Jaarverslag 2023

Al 20 jaar lang maken we samen onze stad.
links naast tekst
content
Voorwoord

20 jaar werden we in 2023. De laatste twee decennia hebben we mee het gezicht van Antwerpen bepaald. We legden parken aan waar er voorheen parkings waren, we vervingen afgeleefde, haast onverkoopbare panden door aangename nieuwbouwwoningen, we stonden mee aan de wieg van nieuwe wijken als ‘t Groen Kwartier en de Cadixwijk, we bouwden nuttige jeugd-, sport- en onderwijsinfrastructuur, restaureerden stadspaleizen zoals de Harmonie en het Mercator Orteliushuis en via handelshuren en tijdelijke ingebruiknames brachten we verlaten plekken opnieuw tot leven. 

Dagelijks dragen wij zorg voor het uitgebreide patrimonium van de stad. Van sportcafetaria tot stadhuis. En die zorg kent heel wat uitdagingen. Veel panden zijn in slechte staat, en niet meer optimaal geschikt voor hun functie. Bouw- en onderhoudskosten stegen de afgelopen jaren flink, net als de kosten van het energieverbruik in al die panden. De uitdagingen op het vlak van verduurzaming zijn torenhoog.

Dat zorgt voor een moeilijk evenwicht tussen maatschappelijke middelen enerzijds, en beheersbaarheid en kwaliteit anderzijds. Als technisch expert is het onze taak om die uitdagingen in kaart te brengen en mogelijke scenario’s voor een beter beheer van ons patrimonium te onderzoeken. Zo kan het stadsbestuur onderbouwde keuzes maken: keuzes die noodzakelijk zijn om duurzaam te kunnen blijven inzetten op het kwalitatief onderhoud van het Antwerps patrimonium.  

Dankzij die keuzes kunnen er ook fantastische projecten gerealiseerd worden. Zo renoveerden we de Fierensblokken die nu een thuis vormen voor kleine en grote gezinnen. Tegelijk laten we lokale handelaars de buurt een frisse dynamiek geven via deze karaktervolle panden. En dat terwijl even verderop een politieagent voor het laatst de Oudaan buitenstapt, om de volgende werkdag in een hypermodern mastergebouw naast de Singel aan de slag te gaan. 

Onze projecten laten elke dag een tastbare indruk na op al wie woont, werkt en leeft in onze stad. Een stad die zichtbaar uitbreidt en waarvan de infrastructuur zo goed als mogelijk volgt. Zelfs een tiende district is in de maak. Dat vraagt om wendbaarheid en reorganisatie, nieuwe en cyber-proof toepassingen en het herdenken van workflows. 2023 was ook het kick-off jaar van ons nieuw organisatiemodel dat we de komende tijd verder zullen uitrollen en dat aangestuurd zal worden door een nieuw directiecomité.

Het werk stopt nooit. De stad is nooit af. En gelukkig maar! De komende jaren werken we daarom vol enthousiasme verder aan de Scheldekaaien, starten we de restauratie van het Vleeshuis, bouwen een nieuwe technische cluster voor de stadsmedewerkers, zorgen we voor een invulling van de Stuivenbergsite, heropenen we de meesterwoning Smidt van Gelder, finaliseren we het Zuidpark en creëren we een nieuwe wijk op de Slachthuissite. Dat en nog veel meer hebben we om naar uit te kijken. 

De stad bloeit en groeit, en wij bouwen er elke dag met veel passie aan mee.

Myriam Heuvelman
CEO AG Vespa

Kopgebouw Fierensblokken
De gerenoveerde Fierensblokken in de Sint-Andrieswijk. © ACH-Bouw-Vanhout
rechts van tekst
content
Project in de kijker: Fierensblokken

We renoveerden de iconische Fierensblokken in de wijk Sint-Andries en creëerden er 107 huurwoningen. De stad bracht die woningen als betaalbare huurwoningen op de markt. Dat betekent dat we die verhuren aan prijzen die gemiddeld 20% lager liggen dan op de private markt. 

De nieuwe bewoners van de Fierensblokken genieten er van energiezuinige appartementen met tal van collectieve voorzieningen zoals het gemeenschappelijk binnenplein, een ondergrondse fietsenstalling, (dak)terrassen met prachtig uitzicht en meer. 

Lees meer

De heraangelegde Scheldekaaien in het deelgebied Sint-Andries en Zuid fase 2 © AG Vespa
links naast tekst
content
Stadsprojecten

In juli 2023 opende het tweede deel van de nieuwe publieke ruimte in het deelgebied Sint-Andries en Zuid op de Scheldekaaien. Het gaat om een zone van 300 meter lengte aan de Schelde, tussen het reeds aangelegde deel en de Sint-Michielstraat. De gloednieuwe publieke ruimte bestaat er voornamelijk uit sport-en speelzones, waarbij de zuidflank van het vroegere Sint-Michielsbastion mee werd geïntegreerd. Om tot een geheel te komen met het reeds vernieuwde deel is onder meer het huidige dijkpad doorgetrokken. Verder legden we er diverse zitplekken, een grote speeltuin, twee verharde sportvelden (basketbal en voetbal) en een skatezone achter de dijk aan. Zowel langs de zijde van de rijweg als langs de Schelde is extra groen voorzien. In de derde fase start de heraanleg vanaf het zopas vernieuwde deel tot aan de Sint-Jansvliet; in dat stuk komt onder meer een tweede hondenloopzone. 

