Leysstraat 7-15

Over
info left

Waarom dit project?

AG Vespa renoveerde en restaureerde de monumentale gebouwen in de Leysstraat 7-15. De bovenste verdiepingen zijn heringericht tot acht unieke huurappartementen. De stad Antwerpen en AG Vespa willen zo leegstand boven winkels aanpakken en wonen boven winkels stimuleren.

Wat gebeurt er?

Restauratie- en renovatieproject

De Leysstraat vormt de verbinding tussen de Meir en De Keyserlei. Na de verbreding van de Leysstraat in 1898 werden aan beide zijden van de straat de huidige statige gebouwen opgetrokken. De gevels en de daken zijn in 1971 als monument beschermd. De gebouwen van de Leysstraat 7-15 kwamen in 2010 in handen van AG Vespa, nadat ze sinds 1898 in eigendom van de stad waren. Het gelijkvloers wordt tot op vandaag verhuurd als winkels. De bovenliggende verdiepingen stonden al sinds de jaren 90 voornamelijk leeg.

AG Vespa stelde Bovenbouw Architectuur in samenwerking met Barbara Van der Wee aan voor een totale restauratie en renovatie. Het ontwerp is geïnspireerd door de typische 19de-eeuwse architectuur. Zowel de indeling, materialen als kleurenkeuze houden rekening met kansen en uitdagingen van de verschillende ruimtes.

Karaktervolle details

De appartementen hebben 1 of 2 slaapkamers en variëren in oppervlakte tussen 101 en 120 m². Hoewel er een zekere gelijkvormigheid bestaat, zijn de verschillen aangegrepen om elk appartement een eigen karakter te geven. Schoorsteenmantels, cassetteplafonds en erkers zorgen voor specifieke details.

Levendige voorgevel

De voorgevels zijn in hun oorspronkelijke staat hersteld. Doordat de leefruimtes van de meeste appartementen zich langs de voorzijde situeren, krijgt de Meir ’s avonds een levendige gevel. De grandeur van de voorste ruimtes is intact gelaten: schouwen, plafonds en schrijnwerk zijn hier met extra zorg behandeld. De achterste ruimtes zijn intensiever verbouwd. Slaapkamers, badkamers en technische ruimtes krijgen er hun plaats.

Op de derde en de bovenste verdiepingen heeft de voorgevel geen balkons. Vandaar dat de woningen daar als doorzonappartementen zijn opgevat. In en op de achterbouwen sluiten terrassen aan op de leefruimtes.

Kwalitatieve materialen

Ook voor de materiaal- en kleurenkeuze zijn de architecten op zoek gegaan naar een overlapping tussen wat vandaag als smaakvol wordt beschouwd en wat ooit als burgerlijke klasse werd gezien. Zo is voornamelijk met lichte kleuren gewerkt, af en toe zorgen ook zwaardere kleuren voor tegengewicht. Voor de vloeren zijn parket en tegels gebruikt en voor het vast meubilair gebeitste fineer en geoliede mdf.

De bestaande marmeren schouwen zijn behouden. Het gebruik van marmer is verdergezet in doorkijkopeningen, doorgangen en tabletten. Zo werd een beschermd monument vertaald naar onze tijd.

In verhuur

We verhuren zowel de 8 appartementen als de 3 commerciële ruimtes op het gelijkvloers.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Architect

Bovenbouw Architectuur

Barbara Van der Wee

Aannemer

Denys nv - THV building nv

Projectkost

2.940.494 euro excl. btw

Adres
Leysstraat 7-15
2000 Antwerpen
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Sint-Jacobsmarkt 20-22 - voorgevel (voor renovatie) - © AG VESPA
Project

Sint-Jacobsmarkt 20-22

Commercieel vastgoed, Wonen

Een monumentaal pand in het centrum is gerenoveerd en omgevormd tot 3 appartementen en een winkelruimte.

 

De voorgevel van de Groenplaats 26
Project

Groenplaats 26

Commercieel vastgoed, Wonen

Dit pand is beschermd als monument en huisvest vandaag café De Post. De bovenliggende verdiepingen werden gerenoveerd tot 2 appartementen.

Grote Markt 40 © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Grote Markt 40

Commercieel vastgoed

In 2015 renoveerden we de Grote Markt 40. In maart 2016 opende Antwerp City Hostel er z'n deuren.