Lange Lobroekstraat 36, 42 en 44

Over
info left

Waarom dit project?

We pakken met het stedelijk grond- en pandenbeleid leegstaande en verkrotte panden aan en brengen ze als kwaliteitsvolle en duurzame woningen opnieuw op de markt. Op die manier krijgt de opwaardering van een aantal stadswijken een impuls.

AG Vespa kocht een leegstaand en verwaarloosd gebouwencomplex in de Lange Lobroekstraat langs de spoorweg, in de wijk Antwerpen-Dam. Vroeger was daar een vleesverwerkend bedrijf gevestigd. Later deden de gebouwen dienst als stockeerruimte voor meubels. In de loop der jaren werd het binnengebied bijna volledig volgebouwd met bijgebouwen. De staat van de rijwoningen was zo slecht dat ze vervangen werden door nieuwbouw.

Wat gebeurt er?

Mys&Bomans Architectuurkantoor stond in voor het ontwerp van 2 woningen en 3 appartementen. In nummer 36 kwam een gebouw met 2 woningen, elk met een toegang op het gelijkvloers. Ter hoogte van nummers 42 en 44 werden 3 appartementen gebouwd.

Het binnengebied werd ontpit: de bijgebouwen die er stonden, maakten plaats voor een gemeenschappelijke buitenruimte met fietsenstalling. Enkel de vroegere ‘zoutkelder’ en ‘rookplaats’ werden behouden. In elk van die gebouwen kwamen er 2 cascoloften. Naast het gemeenschappelijke binnengebied beschikt elke woning ook over een privaat terras.

Bijna alle woningen, appartementen en cascoloften werden in 2013 en 2014 verkocht. 

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Architect

Mys&Bomans Architectuurkantoor

Aannemer

A.B. Frans Willems nv

Subsidies

Grootstedelijk beleid

Thema
Projectkost

1 940.428 euro excl. btw

Adres
Lange Lobroekstraat 36, 42 en 44
2060 Antwerpen
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Woonproject NOVA
Project

Lange Van Bloerstraat 136-142 & Kerkstraat 163 en 187

Wonen

In Antwerpen Noord vervangen we 3 panden door een nieuw woonproject met 10 wooneenheden en een gemeenschappelijke tuin.

Voorgevel - Lange Van Bloerstraat 121 - 127
Project

Lange van Bloerstraat 121

Wonen

Een voormalige fabriek in Borgerhout is gesloopt en in de plaats realiseerden we een bijzonder gebouw. Bovendien kregen de aanpalende bewoners een eigen tuin. 

Achtergevel - Lange Slachterijstraat 61-63
Project

Lange Slachterijstraat 61-63

Wonen

Na de verhuis van voormalige groothandel in diepvriesvis bleven 3 verkommerde gebouwen achter. We vervingen die door 2 woningen met een tuin.