Gebiedsontwikkelingen

Vanuit een geïntegreerde visie nemen we de regie op van grotere gebiedsontwikkelingen. Een overzicht van de vooruitgang van de 3 verschillende programma’s in 2023 vind je hier: Over de RingStad aan het water en Stedelijke ontwikkeling.

Woonproject NOVA
Woonproject NOVA © Sepp Van Dun
rechts van tekst
content
Wonen

We bliezen niet alleen de Fierensblokken nieuw leven in met 107 betaalbare huurwoningen en 3 cohouse-appartementen. Ook op de plek van de voormalige wasserij Nova in Antwerpen-Noord ontstond een fijne woonplek. De 10 woningen met binnentuinen en ondergrondse parking kwamen begin 2023 op de markt.

Ook de ontwikkeling van enkele andere woonprojecten liep afgelopen jaar verder. Samen goed voor 41 wooneenheden en 2 commerciële ruimtes. 

Afgewerkt en bewoond in 2023:

  • Lange Van Bloerstraat 136-142 & Kerkstraat 163 en 187 in Antwerpen-Noord
  • Fierensblokken in centrum Antwerpen

Lees meer

Gemeenschappelijke binnentuin
Tirantas: woningen en appartementen met privéterrassen en gemeenschappelijke binnentuin. © Bart Gosselin
links naast tekst
content
Vastgoedtransacties

In 2023 werd door AG Vespa voor 377.000 euro aan stadspatrimonium gekocht. Het ging daarbij om enkele stadsgronden. Verder werd voor 16.234.828 euro aan AG Vespa-patrimonium gekocht voor de realisatie van een nieuw regiokantoor van politiezone Centrum.

In de loop van het jaar waren er ook enkele verkopen. Zoals woonprojecten ter waarde van 5.684.360 euro en commercieel en politiepatrimonium ter waarde van 39.685.470 euro.

Eén van die woonprojecten was Tirantas op de hoek van de Gravinstraat en de Gijselsstraat in Borgerhout. Architecten Jo Broekx en Marcella Schiepers tekenden hier een project van 6 appartementen en 4 woningen met een gemeenschappelijke binnentuin, fietsenstalling en een ondergrondse parkeergarage. Eén woning en één appartement werden volledig instapklaar opgeleverd. De overige woningen en appartementen zijn semi-casco en kunnen naar eigen smaak worden afgewerkt. 

Hier vind je een lijst met meer details over alle verkopen en aankopen van 2023.

Speelplaats
Gerenoveerde vleugel van Studio Dynamo in de Kasteelstraat © Stijn Bollaert
rechts van tekst
content
Bouwen van publieke gebouwen

Als gedelegeerd bouwheer verwezenlijken we publieke bouwprojecten voor klanten zoals het stedelijk onderwijs, de brandweer en politie. 

Verscholen in een binnengebied op het Antwerpse Zuid ligt een school die bestaat uit 3 delen, met elk een eigen ingang: Verschansingstraat 29, Verschansingstraat 43 en Kasteelstraat 17. De renovatie van de fase 'Kasteelstraat' werd afgelopen jaar afgerond en het gebouw vormt nu de nieuwe secundaire school Groenhout, terwijl de andere delen de uitgebreide basisschool Studio Dynamo zullen vormen. Het karakter en de authenticiteit van het historische pand aan de Kasteelstraat bleef behouden, maar het voldoet nu aan alle hedendaagse comfort en schoolbehoeften.

Daarnaast mochten we in het afgelopen jaar ook enkele indrukwekkende nieuwbouwprojecten openen: 

  • Mastergebouw politie
  • Dullingen paviljoen in Brasschaat
  • Kleuterschool De Bever met wijkafdeling Academie Deurne

Lees meer over deze en andere publieke gebouwen in het overzicht van de publieke gebouwen in 2023.

Voor en na: verschuif de slider en klik op de pijltjes voor een volgend beeld.
links naast tekst
content
Strategisch onderhoud voor een beheersbaar patrimonium

De afdeling Onderhoud ontving in 2023 in totaal 16.509 onderhoudsmeldingen, waarvan 11.422 voor stadspatrimonium, 1844 meldingen voor OCMW-patrimonium en 3243 voor AG Vespa patrimonium. 

