Stedelijke kinderopvang Kadee

Tijdlijn
Voorjaar 2025
Afbraak fase 2

In het voorjaar wordt het tweede deel van Kadee afgebroken en start de heraanleg van de omgeving.

eind 2024
Nieuwbouw afgerond

Op het einde van 2024 is de oplevering van het nieuwe gebouw voorzien. Vervolgens kan de kinderopvang met 8 leefgroepen verhuizen.

Najaar 2023
start werken nieuwbouw

De bouw van het nieuwe gebouw start met het uitgraven van de kelder. Nadien volgt de bovengrondse opbouw met het plaatsen van CLT-panelen.

Plaatsing houten wanden
Zomer 2023
Afbraak fase 1

In augustus is een deel van het bestaande gebouw afgebroken. In het andere deel blijft de kinderopvang operationeel zodat er geen tekort aan kindplaatsen ontstaat. 

Juni 2023
Ontwerp goedgekeurd

De gemeenteraad keurt de plannen voor een nieuw, modern en duurzaam gebouw voor kinderopvang Kadee goed.

Over
info left

Waarom dit project?

Het huidige kinderdagverblijf is momenteel gehuisvest in een langgerekt, verouderd gebouw, dat niet meer voldoet aan de hedendaagse wensen. Een volledig nieuw gebouw is de beste oplossing.

Wat gebeurt er?

De nieuwe Kadee wordt een modern en duurzaam kinderdagverblijf met 8 leefgroepen en 144 kindplaatsen. 5 leefgroepen en een keuken komen op het gelijkvloers en 3 leefgroepen op de eerste verdieping.

De huidige Kadee blijft tijdens de bouwwerken operationeel. Zo ontstaat er geen tekort aan kindplaatsen. Hiervoor wordt een slimme fasering van het bouwproject toegepast. Er blijven steeds 6 leefgroepen in gebruik. Het oude gebouw zal gefaseerd worden afgebroken. Het nieuwe kinderdagverblijf neemt minder oppervlakte in beslag dan het oude waardoor het publiek domein groter wordt.

De nieuwe locatie combineert een veilige en inspirerende binnenruimte en een groene en avontuurlijke buitenruimte. Kadee is bovendien omringd door groen, door de ligging aan het Kielpark.

Duurzaamheid is een belangrijk aspect bij de realisatie van de nieuwbouw. Er is gekozen om te werken met meerdere duurzame oplossingen:

  • CLT bouw: de draagconstructie van wanden en vloeren bestaat uit massief hout
  • warmtepomp als hoofdverwarmingssysteem
  • ecologische gevelisolatie en houten gevelbekleding
  • extensief groendak
  • circulair bouwsysteem van binnenwanden en circulaire dakafwerking: deze zijn zo gekozen zodat ze in de toekomst eenvoudig te demonteren zijn en herbruikt kunnen worden 
  • compacte planopbouw met rationele structuur en mogelijkheid tot breed gebruik
info right
info-right-fields
Rol AG Vespa

Gedelegeerd bouwheer

Architect

Vermeiren - De Coster Architecten bv

Thema

Stedelijk patrimonium

Publiek gebouw

Adres
Jan Frans van de Gaerstraat
2020 Antwerpen
Status
In realisatie

Gerelateerd

Een renderafbeelding van het gebouw met drie bouwlagen.
Project

Kinderdagverblijf Egied Segerslaan

Publieke gebouwen

Voor de bouw van een nieuw kinderdagverblijf stellen we een grond in de Egied Segerslaan ter beschikking. We volgen ook het bouwproject mee op.

Een ruime binnenruimte van het kinderdagverblijf met veel lichtinval.
Project

Kinderdagverblijf Keizerstraat

Publieke gebouwen

Het gebouw in de Keizerstraat is volledig verbouwd zodat er een optimale bezetting van het kinderdagverblijf mogelijk is. Er is plaats voor 54 kinderen in 3 verschillende leefgroepen.

Het gebouw heeft drie bouwlagen met veel raampartijen en de gevel bevat blauwe glazuurtegels.
Project

Kinderdagverblijf Melkweg

Publieke gebouwen

In het voorjaar van 2020 start de bouw van het nieuw kinderdagverblijf Melkweg. Als locatie is het voormalige kantoorgebouw van bakkerij Goossens in de Apollostraat gekozen.