Stad biedt betaalbare huurwoningen aan in gerenoveerde Fierensblokken

Stad Antwerpen start vanaf 8 september met het initiatief ‘Betaalbaar huren’, waarbij ze kwalitatieve huurwoningen aanbiedt aan een verlaagd tarief. Er worden 107 betaalbare huurwoningen in de Fierensblokken aangeboden. AG Vespa renoveerde hiervoor de iconische blokken in de Sint-Andrieswijk. Antwerpenaren met een beperkt budget kunnen zich digitaal aanmelden op een centraal register, vanaf eind september start de toewijzing van de beschikbare woningen. De stad wil met dit project blijven inzetten op een betaalbare woningmarkt voor alle inwoners.

Stad Antwerpen wil met het project ‘Betaalbaar huren’ meer mensen de kans bieden op een goede en betaalbare huurwoning en kandidaat-huurders ondersteunen in hun zoektocht naar een geschikte woning. Het initiatief is er voor Antwerpenaren zonder eigen woning, die moeilijkheden ervaren bij het vinden van een huurwoning op de private markt.

Betaalbaar huren

AG Vespa renoveerde de Fierensblokken in wijk Sint-Andries en creëerde er 107 huurwoningen. De stad zal die huurwoningen nu betaalbaar verhuren aan huurprijzen die gemiddeld 20% lager liggen dan op de private markt en variëren afhankelijk van de locatie.

Starters (kandidaat-huurders jonger dan 36 jaar) en eenoudergezinnen krijgen voorrang waarbij er rekening wordt gehouden met specifieke inkomensgrenzen. Iedereen binnen deze inkomensgrenzen die de afgelopen 10 jaar al 3 aaneensluitende jaren in Antwerpen heeft gewoond, ouder dan 18 jaar is, geen gekochte woning bezit en legaal in België verblijft, komt in aanmerking voor een betaalbare huurwoning.

Digitaal aanmelden

Het indienen van een aanvraag verloopt volledig digitaal via een centraal register. Op basis van een voorrangsregeling (doelgroep, inkomen,…) ontvangen deelnemers die in aanmerking komen een uitnodiging voor een plaatsbezoek aan een beschikbare woning. Zo probeert de stad elke huurwoning te matchen aan de ideale kandidaat. Na een succesvol plaatsbezoek kunnen deelnemers de woning huren.

Fierensblokken

AG Vespa renoveerde de Fierensblokken met veel aandacht voor het behoud van de oorspronkelijke interbellumarchitectuur, in combinatie met het comfort en de duurzame technieken van nu. De nieuwe bewoners van de Fierensblokken zullen er genieten van verschillende collectieve voorzieningen zoals het gemeenschappelijk binnenplein, een ondergrondse fietsenstalling, (dak)terrassen met prachtig uitzicht en meer. Daarnaast zijn ook de gezellige Sint-Andrieswijk, de nabijheid van het nieuwe Zuidpark en de heraangelegde Scheldekaaien extra troeven voor de toekomstige huurders. Naast betaalbare huurappartementen bevatten de Fierensblokken nog enkele cohousing-appartementen, werkruimtes en handelspanden die via de reguliere markt worden aangeboden.

Collage foto's appartement Fierensblokken.

Vooruitblik

Stad Antwerpen zal ook in de toekomst blijven inzetten op betaalbaar huren door het aanbod uit te breiden met nieuwe bouwprojecten. Zo kunnen steeds meer mensen genieten van een kwalitatieve, betaalbare huurwoning in de stad.

Meer info

www.antwerpen.be/betaalbaar-huren

Gerelateerd

Keuken en eetruimte in de Fierensblokken. © Bart Gosselin
Te koop / Te Huur

Coliving in de Fierensblokken

Appartement

Wil jij graag met enkele vrienden gaan samenwonen op het hippe Antwerpse Zuid?

Handelspanden
Te koop / Te Huur

Handelspanden in de gerenoveerde Fierensblokken

Handelsruimte

We verhuren handelspanden op het gelijkvloers van de Fierensblokken, op de hoek van de Nationalestraat en de Kronenburgstraat.

Het hoekgebouw van de Fierensblokken aan de Nationalestraat.
Project

Fierensblokken

Wonen

De Fierensblokken in de Sint-Andrieswijk worden gerenoveerd en omgevormd tot 122 betaalbare wooneenheden en 8 commerciële ruimtes.