Het aantal meldingen is al enkele jaren in stijgende lijn. Een belangrijke reden is dat de weg naar Onderhoud eenvoudiger te vinden is door een sterke professionalisering van de processen preventief en curatief onderhoud tijdens de laatste jaren. De stijging is daarnaast ook te wijten aan een verstrengde wetgeving inzake ingebruikname van een pand, en specifieke thema’s zoals brandveiligheid en de energietransitie, die meer werk genereren. 

Ten opzichte van vorig jaar tekent AG Vespa een stijging op van 13,2% met een opvallende verhoging voor het aandeel AG Vespa patrimonium. 

Tegenover 2021 is het aantal onderhoudsmeldingen met 24% merkbaar gestegen, waarbij het aandeel OCMW patrimonium op 2 jaar tijd met een factor 2,6 is toegenomen.  Een verklaring hier is de transitie naar een groter aantal noodwoningen en de extra inspanningen die we leveren om een historische achterstand in het onderhoud van dit patrimonium weg te werken. 

Voor curatief en preventief onderhoud werd er 7 miljoen euro omgezet voor de stad en 774.000 euro voor OCMW.

De inventarisatie en monitoring van de conditie van de patrimonia werd verdergezet. Dit is een noodzakelijke stap om het proces van preventief onderhoud optimaal verder te zetten, prioriteiten te bepalen en onderhoudsprojecten te kunnen definiëren. Een inventaris die up-to-date is, geeft automatisch een kwalitatiever preventief onderhoud en leidt naar minder curatief onderhoud. Dit is een positieve evolutie en garandeert een beter onderhouden patrimonium.

Deze monitoring vormde de basis om ook in 2023 sterk in te zetten op de uitvoering van prioritaire technische projecten in functie van een kwalitatief gebouwbeheer. 

Een omzet van 6,36 miljoen euro werd opgetekend voor verbouwingsprojecten in het stedelijk en OCMW-patrimonium. 

Naast deze ‘patrimoniumgestuurde’ prioriteiten, werd er 2,32 miljoen euro geïnvesteerd in functie van de realisatie van functionele aanpassingen op vraag van de klanten.

In 2023 namen we na oplevering van het Mastergebouw aan Post X in Berchem, het gebouw in beheer. Omwille van de hoge functionele eisen en de innovatieve technieken die dit gebouw kent, werden fundamentele afspraken gemaakt en bewaakt over het onderhoud tijdens de beheersfase. Dit was tevens een aanleiding om een nieuwe module in Planon in gebruik te nemen om service level agreements met externen beter te kunnen opvolgen.

Bovendien werd stevig bijgedragen aan de doelstelling brandveiligheid aan de hand van de opmaak van 21 risicoanalyses en door de uitvoering van brandveiligheidsprojecten. Projecten werden opgestart in o.a. de Bist Wilrijk, Districtshuis Merksem, CC De Kern, CC Costa, KDV Patrasche en KDV De Stoomboot.

In het kader van milieuzorg zijn er 28 adviezen gegeven ter ondersteuning van projecten. 14 adviezen van de milieucoördinator zijn verwerkt en 27 omgevingsvergunningsdossiers milieu werden opgestart. Er werden 9 bodemonderzoeken uitgevoerd en 3 schadegevallen met bodemverontreiniging begeleid.
Het PFAS in het bemalingswater van den Bell werd gemonitord in functie van het circulaire waterproject stadsparkvijver.

Bekijk hier ook enkele lopende en afgeronde bouwprojecten binnen het patrimonium.

fierens
Handelspanden van de Fierensblokken © LUCID
rechts van tekst
content
Verhuringen, concessies en erfpachten

AG Vespa heeft over de jaren heen een sterke vastgoedportefeuille weten uitbouwen. We beheerden dit jaar 1881 huurcontracten, goed voor een huuropbrengst van 36 miljoen euro.

Zo konden we het afgelopen jaar onze portefeuille uitbreiden met de handelsruimtes onderaan de gerenoveerde Fierensblokken. Die gaven we een herbestemming met respect voor de waardevolle architectuur. We stellen ze casco ter beschikking. Zo kan de huurder er een eigen look and feel aan geven en de technische uitrusting op maat voorzien. De panden behouden zowel aan de straatzijde als aan de zijde van het binnenplein hun openheid dankzij grote vitrines. Zo zorgen we voor een leuke en levendige doorkijk. De wijk zal vanaf het voorjaar van 2024 kunnen genieten van onder andere een lokale bakkerij, koffiebar en visbar.

Bekijk hier een overzicht van al onze verhuringen, concessies en erfpachten van 2023.

Directieteam
links naast tekst
content
Dagelijkse werking

Eind 2023 waren we met 430 medewerkers bij AG Vespa.

Besluitvorming

De raad van bestuur van AG Vespa stelt de beleidslijnen op, het directiecomité staat in voor de dagelijkse leiding en zorgt voor de uitvoering van de beleidslijnen.

Bekijk hier de volledige samenstelling van onze besluitvormingsorganen.

Raadpleeg hier de jaarrekening van 2023.