Bouwblok I aan het Kievitplein toegewezen aan De Persgroep Publishing

Bouwblok I aan het Kievitplein is toegewezen aan De Persgroep Publishing. Dat heeft de raad van bestuur van AG VESPA op maandag 19 december beslist. De Persgroep Publishing zal in het gebouw zijn nieuwe hoofdkantoor onderbrengen. Er komen ook commerciële functies zoals een Grand Café. De verkoop van Bouwblok I kadert binnen het stadsproject Kievit II.

Bouwblok I werd verkocht aan een vaste prijs van 5.350.000 euro (exclusief verkooprechten en aktekosten) waardoor er enkel gejureerd werd op kwaliteit. Er werden 3 voorstellen ingediend. De jury gaf de voorstellen een score op architectuur, stedenbouwkundige inpassing, en programma en levendigheid.

Het voorstel van De Persgroep Publishing scoorde het hoogste aantal punten en werd onder andere erg gewaardeerd omwille van de uitdrukkelijke en duidelijk visie op het economische programma en het daarbij horend bioritme van het mediabedrijf. Het dynamische en uitnodigende karakter van het gelijkvloers, met onder andere een Grand Café en krantenkiosk met koffiebar, geven een impuls aan de Kievitwijk en zorgen voor de langverwachte bruisende activiteit rondom de ingang van het station Antwerpen-Centraal aan het Kievitplein.

Ontwerp van Crepain Binst Architecture

Crepain Binst Architecture heeft het gebouw ontworpen, met een vorm die als magneet en oriëntatiepunt zal functioneren in de stationsomgeving. Het gebouw vormt de schakel tussen station en de omliggende buurten. Het wedstrijdontwerp heeft een grote transparante sokkel die qua vorm inspeelt op de historische spoorwegbedding. Boven het straatniveau is de sokkel voorzien van projectieschermen. De verschijningsvorm van de bovenbouw is opvallend doordat die terugspringt ten opzichte van de sokkel. Het gebouw heeft 4 daktuinen, elk met een eigen rol in de architectuur. Het ontwerp van Crepain Binst Architecture integreert het reeds bestaande schetsontwerp voor het openbaar domein, voorzien van verhoogde groenkussens.

Timing

In september 2017 verhuizen de laatste gebruikers van de bestaande panden ter hoogte van Bouwblok I. Meteen daarna start de afbraak van de panden en de realisatie van het nieuwe gebouw. AG VESPA staat in voor de aanleg en coördinatie van het openbaar domein.

Stadsproject Kievit II

Het stadsproject Kievit II strekt zich uit vanaf het station Antwerpen-Centraal, tussen de spoorwegbedding en de Van Immerseelstraat tot aan de Van de Nestlei. De stadsvernieuwing in de wijk bestaat onder andere uit woningen, kantoren en publieke functies. Daarnaast wil het stadsproject in de dichtbebouwde negentiende-eeuwse stadsgordel een nieuwe groene plek van formaat creëren, op maat van de buurt en voor alle gebruikers van het gebied. Het ontwerpteam van het openbaar domein en de ontwerpers van de verschillende bouwblokken gaan daarbij steeds met elkaar in dialoog om gebouw en publiek domein zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen in vormgeving en uitvoering. In de projectfiche Kievit II vind je meer informatie over het stadsproject.