Technische Cluster Noord

Over
info left

Waarom dit project?

Meer dan 1500 logistieke medewerkers van stad Antwerpen onderhouden dagelijks parken, wegen en gebouwen, ondersteunen talrijke evenementen en halen huisvuil op. Om een kwaliteitsvolle dienstverlening te garanderen, zal de stad een groot deel van die operationele diensten centraliseren.

In het noorden van de stad komt er een grote site voor 600 medewerkers. Vandaag werken ze vaak in verouderde gebouwen.

Wat gebeurt er?

Het nieuw logistiek centrum 'Technische Cluster Noord' komt in de Havanastraat, in de zone tussen de park-and-ride en het recyclagepark, ten noorden van den blokken van de Housmanskazerne. Meerdere verouderde loodsen op de site worden afgebroken en vervangen door een nieuwe gebouw dat functioneel zal zijn en technisch alles bevat wat de stadsmedewerkers nodig hebben.

Technische Cluster Noord:

 • bestaat uit een voertuigencentrum, parking, opslagruimte binnen en buiten, kantoren, kleedruimtes en andere ondersteunende functies.
 • is bijna 60.000m² groot.
 • zal fossielvrij, CO2- en energieneutraal zijn. Door in te zetten op passieve maatregelen wordt de energiebehoefte aanzienlijk beperkt. Het gebouw wordt aangesloten op het warmtenet.
 • is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en met de fiets.

  Voor woon-werkverkeer kunnen de medewerkers gebruik maken van de ernaast gelegen park-and-ride Luchtbal om hun voertuig te parkeren.

Het project moet zo duurzaam mogelijk zijn. Hiervoor wordt gewerkt met het instrument GRO, dat werd ontwikkeld door het agentschap Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Overheid. Via een brede waaier aan duurzaamheidsaspecten én het verankeren van circulaire principes biedt het handvaten om tot een toekomstgericht gebouw te komen. Het is de ambitie om een score ‘uitstekend’ te behalen op de GRO duurzaamheidsmeter.

Design, Build & Maintain

Team ’t Noord hebben voor dit project een ‘Design, Build & Maintain’-opdracht gekregen. Deze groep ontwerpt en bouwt het logistieke centrum volgens vooropgestelde eisen en staat nadien ook in voor het onderhoud ervan.

Wie werkt eraan mee?

Team ’t Noord bestaat uit volgende partners:

 • Van Roey
 • Cordeel
 • Binst architects
 • AAVO architects
 • Arcade Technical Solutions bv
 • Daidalos Peutz
 • Cluster Landscape
Tags
info right
info-right-fields
Rol AG Vespa

Bouwheer

Ontwerper

Team ’t Noord

Aannemer

Team ’t Noord

Thema

Stedelijk patrimonium

Status
In realisatie

Gerelateerd

Luchtfoto van de site Technische Cluster Noord
Nieuws

Ruimtelijk uitvoeringsplan Havanasite in laatste rechte lijn

Voor de bouw van een centrale werkplaats voor verschillende stadsdiensten, moet het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Havanastraat gedeeltelijk herzien worden. Met de voorlopige vaststelling op de gemeenteraad is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de Havanasite gezet.

Havansite
Nieuws

Stad heeft nieuwe toekomstplannen Havanasite

De stad werkt aan een nieuwe toekomst voor de Havanasite in het noorden van Antwerpen. Een belangrijk onderdeel hiervan is een nieuwe centrale werkplaats voor verschillende stadsdiensten.