren we het Zuidpark en creëren we een nieuwe wijk op de Slachthuissite. Dat en nog veel meer hebben we om naar uit te kijken.
De stad bloeit en groeit, en wij bouwen er elke dag met veel passie aan mee.
Myriam Heuvelman
CEO AG Vespa
De inventarisatie en monitoring van de conditie van de patrimonia werd verdergezet. Dit is een noodzakelijke stap om het proces van preventief onderhoud optimaal verder te zetten, prioriteiten te bepalen en onderhoudsprojecten te kunnen definiëren. Een inventaris die up-to-date is, geeft automatisch een kwalitatiever preventief onderhoud en leidt naar minder curatief onderhoud. Dit is een positieve evolutie en garandeert een beter onderhouden patrimonium.
Deze monitoring vormde de basis om ook in 2023 sterk in te zetten op de uitvoering van prioritaire technische projecten in functie van een kwalitatief gebouwbeheer.
Een omzet van 6,36 miljoen euro werd opgetekend voor verbouwingsprojecten in het stedelijk en OCMW-patrimonium.
Naast deze ‘patrimoniumgestuurde’ prioriteiten, werd er 2,32 miljoen euro geïnvesteerd in functie van de realisatie van functionele aanpassingen op vraag van de klanten.
In 2023 namen we na oplevering van het Mastergebouw aan Post X in Berchem, het gebouw in beheer. Omwille van de hoge functionele eisen en de innovatieve technieken die dit gebouw kent, werden fundamentele afspraken gemaakt en bewaakt over het onderhoud tijdens de beheersfase. Dit was tevens een aanleiding om een nieuwe module in Planon in gebruik te nemen om service level agreements met externen beter te kunnen opvolgen.
Bovendien werd stevig bijgedragen aan de doelstelling brandveiligheid aan de hand van de opmaak van 21 risicoanalyses en door de uitvoering van brandveiligheidsprojecten. Projecten werden opgestart in o.a. de Bist Wilrijk, Districtshuis Merksem, CC De Kern, CC Costa, KDV Patrasche en KDV De Stoomboot.
In het kader van milieuzorg zijn er 28 adviezen gegeven ter ondersteuning van projecten. 14 adviezen van de milieucoördinator zijn verwerkt en 27 omgevingsvergunningsdossiers milieu werden opgestart. Er werden 9 bodemonderzoeken uitgevoerd en 3 schadegevallen met bodemverontreiniging begeleid.
Het PFAS in het bemalingswater van den Bell werd gemonitord in functie van het circulaire waterproject stadsparkvijver.
Bekijk hier ook enkele lopende en afgeronde bouwprojecten binnen het patrimonium.