Hangar 19, de historische Scheldekaaihangar van het deelgebied Sint-Andries en Zuid, is in 2 verdeeld en heeft een nieuwe plaats gekregen op Spoor Oost als landmark. De werken vonden plaats van februari tot mei 2018.
Waarom dit project?
Uit een studie rond de invulling van Spoor Oost, gefinancierd door het Vlaams stadsvernieuwingsfonds, blijkt dat er behoefte is aan kleinere deellocaties op de site. Meer kleinschalige plekken, uitgebouwd met een landmark zoals een shelter, zijn een herkenningspunt, bieden bescherming tegen regen, wind en zon, kunnen gebruikt worden voor de organisatie van evenementen en zorgen voor extra activiteiten.
Wat gebeurt er?
De stad zocht in 2016 actief naar plaatsen om enkele grote Scheldekaaihangars te hergebruiken. Vanuit erfgoed moeten de hangars deskundig gedemonteerd en verplaatst worden. De hangars zijn structureel in goede staat en hebben een bijzondere esthetische uitstraling.
De stad besliste dan ook om een van de hangars, hangar 19, in te planten als landmark op Spoor Oost. De delen worden elk een landmark op Spoor Oost, meer bepaald aan Hof ter Lo en Bahnhof. Deze locaties werden vanuit landschappelijk en programmatorisch oogpunt geselecteerd rekening houdende met de inplanting van de Sinksenfoor en het evenementparkeren op de site.
Eerst werden alle grond- en funderingswerken uitgevoerd ter hoogte van de goederenkranen en ten noorden van de site Bahnhof. Gelijktijdig werden de staalstructuren van de hangars in een atelier gerestaureerd. In april werden ze geplaatst op Spoor Oost. De werken zijn afgerond begin mei, voor de start van de Sinksenfoor.
Over de realisatie van een hangar op een derde locatie, ter hoogte van de Schijnpoort, wordt pas beslist na evaluatie van het bouwproces van de eerste 2 hangars.
In het kader van de heraanleg van de Scheldekaaien verhuist de historische hangar 19 van het deelgebied Sint-Andries en Zuid naar Spoor Oost. Hangar 19 is in 2 delen verdeeld. De hangars worden elk een landmark en bieden, naast beschutting tegen regen, wind en zon, ook overdekte ruimte voor kleinere evenementen. Ze staan op Spoor Oost aan Hof ter Lo en Bahnhof.
AG Vespa koopt het terrein van Spoor Oost aan.
Spoor Oost wordt geopend voor het grote publiek. Het gigantische terrein is tijdens het feest opgedeeld in zeven locaties die voor de gelegenheid elk een eigen thema hebben. Een treintje brengt iedereen vlot van de ene naar de andere locatie. Het openingsfeest biedt voor elk wat wils: gratis kinderanimatie met een klimrots, een kindertrein, een mobiele speeltuin, vliegers knutselen, een foodtruckfestival, graffiti-artiesten, muziekoptredens, sportdemonstraties, rommelmarkt, barbecue, kramen met eten en drinken en als slot een vuurparade.
‘Samen voor natuur’ en buurtbewoners planten 500 bomen en 3700 stuks groengoed op Spoor Oost.
De eerste editie van de Sinksenfoor vindt plaats op Spoor Oost.
Tijdens een infomoment op Spoor Oost krijgen buurtbewoners toelichting over het definitieve ontwerp, de zomerkalender en de stand van zaken van de beheerovereenkomst.
De stad keurt het definitieve ontwerp voor Spoor Oost goed.
Tijdens een wandeling op Spoor Oost vertellen buurtbewoners hoe ze het project graag zien evolueren.
De stad keurt het voorontwerp van Spoor Oost goed.
Tijdens een denkdag voor Spoor Oost vertellen buurtbewoners hoe ze het project graag zien evolueren.