Waarom dit project?
Singel Noord is een complex gebied dat is ingesloten tussen snelweg en spoor. Het bevindt zich aan de vooravond van een grondige transformatie. Er zijn zowel de plannen voor de Ring, als voor het gebied Slachthuissite – Noordschippersdok – Lobroekdok. Naast die concrete plannen heeft de stad ook een beleidsvisie opgemaakt voor de hele omgeving Singel Noord, bestaande uit een stedelijke visienota en het masterplan publieke ruimte. Dat kader is continu in ontwikkeling en biedt een houvast om de talrijke plannen in de omgeving binnen een gezamenlijke visie uit te werken.
Wat gebeurt er?
De stedelijke visienota beschrijft de toekomstige mogelijkheden en geeft richtlijnen om herontwikkelingen en infrastructuurwerken uit te voeren en op elkaar af te stemmen. Met de nota reikt de stad alle betrokken partijen de hand om samen tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. De opwaardering en de uitbreiding van de Damwijk staat voorop, met onder meer de herontwikkeling van de Slachthuissite, inzetten op water als troef voor de buurt en de nodige aandacht voor mobiliteit.
Het masterplan publieke ruimte biedt richtlijnen voor een samenhangende en kwalitatieve inrichting van het openbaar domein. Als ontbrekende schakel in de grootschalige groenstructuur van de stad krijgt Singel Noord een netwerk van ‘groene en blauwe verbindingen’, met onder andere bomenrijen en boomgroepen op de kades en drijvende eilanden in het Lobroekdok.
De stedelijke visienota en het masterplan publieke ruimte is te lezen als een document uit 2012 – 2013. Een aantal inzichten is met de tijd gewijzigd, maar de geest van het document blijft wel behouden. Zo is het bijvoorbeeld niet meer de intentie van de stad om de Slachthuislaan te verleggen tot dichter bij het Lobroekdok.
Eind 2015 is Alexander D'Hooghe voor 2 jaar aangesteld als intendant om de leefbaarheid in de Ringzone te onderzoeken. Eind 2016 leverde hij zijn ambitienota 'Over de Ring' op. Meer informatie over de intendant en de overkapping van de Ring vind je op www.overdering.be.
Waarom dit project?
AG Vespa screent publieke en private projecten in de strategische ruimte op opportuniteiten om de visie van de Groene Singel en de richtlijnen van het beeldkwaliteitplan te realiseren. Een aantal van die projecten groeit uit tot volwaardige opdrachten, al dan niet met een eigen financiering. Bij andere projecten geven we advies.
Wat gebeurt er?
Enkele voorbeelden van landschapsprojecten zijn:
- Park Brialmont: een visie opmaken om het De Villegaspark, Wolvenberg en het Brilschanspark uit te bouwen tot de belangrijkste groene, centrale plek van Berchem. Meer info vind je op de fiche over Park Brialmont.
- Corneel Jaspersstraat: een speelterrein ombouwen tot een bosrijk avontuurlijk buurtpark voor Berchem
- Landschapsontwikkeling Groene Singel: één samenhangend landschap voor de Groene Singel als uitdaging
- Toekomstbos Berchem: grond tussen de Zurenborgbrug en de Borsbeekbrug naast de Ring in Berchem wordt bos. In december 2014 heeft het district Berchem meer dan 2600 jonge bomen geplant met hulp van kinderen uit de omgeving.
De stad publiceert de catalogus ‘Leefbaarheidsmaatregelen in de Ringzone’ als leidraad voor de verschillende ontwerpteams voor de overkapping van de Ring.
De stad start met een tweede overkappingsonderzoek. Daarin wordt de mogelijkheid onderzocht van strategische korte overkappingen en andere maatregelen in functie van de leefbaarheid in de Ringzone zonder een grootschalige overkapping op termijn te hypothekeren.
De stad werkt aan een ‘Beeldkwaliteitplan Groene Singel’ als verfijning van de stedelijke visienota met als doelstelling meer eenheid te brengen in de gefragmenteerde ruimte tussen binnen- en buitenstad.
Beeldkwaliteitplan
De stad start met het overkappingsonderzoek van de Antwerpse Ring.
De stedelijke visienota als kader voor geplande en toekomstige projecten in de strategische ruimte rond de Singel wordt gepubliceerd.
De visie van de Groene Singel wint de tweejaarlijkse Vlaamse Ruimtelijke Planningsprijs. Die prijs wordt sinds 2004 uitgereikt en lauwert innovatieve en stimulerende initiatieven die bijdragen aan een duurzame, kwaliteitsvolle ruimtelijke ontwikkeling. Het kan gaan om studies, plannen of ontwerpen.